Van de prachtige wondervallei tot het mooiste bergmeer van de Alpen

Verkennen van het Parc National du Mercantour

kaartje

Na de Ararat-expeditie begon het in september weer te kriebelen om er opuit te trekken. Gelukkig kon ik op het werk wat onbetaald verlof krijgen waardoor een nieuwe trip naar de bergen mogelijk werd. Aangezien de vriendin nu meeging, diende ik op zoek te gaan naar een gebied dat voldeed aan bepaalde eisen: wandelvriendelijk landschap met veel variatie, geen extreme hoogteverschillen, meerdaagse trajecten en vooral stabiel en goed weer in september. Door het lezen van een artikel in Op Pad was ik ervan overtuigd dat de Maritieme Alpen in Zuid-Frankrijk, in het bijzonder het Nationaal Park du Mercantour, de ideale bestemming zou zijn. Ook de nabijheid van de Provence en de Gorges du Verdon maakte van de Mercantour de gedroomde locatie.
Door het mediterraan klimaat is het in de Maritieme Alpen meestal beter en stabieler weer dan verder in de Alpen. Wel komt er na de middag vaak mist opzetten door de confrontatie tussen de frisse zeelucht en de warme berglucht. De beste periode om te hiken is vanaf mei tot ver in september, begin oktober.

kaartje

Hoe daar geraken?

Het Nationaal Park Mercantour ligt net boven Nice tegen de Italiaanse grens in het Zuidoosten van Frankrijk. Aangezien we ook enkele dagen Provence en Gorges du Verdon wensten mee te pikken en we toch net wat materiaal bij hadden, besloten we de trip te maken met de wagen. Vanuit het Waasland tot Tende (onze uitvalsbasis) was het 1250 km rijden. We kozen voor de snelste weg via Lyon, Chambery en Torino. Dit was uiteraard ook de duurste. We betaalden voor de wegentaksen (péage) en tunnelgelden net geen 100 euro.

Doordat Ryanair vanuit Charleroi dagelijks op Nice vliegt, is het zeer goed mogelijk per vliegtuig naar de Maritieme Alpen te reizen (dit is ook goedkoper). Ook andere luchtvaartmaatschappijen zoals Easyjet hebben Nice als bestemming. Vanuit Nice kan je dan makkelijk een trein nemen naar Tende of een auto huren.
De hele trip vanuit België naar Nice is ook met de TGV te doen. Dagelijsk is er een rit rechtstreeks vanuit Brussel (ongeveer 8 uur reizen). Je kan ook met de TGV/Thalys naar Parijs reizen en daar de nachttrein op richting Nice. Deze treinen rijden voornamelijk de nacht van zaterdag op zondag. Vanuit Nice kan je per bus vele plaatsen in de Maritieme Alpen bereiken.

bord


Driedaagse tocht van dag tot dag in de wondervallei

Dag 1: Lac des Mesches - Refuge des Merveilles

Hoogteverschil: 740 m stijgen
Duur: 3-5 uur (afhankelijk van pauzes en tempo)
Weer: bewolkt maar droog

Vanuit Tende rijden we via steile en scherpe haarspeldbochten naar de parking aan het stuwmeer Lac des Meches (1390m). Daar kan je de wagen achterlaten en de tocht beginnen.

Koken aan tent De eerste dag is voortdurend klimmen naast een riviertje door een vallei tot aan de Refuge des Merveilles (2130m). Deze hut wordt uitgebaad door de Club Alpin Francais en is gelegen aan het prachtige Lac Long aan de voet van de heilige Mont Bego (2872m). In de buurt van de refuge kan je, zoals wij deden, de tent opslaan. Aangezien de hut op de grens ligt met de beschermde Vallée des Merveilles en er veel parkwachters patrouilleren, vraag je best aan de huttenwaard waar je de tent mag opzetten. Indien je in de hut wenst te overnachten, reserveer je dit best op voorhand. Via de website www.cafresa.org kan je op voorhand de beschikbaarheid van slaapplaatsen nakijken en reserveren.

Refuge des Merveilles

Refuge Des Merveilles

Hoogte
2130 meter
Capaciteit
79 personen. Winterruim voor 50 personen
Prijs
Voor prijzen en reservatie: website
Bereiken
Vanaf het Lac des Mesches (750 m stijgen)
GPS coördinaten
44° 05'76'' N 7° 45' 21'' O
Open
Zowel in de zomer als in de winter
Telefoon
+33 (0)4 93 04 64 64
Email
/
Site
website hut
Huttenwirt
Alex Ferrier en Jochen Boggero

Meer informatie
Zeer mooi gelegen hut aan het begin van de prachtige beschermde Vallée des Merveilles. Tijdens zomermaanden is reserveren noodzakelijk. Bivakeren kan wat verderop maar wordt streng gecontroleerd door de parkwachters wegens de archeologisch-historisceh erfgoedwaarde van de vallei.route

