Onze vlucht vertrekt stipt om 22u20 vanuit Zaventem. Drie uur later draaien we onze klok twee uur terug en landen we net voor middernacht in een hevige regenbui op Keflavik Airport, de internationale luchthaven van IJsland. Onze rugzakken rollen wat later de bagageruimte binnen. We haasten ons naar de uitgang, kopen ons een enkeltje voor de Flybus Plus richting Reykjavik die ons een uur later afzet voor de deur van het KEX Hostel. Het inchecken gaat gelukkig vlot waardoor we kort daarna uitgeput onder de lakens kruipen.
Na amper 5 uur slaap gaat de wekker af en nemen we een snelle douche. We genieten kort maar krachtig van het uitgebreide ontbijtbuffet en nemen een taxi richting BSI bus station. Om stipt 8u00 vertrekt hier onze bus naar Landmannalaugar, het beginpunt van de Laugavegur-trekking.
IJsland
Oppervlakte
103 000 km2
Inwoners
300 000
Hoofdstad
Reykjavik
Internationale luchthaven
Keflavik
Taal
IJslands
Munteenheid
IJslandse Kronen (ISK)
Tijdsverschil
zomer: 2 uur terug
winter: 1 uur terug
IJsland is een eiland gelegen ten noordwesten van het Europese continent. De hoofdstad Reykjavik is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld.
20 miljoen jaar geleden is het eiland ontstaan door vulkanische activiteit in de Atlantische oceaan. Pas in 1944 werd het land geheel onafhankelijk. Daar het merendeel van de IJslanders Noorse en Ierse voorvaderen hebben, is het eiland nog steeds sterk beënvloed door de Noorse cultuur.
IJsland werd enkele jaren geleden hard getroffen door de economische crisis. Het land werd failliet verklaard maar heeft zich hierna goed hersteld.
IJsland heeft een verbazingwekkend mild klimaat. De gemiddelde temperatuur varieert overdag rond het vriespunt (januari) en 15 °C (juli). Door de invloed van de uitlopers van de warme golfstroom in het Zuiden van het land is het er minder koud dan dat men over het algemeen verwacht. IJsland is voor een toeristisch bezoeken eigenlijk het hele jaar geschikt, maar de beste tijd is van mei tot augustus.
Meer informatie op het internet:
Wikipedia IJsland
Algemene portaalsite toerisme
Laugavegur-trekking
De Laugavegur-trekking, Laugavegur betekent 'warmebronnenweg', legt gespreid over vier wandeldagen ongeveer 55 kilomter af van Landmannalaugar tot Pórsmörk (of omgekeerd). Dit is zonder de twijfel de populairste trekkingroute in IJsland. Dat de drukke winkelstraat in het centrum van Reykjavik ook de Laugavegur heet, zegt genoeg.
De trekking kan verlengd worden tot 6 dagen door vanuit Pórsmörk verder over de pas Fimmvörduháls (1100 m) naar Skógar te wandelen.
Praktische informatie
De trekking is opgedeeld in vier dagetappes. De meeste wandelaars ondernemen deze trekking vanuit Landmannalauger omdat je dan minder hoogtemeters moet maken én je na 4 dagen kan beslissen of je al dan niet de extra kilometers tot in Skogar wandelt.
Bij aankomst in Landmannalauger is het aangewezen, niet verplicht, om je gegevens op een lijst aan te vullen: naam, nationaliteit, aantal wandelaars in groep en de data waarop je op de verschillende tussenstops plant aan te komen. Dit maakt het voor de reddingsdiensten eenvoudiger om hulp te bieden bij verdwijningen, ongevallen, natuurrampen,... Wanneer je in de problemen komt en bereik hebt met een mobiel telefoontoestel, bel je het algemene noodnummer 112.
De route is goed gemarkeerd door middel van paaltjes. De wilde gletsjerrivieren zijn overbrugd. Een vijftal kleinere riviertjes moeten worden doorwaad. Sandalen en wandelstokken zijn hierbij aan te raden. Elke etappe eindigt aan een berghut waarin je kan overnachten. Ver op voorhand reserveren is noodzakelijk. Naast de hutten kan je echter ook gewoon je eigen tent opslaan. Voedsel voor de hele trek moet zelf voorzien worden. In de hutten onderweg is zo goed als niks te verkrijgen.
Overzicht info: fi.is/en/hiking-trails/laugavegurinn
Informatie hutten onderweg: www.fi.is/en/huts
Informatie omtrent busverkeer naar het vertrekpunt en terug naar Reykjavik vind je onderaan deze pagina.
Van dag tot dag
Etappe 1: Landmannalaugar - Hrafntinnusker
Afstand: 10,3 km
Duur: 4 uur
Hoogteverschil: Landmannalaugar (580m) - Hrafntinnusker (1070 m): 490 m stijgen
De trekking begint achter de campsite in Landmannalaugar. We hadden gepland om vandaag wat uit te rusten op deze plek maar de massa's toeristen besluiten ons toch maar onmiddellijk te vertrekken. We maken wel nog eerst even tijd voor wat te eten, enkele foto's te nemen en het sanitair te gebruiken. In de hut van de bergreddingsdienst laten we onze naam achter en informeren we ons naar de algemene condities. De start van de trek staat duidelijk aangeduid en klimt onmiddelijk omhoog door het lavaveld Laugahraun. De omgeving is fantastisch mooi. De vele kleuren contrasteren heerlijk op de blauwe achtergrond. Onmiddellijk bergop met een zware rugzak na slechts 5 uur slaap is wel even wennen. Nog geen 24 uur geleden zat ik achter m'n bureau... Het leven kan opmerkelijk snel verbeteren.
