Topografische kaarten België online raadpleegbaar

Gepost op 14 maart 2012  ¤  tags: orientatie      Reageer

topografie

Op de website van het NGI zijn nu alle topografische kaarten van België kosteloos te raadplegen via de topomapviewer. Gedaan dus met het verzamelen van een (kostelijke) collectie kaarten. Door middel van een handig navigatiemenu is het mogelijk om in of uit te zoomen, te zoeken op plaatsnaam, padjes uitzetten en afdrukken. Dat is nog eens goed besteed belastingsgeld!


Ga naar de website

High Altitude Training

Gepost op 12 maart 2012  ¤  tags: training      Reageer

High Altitude Training

Afgelopen zomer vertelde Stef me op de Monte Perdido over het nut van trainen op hoogte om de kans op hoogteziekte aanzienlijk te verkleinen. Daar we in Marokko onmiddellijk naar de hut trekken, wou ik dat wel eens proberen.
Hoe hoger je gaat, hoe lager de luchtdruk en hoe minder zuurstof er in de lucht aanwezig is. Door te trainen 'op hoogte' schiet je lichaam 'in gang' en maakt het in de nieren natuurlijke erythropoietine (EPO) aan. Die EPO zet het beenmerg aan om meer rode bloedcellen te maken waardoor het hematocrietgehalte stijgt. Rode bloedcellen transporteren zuurstof doorheen het lichaam. Een stijging van deze cellen heeft dus een positief effect en compenseert gedeeltelijk de daling van de maximale zuurstofopname.

Om te acclimatiseren hoef je echter niet je natuurlijke EPO systeem te stimuleren. Dat duurt immers 3 tot 4 weken! Waar ik wel voordeel uit kan halen is Intermittent Hypoxic Training (IHT) met als doel de lichaamscellen te prikkelen met de zuurstofarme omgeving. Hierdoor gaan de intracellulaire mitochondrieën (= de energiemakers) efficienter omgaan met de zuurstof in het lichaam. Acclimatsiatie op dit niveau gebeurt relatief snel! Door gedurende twee weken voorafgaand het vertrek geregeld te trainen op 4000 meter (80% saturatie) wordt het lichaam voldoende geprikkeld om heel het systeem in gang te zetten... Ik ben benieuwd of het zal helpen.

Bedankt Stef voor het gebruik van je apparatuur en praktijk!

Meer informatie omtrent trainen op hoogte

Naar de rotsen!

Gepost op 11 maart 2012  ¤  tags: rotsklimmen  ardennen      Reageer

panorama Yvoir

Gisteren eindelijk nog eens naar de rotsen! Het beloofde een droge dag te worden!
"Ik trek met Dirk naar Yvoir om terug wat te wennen aan het klimmen op de rotsen. De eerste route die we klimmen is een eenvoudige 5A, gevolgd door een 5B, 5C en een 6A. Om 15u00 begint het echter te regenen... Rotsen nat, goesting over. Touw opschieten, gordel uit, comfortabele schoenen aan, auto in en recht naar het café op het dorpspleintje van Yvoir. 2 Cineys, 2 koffies en anderhalf uur rijden later zet ik Dirk thuis af. Korte maar leuke dag. Altijd tof om samen met Dirk naar de Ardennen te rijden!! Nu even concentreren op de komende trip naar Marokko! Maar dan opnieuw trainen voor de Alpen deze zomer!"

The North Face Verbera Backpacker GTX

Gepost op 09 maart 2012  ¤  tags: gear  review      Reageer

Verbera Backpacker GTX

The North Face (TNF) is waarschijnlijk het bekendste buitensportmerk ter wereld. Die status heeft het Amerikaanse bedrijf vooral te danken aan haar kledinglijn: het bekende logo zie je werkelijk overal. Naast kledij produceert The North Face uiteraard ook andere kwalitatieve buitensportproducten zoals rugzakken, slaapzakken en tenten. Maar schoeisel bleef voor een lange tijd afwezig in het gamma. De nieuwste toevoeging is de Verbera Backpacker GTX, een lederen wandelschoen die ik voor de eerste keer uitteste in het Meerdaalwoud.

