OSPREY - EXOS 48 en EXOS 58

Review

Voor meer algemene informatie en achtergrond omtrent rugzakken kan je ook het artikel Rugzakken: Hoe? Wat? Waarom? lezen.

OSPREY

In 1974 startte Mike Pfotenhauer in Santa Cruz, Californië met de productie van op maat gemaakte, technische rugzakken. De naam Osprey verwijst naar de visarend, die ook in het logo terugkomt. Aanvankelijk produceerde Mike uitsluitend op maat gemaakte, unieke rugzakken die hij uitrustte met tal van handige details. Waar de gevestigde rugzakmerken toen gebruik maakten van een buitenframe, kiest Mike Pfotenhauer voor een rugzak met binnenframe. Twee jaar later introduceerde Osprey voor het eerst een ademend gaas bij de vervaardiging van het rugpaneel. Opnieuw een ingrijpende vernieuwing in de wereld van de rugzakken. Net zoals het Straightjacket compressiesysteem (1998) waarbij de zijkant van de rugzak kan aangetrokken worden zodat de rugzak slanker wordt met een betere stabiliteit tot gevolg.

In 2003 komt Osprey naar Europa en breekt ook daar door. In 2014 viert het merk zijn 40e verjaardag.

Exos 48 en Exos 58

Osprey Exos 58

De Osprey Exos series werd reeds in 2008 succesvol geïntroduceerd. Het ultra-licht design werd dan ook bekroond met de Innovation Award. Met het oog op het 40 jarig bestaan van Osprey in 2014 werd de Exos series compleet vernieuwd en heruitgebracht. Het Airspeed-rugsysteem werd verbeterd, en het nieuw ontwikkelde Exoform draagsysteem werd toegepast. Om de inzetbaarheid van de rugzak te vergroten, werden nog een aantal extra details toegevoegd: de flapjacket hoes, verwijderbare compressieriemen en verwijderbare riemetjes voor een slaapmatje.

Osprey Exos
Nationaal Park Aigues Tortes 2014.

Specificaties:

  • Airspeed rugsysteem
  • ExoForm heupriem met 2 toeritsbare zakjes
  • Flapjacket-hoes om de rugzak te gebruiken zonder topcompartiment
  • Minimalistische compressieriemen (7mm)
  • Stow-on-the-Go bevestiginsriem voor wandelstokken
  • Bevestigingslus voor ijsbijl
  • Een borstriem met noodfluitje
  • Topcompartiment met sleutelclip
  • Rekbare zijzakjes
  • Gewicht: Exos 48: 1.13kg - Exos 58: 1.2kg
Osprey Exos
Nationaal Park Aigues Tortes 2014.

Eigen bevindingen

Afgelopen zomer kregen we de kans om zowel de Exos 48 als de Exos 58 uitvoerig te testen tijdens meerdere trekkings in de Spaanse Pyreneeen en Andorra. De Exos 48 werd gebruikt tijdens een huttentocht doorheen het Nationaal Park Aigues Tortes. De inhoud van de rugzak, 48 liter, bleek hiervoor meer dan genoeg. Voor een zesdaagse trekking rondom Andorra kozen we voor het grotere broertje, de Exos 58, aangezien we nu ook tent, slaapzak, matje, kookmateriaal en eten met ons meedroegen.

Er zijn altijd een aantal zaken die onmiddellijk opvallen wanneer je iets voor de eerste keer gebruikt. Bij de Osprey Nexus is dat zonder twijfel het lage gewicht in combinatie met een ongezien draagcomfort. Het Airspeed rugsysteem in combinatie met de Exoform schouder- en heupriemen is werkelijk superieur. Het Airspeed-systeem zorgt voor de nodige vering (vandaar de Engelse benaming Trampoline Suspension) gekoppeld aan een perfecte verluchting van de rug. In combinatie met het lage gewicht van de rugzak zelf (1130 gr voor de Exos 48; 1200 gr voor de Exos 58) is het een plezier om met de Osprey Exos op stap te gaan.

Osprey Exos 58

Eigenschappen en handigheden

Zoals alle rugzakken van Osprey bevat de Exos een aantal handigheden. Vaak worden deze toegevoegd vanuit commerciële overwegingen. Een merk probeert zich immers te onderscheiden van de concurrentie. Vaak gebeurt dit door het toevoegen van leuke, maar minder noodzakelijke gadgets. Het is dan ook belangrijk deze kort maar kritisch te bekijken.

Osprey Exos 58 Osprey Exos 58

De tijd dat een borstriem met geïntegreerd noodfluitje nieuw was, ligt intussen al even achter ons. Niettemin is dit een nuttig detail waarover de Exos beschikt. De dunne compressieriemetjes aan de zijkanten van de rugzak onderscheiden zich van de concurrentie omwille van het feit dat deze verwijderbaar zijn en op 2 manieren gebruikt kunnen worden. Enerzijds is het mogelijk om de riemetjes te gebruiken om enkel de rugzak aan te spannen. Anderzijds kan men de compressieriemen ook over de zijzakken spannen waardoor deze op hun beurt ook aangespannen worden. Handig wanneer je bijvoorbeeld een regenjasje aan de buitenkant van je rugzak stopt.
Aan de onderkant van de rugzak bevindt zich eveneens een compressieriem die zowel als compressie gebruikt kan worden of als riem om een slaapmaat te bevestigen.