Dag 2: Refuge des Merveilles - Refuge de Valmasque - Refuge de Fontanalbe

Hoogteverschil: ongeveer 720 m stijgen, 830 m dalen
Duur: 8 - 10 uur
Weer: prachtig blauwe hemel in de ochtend, vanaf late middag wolken, mist en regen

rotsschilderingen padje Vroeg vertrek aan de Refuge des Merveilles (2130m). Vandaag trekken we door de verbluffende Vallée des Merveilles (wondervallei). Deze vallei is een beschermd natuurmonument en archeologische site door de vele rotsschilderingen (1800-1500 voor Christus) die er zijn teruggevonden. Na een drietal uur stijgen eten en genieten we van het zicht op de Baisse de Valmasque (2549m). Na een korte maar erg steile afdaling komen we aan het prachtige Lac du Basto. Langs het Lac Noir lopen we verder tot het Lac Vert waar we pauzeren op het terras van de Refuge de Valmasque (2233m). Van hieruit daalt de weg sterk en door een prachtig wild dal komen we aan de parking (1719m) op de weg naar Castérino. We volgen de weg een paar honderd meter en slaan vervolgens rechtsaf om opnieuw te stijgen richting Refuge de Fontanalbe (2018m). Deze kleine maar uiterst gezellige privé-hut wordt uitgebaat door de vriendelijke Yvette Ferrier. Het terrein is zeer rotsachtig. Gelukkig zijn er in een bosje verderop een paar plaatsen vlak gemaakt voor tenten.


Refuge de Fontanalbe

Refuge de Fontanalbe

Hoogte
2018 meter
Capaciteit
25 personen. Plaats voor 16 tenten
Prijs
half pension: 31 euro pp
Open
midden juni tot midden september
Telefoon
+33 (0)4 93 04 89 19
Email
/
Site
website hut
Huttenwirt
Yvette Ferrier

Meer informatie
De gardienne van deze atypsiche berghut is een zeer vriendelijke dame die ons met plezier meer info gaf over streek en weer. In het bos onder de refuge zijn plaatsen voor tenten.Dag 3: Refuge de Fontanalbe - Baisse de Vallauretta - Lac des Mesches

Hoogteverschil: 350 m stijgen, 1000 m dalen.
Duur: 3 - 5 uur
Weer: bewolkt maar droog

Laatste dag van de trek. Vanuit de hut (2018m) gaat het steil omhoog naar de Baisse de Vallauretta (2367m), de laatste klim van de tocht. Op dit zadel heb je een prachtig zicht en we genieten ten volle. Na deze kam gaat het door een prachtig en zeer afwisselend dal terug naar het riviertje van de eerste dag. Om niet dezelfde weg te moeten doen, volgen we nu het riviertje aan de andere kant tot aan het stuwmeer waar onze auto gelukkig nog steeds staat.padje


Lac D'Allos en beklimming Mont Pelat (3050m)

Na deze driedaagse trekken wij enkele dagen naar de kust. In het natuurpark de l'Esterel maken we een mooie wandeling door de prachtig rode rotsformaties. We hopen te ontsnappen aan de drukte van juli en augustus maar dit valt dik tegen. De drukte doet ons beslissen sneller dan gepland terug naar de bergen te gaan. We rijden nu het Nationaal Park Mercantour binnen langs onder. Het plan is om het Lac d'Allos (2230m) te bezoeken en daar de Mont Pelat (3050m) te beklimmen. Via het boekje Charmecampings in Zuid-Frankrijk van de ANWB komen we op de prachtige camping Les Pommiers in Colmars Les Alpes terecht.

Camping Les Pommiers

camping Les Pommiers

Hoogte
655 meter
Capaciteit
25 plaatsen
Prijs
11 euro voor 2 volwassenen met tent en auto

Bereiken
Vanuit het dorpje Colmars Les Alpes de pijlen volgen
Open
15 april tot 1 oktober
Telefoon
+33 (0)4 92 83 41 56
Email
contact@camping-pommier.com
Site
website camping
Adres
Mme PALMIERI
04 370 Colmars les Alpes
Frankrijk

Meer informatie
Op aanraden van de ANWB, die deze camping als charmecamping promoten, zijn wij hier terechtgekomen. Zeer rustige camping gelegen in een mooi dal nabij een gezellig middeleeuw dorpje met ongelofelijk goede pizzeria. Sanitair is basic maar proper. De camping wordt uitgebaad door een erg vriendelijk en behulpzaam dametje. Op wandelafstand (400 m) van Colmars Les Alpes.