Klik hier voor het artikel

Te Koop: MSR SweetWater Microfilter

Gepost op 06 maart 2012  ¤  tags: gear  te koop      Reageer

Mt Everest

* snel en makkelijk in gebruik: pompt 1,25 liter per minuut
* compact en lichtgewicht: handel is op te vouwen voor makkelijk opbergen
* eenvoudig te reinigen: simpel uitborstelen herstelt het filtervermogen
* afmetingen: 19 cm x 5 cm
* gewicht: 320 gram
* afmeting filterporiën: 0,2 micron
* levensduur filtercartridge: 750 liter
* effectief tegen Protozoa, bacteriën, vuildeeltjes en chemicaliën (smaak en geur)

Staat: nieuw in doos (nooit gebruikt)
Winkelprijs: 85 euro
Vraagprijs: 55 euro

1 reactie

verkocht

Bericht van Koen op 06 maart 2012

Google Seaview neemt kijkje in koraalrif

Gepost op 29 februari 2012  ¤  tags: fotografie  australië      Reageer

Mt Everest

Google Seaview is een variant op Street View en gaat het Australische Groot Barrièrerif, een van de zeven wereldwonderen, in kaart brengen.


Lees hier het artikel

Nepal wil hoogte Mount Everest eindelijk weten

Gepost op 29 februari 2012  ¤  tags: expeditie  nepal  everest      Reageer

Mt Everest

Nepal vraagt internationale hulp bij een langlopend geschil over de hoogte van de Mount Everest. 's Werelds hoogste berg wordt meestal een hoogte van 8.848 meter toegeschreven, maar recente metingen komen steeds enkele meters hoger of lager uit. China heeft de top 4 meter lager vastgesteld, omdat het de sneeuwlaag niet meetelt. Amerikaans onderzoek kwam in 1999 met GPS-technologie juist 2 meter hoger uit, op 8.850 meter.


Lees hier het artikel

Mount Everest onbeklimbaar door global warming?

Gepost op 27 februari 2012  ¤  tags: expeditie  nepal  everest      Reageer

Mt Everest

Klimaatverandering doet wereldwijd gletsjers smelten, zo ook in de Himalaya, het gebergte dat de Mount Everest huisvest. De top van en klim naar de grootste berg ter wereld zijn meer en meer sneeuwvrij. Volgens Apa Sherpa, met 21 beklimmingen de meest ervaren Sherpa, leidt dat niet tot een makkelijkere klim. In een interview met persbureau AFP sluit hij zelfs niet uit dat de Everest binnen enkele jaren onbeklimbaar wordt.


Lees hier het artikel

Epic Skies

Gepost op 23 februari 2012  ¤  tags: fotografie      Reageer

Nominaties Piolets d'Or 2012

Gepost op 15 februari 2012  ¤  tags: alpinisme      Reageer

piolets d'or

Tussen 21 en 24 maart 2012 worden opnieuw de Piolets d'Or uitgereikt, de belangrijkste internationale erkenning voor baanbrekende beklimmingen in het afgelopen jaar. De jury, die wordt voorgezeten door de eindredacteur van het magazine Alpinist Michael Kennedy, nomineerde zes beklimmingen:
- Pik Pobeda (7439m), Kyrgyzstan: de twee kazakken Gennadiy Durov en Denis Urubko openden een nieuwe vierde route
- Saser Kangri II (7518m), India: beklommen door de Amerikanen Mark Richey, Steve Swenson en Freddie Wilkinson in alpine expeditiestijl
- K7 West (6615m), Pakistan: beklommen door de jonge Slovenen Nejc Marcic en Luka Strazar op hun eerste expeditie in de Himalaya
- Meru Central (6310m), India: geklommen door het Amerikaanse TheNorthFace-team: Conrad Anker, Jimmy Chin en Renan Ozturk
- Xuelian North-East (6249m), China: geklommen door een Sloveens team in alpiene stijl: Ales Holc, Peter Juvan en Igor Kremser
- Torre Egger (2850m), Argentina: bedwongen door een Noors team: Norwegians Bjørn-Eivind Årtun en Ole Lied


Lees hier het artikel

[ sluiten ]Reageer

* Verplicht veld

[ sluiten ]