Al de modellen uit de Exos-serie beschikken over 2 toeritsbare zakjes aan de heupgordel. Volgens ons is dit een optie die elke rugzak zou moeten hebben. Dit is reeds bij veel rugzakken het geval, maar bij meer technische modellen laat men dit nog steeds achterwege. Bij de Exos zijn deze zakjes gemaakt uit lichtgewicht gaas. Het open-en dichtritsen gaat erg vlot, ook met handschoenen, doordat de rits is uitgerust met een verhard, plastic lusje. Een detail, maar o zo handig. Daarenboven heeft Osprey ook op de rechter schouderriem een klein, handig zakje voorzien. Ideaal om een powerbar of kleine gsm in weg te steken.

Osprey Exos 58 Osprey Exos 58

Voorts beschikt de rugzak over de nodige bevestigingspunten voor wandelstokken en een ijsbijl, is de rugzak geschikt voor het gebruik van een drinkzak, kan de inhoud van de rugzak aangetrokken worden door een interne compressieriem en biedt het vak aan de voorkant van de zak voor extra ruimte. Een extra handigheidje is het Stow-on-the-go-systeem om je wandelstokken even weg te bergen zonder dat je moet stoppen om je rugzak af te doen. Hiervoor is aan de de zijkant van de rugzak een lus voorzien om de onderkant van de wandelstokken in te haken. De grepen van de wandelstokken worden dan met een elastische gesp aan de schouderriem bevestigd. Dit is wederom een klein detail, maar een enorm handige toevoeging.

Een van de belangrijkste toevoegingen aan deze trekkingrugzak is het afneembare topcompartiment. Bij gebruik zonder dit compartiment wordt de rugzak afgesloten met een lichtgewicht flap die Osprey omdoopte tot het Flapjacket-systeem. Het topcompartiment is makkelijk te verwijderen door de drie bevestigingslusjes los te maken. Hierdoor kan dit los gebruikt worden van de rugzak, wat erg handig bleek te zijn in de berghutten waar de rugzak niet op de slaapzaal werd toegelaten. Maar door het verwijderen van dit compartiment wordt de rugzak in 1 handeling ook een stuk compacter. Handig wanneer je er voor een kortere tocht op uit trekt.

Een heleboel opties dus. Je zou haast denken dat Osprey aan alles heeft gedacht. Dat is spijtig genoeg niet het geval. Vermoedelijk om het gewicht laag te houden, is er geen regenhoes voorzien. Spijtig, want wie meerdaagse trekkings maakt, daarvoor is deze rugzak toch gemaakt, gaat nooit op pad zonder regenhoes. Het gemaakte constructiemateriaal mag dan wel waterafstotend zijn, waterdicht is het verre van.

Constructie vs gewicht vs comfort

Bij lichtgewicht materiaal stelt men het totale gewicht van de rugzak prioritair. Vaak gaat dit ten koste van het comfort en/of de eigenschappen (features) van de rugzak. Eerlijk gezegd is daar bij de Exos-serie heel erg weinig van te merken. De Exos 58 is met 1200 gram zonder twijfel een lichtgewicht te noemen. Om het totale gewicht laag te houden, bindt Osprey echter nergens op in. Het draagcomfort van de rugzak is ongezien. Net zoals het aantal eigenschappen die we hierboven beschreven.
Voor de constructie van de rugzak gebruikt Osprey veel lichtgewicht gaas (het zogenaamde 'mesh') voor het rugpaneel, zijzakjes,... Dit lijkt kwetsbaar maar is het niet. Daarnaast kiest Osprey voor ultrafijn en licht nylon. Dit blijkt duurzaam en waterafstotend te zijn. Voor de compressieriemetjes beperkt men de breedte tot 7 mm. Voelt niet erg stevig aan, maar dat is het wel.

9 /10

Nabeschouwing

Samenvattend kunnen we stellen dat de Osprey Exos serie ongelooflijke lichte, ruime en comfortabele rugzakken aanbiedt die door hun design gemaakt zijn om te blijven gaan: wandelstokken kunnen snel en handig tijdens het wandelen bevestigd worden, door de makkelijk toegankelijke zijzak is je drinkbus steeds dichtbij en de energiebar in je schouderriem zit klaar om je energie op peil te houden. Wil je snel een foto nemen, je gsm bekijken of je lippenbalsem gebruiken, dan berg je deze weg in de twee zakjes aan de heupgordel.

positief  Positief

  • Erg comfortabel (prima ventilatie)
  • Licht
  • Handige details
  • In hoogte verstelbare borstriem
  • Kwaliteit van gebruikte materialen

negatief  Negatief

  • Geen regenhoes
  • Hogere prijsklasse