Panoramafoto's genereren met Microsoft ICE

screen1

Naam Image Composite Editor (ICE)
Ontwikkelaar Microsoft Research
Categorie tool voor digitale beeldbewerking
Downloaden Klik hier (freeware)

screen1
Foto's genomen in de Spaanse Pyreneeën, september 2011 met Canon IXUS 220HS en bewerkt met MS ICE

Hoe werkt het?

Om panoramafoto's te maken kan je peperdure fotografielenzen en objectieven aanschaffen. Je kan ook met een relatief goedkope pocketcamera beelden schieten en achteraf gebruik maken van gespecialiseerde software waarmee een aantal losse foto's nadeloos aan elkaar worden gezet. Microsoft ICE is zo een tool die je hierbij perfect en kosteloos kan helpen.

screen2

Microsoft ICE (MS ICE) staat voor Microsoft Image Composite Editor en is voor niet-commercieel gebruik gratis te downloaden op het internet (freeware). Na de installatie kan je meteen aan de slag. In de menubalk selecteer je 'file' en kies je voor 'New Panorama'. Nu selecteer je alle foto's die je wil samenvoegen en klik je op 'open'. MS ICE analyseert de geselecteerde foto's en tracht automatisch een panoramafoto samen te stellen.
Met het selecteren van andere camerabewegingen kan je het perspectief van de finale foto nog aanpassen.
Hou er wel rekening mee dat voor een mooi resultaat de foto's elkaar wat horen te overlappen. De huidige generatie digitale pocketcamera's biedt echter vaak een panoramafunctie aan waardoor je een perfecte set aansluitende foto's kan nemen die je thuis nadeloos aan elkaar kan 'plakken'.

Verder is het ook mogelijk om de projectie (Perspective, Cylinder en Sphere) en het centrum van het panorama aan te passen. Via een sleepbeweging met de computermuismuis kan je het panorama bewegen of een andere kromming geven. Eventueel moet het gegenereerde beeld nog wat worden bijgesneden (crop-tool). Als het gewenste resultaat uiteindelijk is bereikt, kan je dit - na het instellen van de schaalgrootte en het exporteerformaat - opslaan onder het gewenste formaat (.bmp, .jpeg, .png, .tiff of .psd).

Als je de client-versie hebt geïnstalleerd beschik je over een aantal extra opties. Je kan bijvoorbeeld voor een speciaal exporteerformaat als HD View of Deep Zoom kiezen. Deze formaten maken het mogelijk via een plug-in het panorama 'interactief' in een browser te bekijken.

screen1
Foto's genomen in het Alpine National Park, Australië, december 2008 met Canon EOS 1000D en bewerkt met MS ICE

MS ICE downloaden doe je op de site van Microsoft Research. Daar kun je kiezen uit een versie voor 32 bit- of 64 bitsystemen.

Mijn tekst is gebaseerd op eigen ervaring en het reeds gepubliceerde artikel omtrent MS ICE op www.zdnet.be.

Meer voorbeelden zijn te vinden in het fotoalbum.