WOOLPOWER - Crewneck 200

Review

Voor meer algemene informatie en achtergrond omtrent buitensportkledij kan je ook het artikel Buitensportkledij: Hoe? Wat? Waarom? lezen.

Woolpower

Crewneck 200

Woolpower is een Zweeds bedrijf dat zich sinds 1972 heeft gespecialiseerd in de productie van technisch hoogstaande onder- en bovenkleding uitgevoerd in merinowol. Door jarenlang onderzoek en ontwikkeling heeft het merk uit Ostersund, Noord-Zweden een stevige reputatie opgebouwd op vlak van erg kwalitatieve en betrouwbare producten.

De belangrijkste kwaliteit van Woolpower ligt in het gebruik van hoogwaardige merinowol. Merinowol is afkomstig van het Merinoschaap, het bekendste en meest voorkomende schapenras ter wereld. Door de vele huidplooien produceert één schaap veel wol van hoge kwaliteit. Per vierkante centimeter groeit er bij een Merinoschaap maar liefst tien keer zoveel haartjes als bij een ander schaap. De wol heeft hierdoor een zeer fijne maar warme structuur waardoor het ideaal geschikt is voor warm, thermisch ondergoed. Door die fijne structuur voert Merinowol ook zweet naar buiten toe en blijven geurtjes minder hangen.

Voor de constructie van hun kledingstukken combineert Woolpower de natuurlijke wol samen met kunstvezels om de stof sterker en duurzamer te maken. Naast technische kwaliteiten en functionaliteit legt Woolpower de nadruk ook op een optimaal draagcomfort. Voor en een goede pasvorm wordt de kleding dan ook naadloos rondgebreid in speciale breimachines waardoor het aantal naden en contactpunten tot een minimum worden herleidt. De typische "Terry knit" bestaat uit een lusvormige weving aan de binnenkant van de meeste Woolpower producten. Deze kleine lussen houden extra lucht vast en kunnen extra veel vocht naar de buitenkant van het kledingstuk transporteren. Ook door het gebruik van zacht, soepel en elastisch materiaal wordt het opnemen van onaangename lichaamsgeuren beperkt.

Het model: Crewneck 200

Crewneck 200

De Crew Neck van Woolpower is een basislaag die bestaat uit 60% Merinowol, 25% polyester, 13% polyamide en 2% elastine. De 200 staat voor het gewicht van de stof: 200 gram per m². Voor het vervaardigen van de stof maakt Woolpower gebruik van Zuid-Amerikaanse merinowol. De productie van de Woolpower producten gebeurt nog steeds in Zweden.

Het shirt is verkrijgbaar in 4 zachte, natuurlijke kleuren. De huidige trend om de meest schreeuwerige kleuren te combineren, wordt (voorlopig) door de Zweedse fabrikant niet gevolgd. En maar goed ook.

Het shirt is verpakt in een mooi vormgegeven, kartonnen doosje met de herkenbare kop van een merinoschaap prominent weergegeven. En terecht! Het eerste wat onmiddellijk opvalt is de 'touch and feel' van deze basislaag: een ongelooflijk zacht materiaal vormgegeven door een weldoordacht design. Ik meen zelfs de geur te herkennen van schapen op een frisgroene wei. Wanneer ik het shirt oversteek, merk ik onmiddellijk de thermische kwaliteiten. Ondanks de geringe dikte en lichtheid van het textiel, biedt de Crew Neck ongelooflijk veel warmte. Daarbovenop heeft de merinowol de eigenschap om erg snel te drogen indien nat. Een ideale combinatie.

Wat het design betreft, zijn wij ook lovend. In functie van het dragen van een rugzak is de rugzijde verlengd ten opzichte van voorzijde. Subtiel, zodat het algemene uitzicht van deze basislaag in evenwicht blijft. Nog in functie van het comfort, heeft men bij Woolpower gekozen voor naden in de lengte.

Eigen bevindingen

Afgelopen winter heb ik dit shirt proberen testen. Toegegeven, gezien de warme winter is dit niet geheel gelukt. Niettemin heb ik het shirt meermaals gedragen en getest waardoor ik toch enkele ervaringen kan delen.

Crewneck 200

Draagcomfort vs design
No nonsense design, biedt nononsense draagcomfort. En zo hebben wij het graag. Het shirt draagt ongelooflijk zacht en past perfect. Het gebruik van elastine garandeert een optimale bewegingsvrijheid. De verlengde rugzijde zorgt voor een goede basis om de rugzak te dragen.

Thermische kwaliteiten
De Crewneck 200 is warm. Erg warm! Pas bij lage temperaturen komt de merinowol goed tot zijn recht. Dit is een shirt voor de winter en zeker niet geschikt voor zomer of lente. De verhouding warmte versus volume is indrukwekkend en veruit de beste die ik in de kleerkast heb hangen.

Woolpower biedt ook kledingstukken aan in de 400 en 600 (gr/m²) reeks. We hebben deze nog niet kunnen testen, maar gezien de thermische kwaliteiten van de Crewneck 200 zijn deze vooral geschikt voor extreme omstandigheden of bij minder intensieve activiteiten.

Prijs vs kwaliteit
Voor 78 euro haal je deze basislaag van Woolpower in huis. Toegegeven, dit shirt is enkel geschikt voor koudere omstandigheden en zal niet bij elke buitensporter even vaak de kast verlaten. Niettemin is de kostprijs te verantwoorden. Je kan de Crewneck 200 zowel dragen als basislaag of als trui. Meer nog, bij bepaalde temperaturen vervangt dit shirt een basislaag én fleece samen. Dit biedt vanzelfsprekend een aantal voordelen.

9.5 /10

Nabeschouwing

Wij zijn onder de indruk en enthousiast!!
Binnen het huidige overaanbod aan buitensportmateriaal zijn toch nog een aantal uitrustingsstukken die elke gepassioneerde buitensporter aan de kapstok moet hebben hangen. Een basislaag van het Zweedse Woolpower verdient zonder twijfel zijn plaatsje in deze kleerkast. Wij durven het zelfs zo stellen: een buitensporter zonder Woolpower, is als een goede kok zonder boter!

positief  Positief

  • Thermische eigenschappen
  • No nonsense
  • Kwaliteit
  • Comfort

negatief  Negatief

  • No nonsense design bekoort niet iedereen