'S Avonds bezoeken we het vestingdorpje Colmars Les Alpes. Dit ommuurd dorpje is klein maar gezellig. Het seizoen is hier duidelijk al voorbij. Het is doodstil. Per toeval ontdekken we binnen de muren van het dorp een klein pizzeriatje. Het is redelijk fris waardoor niemand op het terras zit. Toch nemen we plaats aan een tafeltje naast een groot monument dat de Franse gesneuvelden van de twee wereldoorlogen herdenkt. Nele en ik worden erg hartelijk onthaalt door de dienster en bestellen twee rijk met streekproducten belegde pizza's. We nemen een glas rode wijn en babbelen samen over de laatste dagen. Over het contrast tussen de bergen en het massatoerisme aan de kust. Over de aantrekkingskracht van de bergen en het contrast met ons leven in Vlaanderen. We zijn beiden blij dat we opnieuw hier zijn... Die vreugde wordt nog groter op het moment we onze pizza's krijgen. Ze zijn heerlijk en waarschijnlijk de beste pizza's die ik ooit heb gegeten. Door de vele kazen krijgt Nele de hare niet op. Ik doe een extra inspanning want ze zijn gewoon te lekker. Wat later beslis ik het er helemaal van te nemen en bestel nog een dessert. Nele past maar kan het niet laten om een paar lepels te proeven. Bij kaarslicht drinken we nog een theetje en wat later keren we te voet terug naar de camping. Een perfecte avond die ik niet snel zal vergeten.

De volgende dag rijden we met de wagen naar parking du Laus. Vanaf hier begint de tocht naar het fantastisch mooie Lac d'Allos en vervolgens verder naar de Mont pelat.

Mont Pelat (3050 m) - Nationaal Park Mercantour

Mont Pelat Algemeen
Wandelbeklimming
Vertrekpunt
Parking du Laus (2110 m)
Lengte
3,5 uur klimmen, 2,5 uur dalen
Hoogteverschil
941 meter
Link
peakware
fiche Mont Pelat

Wegbeschrijving
Op de parking du Laus volg je de pijltjes richting Lac d'Allos. Na ongeveer een kwartiertje stappen links afslaan richting Mont Pelat via het pad dat klimt het plateau van Méouille. Dit plateau oversteken en links over de brug afslaan. Vanaf hier begint het klimmen. Het brokkelpad loopt door een maanlandschap tot op een richel. Hier heb je twee opties: de linkerkant om via steile, luchtige en soms moeilijke passages de Mont Pelat te bereiken. Dit pad is goed gemarkeerd. Of naar rechts via een veel minder steil en veilig pad.
De terugweg loopt over hetzelfde pad en reken daarvoor op ongeveer 2,5 uur.

Opmerkingen
De Mont Pelat biedt op een heldere dag een mooi zicht op het Mont Blanc Massief. In het begin van het seizoen is er nog veel ijs en sneeuw aanwezig. De top wordt bereikt vanaf de Col de la Cayolle. De beklimming duurt een 4-tal uur met wat klauterwerk op het einde naar de top. Wij combineerden de beklimming met een bezoek aan het prachtige Lac D'Allos (2230m).
Beklimmen van juni tot september.


Verdere praktische informatie

Gebruikte kaarten en gidsen
De topografische kaarten die ik heb gebruikt voor het uitstippelen van onze driedaagse trek zijn:
- IGN 3741OT: Vallée de la Vésubie. 1:25 000.
- IGN 3841OT: Vallée de la roya - Vallée des Merveilles. 1:25 000.

Dit zijn zeer gedetailleerde en nauwkeurige kaarten met aanduiding van routes, campings en gites d'étape.
Daarnaast zijn er nog een aantal wandelgidsen te verkrijgen. Ik baseerde onze tocht deels op de wandelgids van Dominicus Adventure die ik in de Standaard Boekhandel heb gevonden: Lasonder Hans, Trektochten in de Franse Alpen, Dominicus Adventure, 2000.

Uiteraard zijn er nog andere gidsen zoals de GR-boekjes.

Klettersteig
Je kan, zoals wij deden, via Lantosque rijden. Daar is een mooie maar eenvoudige klettersteig te doen.

Gids nodig?
- Association des Guides et Accompagnateurs des Alpes Meridionales, Bureau de la Haute Vésubie, 06450 St.-Martin-Vésubie, (0033) 493 03 26 60, www.jrd.fr/vesubie

Hutten reserveren?
Hutten reserveren kan online via deze website.

Nabeschouwing

De Maritieme Alpen hebben mij enorm positief verrast. Het is een prachtig en ongerept gebied. Geen skiliften die het zicht verpesten of skipistes die een heuvel bepalen. Goede bewegwijzering en dito infrastructuur maken van dit nationaal park een wandelgebied bij uitstek. Wij komen hier zeker terug!