We klimmen verder over de bergrug van de Brennisteinsalda. De omgeving is verbluffend: gekleurd ryolietgesteente met daartussen tal van warme bronnen. We vervolgen de weg nu over een hoogvlakte met hier en daar nog wat eeuwige sneeuw. Ondertussen paseren we Storihver, een luidruchtige warmwaterbron die kokendheet water uitspuwt. Wanneer we op de pas komen, volgt nog een kleine afdaling tot aan de berghut in Hrafntinnusker. Het ligt hier vol prachtig zwart obsidiaangesteente dat ik onmiddelijk herken. Toen we in 2010 de uitgedoofde volkaan Ararat beklommen in Turkije kampeerden we tussen gelijkaardig gesteente.
We hebben nog een erg mooie avond met relatief weinig wind. Nele besluit even uit te rusten op haar matje terwijl ik de Mt. Södull in de buurt beklim en wat foto's van de omgeving neem. Terug beneden gekomen beginnen we te koken. Spannend! Ik ben de voorbije weken uren bezig geweest met het drogen van voeding en te experimenteren met recepten. We beslissen om vanavond mijn pasta bolognese schotel klaar te maken (link naar artikel voeding). Tot mijn opluchting zijn de porties perfect en smaakt de schotel heerlijk! Ondertussen is de wind komen opzetten en kruipen we in onze warme, nieuwe slaapzaken: Nele schuift voor de eerste keer in haar Exped Lite 500 (LINK) terwijl ik de rits van mijn Force Ten Catalyst 400 (LINK) dichttrek.
Etappe 2: Hrafntinnusker - Alftavatn
Afstand: 11,3 km
Duur: 4-5 uur
Hoogteverschil: Hrafntinnusker (1070 m) - Alftavatn (540 m): 530 m dalen
We staan goed uitgeslapen op en maken een lekker warme havermoutpap (ARTIKEL) met gedroogd fruit en een stuk peperkoek. Het weer is niet goed. Veel wind en we zitten in de wolken. De eerste kilometers gaan over de hoogvlakte tussen de sneeuwvelden op en neer. Door de geothermische activiteit zijn er in het verleden mineralen vrijgekomen waardoor het lavazand de meest prachtige kleuren (zwart, grijs, rood en blauw) vertoont. Wat later dalen we af over een korte, steile helling en komen we in een met prachtig groen mos begroeide vallei. Na het doorwaden van de eerste rivier dalen we af en zien we in de verte het meer Alftavatn liggen. Het weer klaart even op maar niet voor lang. De laatste kilometers is over plat terrein en we volgen op het einde de jeeptrack tot aan de hut. Er is nog niet veel volk en het waait hard met af en toe een regenbui. Twee duitsers met een koepeltent geven het op, pakken hun tent in en boeken een kamer in de hut. Onze Force Ten koepeltent houdt het echter bijzonder goed uit. Door het slechte weer besluiten we vroeg in de tent te kruipen, wat te koken, een boek te lezen en vroeg onder de veren te kruipen
Etappe 3: Alftavatn - Emstrur
Afstand: 16,2 km
Duur: 6-7 uur
Hoogteverschil: Alftavatn (540 m) - Emstrur: 40 m dalen
We starten de ochtend opnieuw met warme havermoutpap en peperkoek. We blijven vandaag lang in de tent liggen totdat het ophoudt met regenen. Rond 10u00 kruipen uit onze schuilplaats en pakken we alles in.
Vandaag moeten er een paar rivieren doorwaad worden. Na een twintigtal minuten wandelen is de eerste rivier aan de beurt. Het water is ijskoud maar niet al te diep. Wat later volgt de tweede doorwading. Een uurtje later komen we aan de hut in Hvangill. We volgen het smalle pad doorheen het zwarte lavaveld tot aan de brug over de wilde gletsjerrivier Kaldaklofskvísl. Het weer is nog stijds niet goed: wind, regen en veel mist. De zichtbaarheid is beperkt wanneer we wat later opnieuw de ijskoude gletsjerrivier Bláfjallakvísl doormoeten. We lopen nu over de eindeloze spoelzandvlakte van de gletsjer Mýrdalsjókul. De ondergrond is pikzwart en wanneer de mist even optrekt, worden we getrakteerd op steile, gifgroene bergtoppen. Prachtig! De krachtige rivier Nyrdri Emstruá steken we over (brug) waarna we na een paar kilometer de vlakte uitklimmen en wat later uitkijken op de hutten in Emstrur (Botnar). De kampeerplaatjes aan deze hutten zijn geconcentreerd rond het riviertje. We komen op tijd aan en kiezen een plekje zo laag mogelijk en uit de wind. Vanuit de tent hebben we een mooi uitzicht op het dal onder ons.
Etappe 4: Emstrur - Pórsmörk
Afstand: 16,2 km
Duur: 6-7 uur
Hoogteverschil: Emstrur - Pórsmörk: 300 m dalen
De etappe vandaag begint met een licht dalend stukje en daalt plots steil af naar de brug over de woeste Fremri-Emstrua, een diep ingesneden gletsjerrivier die gevoed wordt door het smeltwater van de Entujökull. We wandelen verder door het prachtige landschap en houden de rivier Markarfljót aan onze rechterkant. Aan de overkant hebben we heel de tijd zicht op de machtige Einhyrningur, een rotsformatie waarin een eenhoorn en een duivel is te zien. We komen op een uitgestrekte vlakte, steken een klein brugje over een zeer diep uitgesneden riviertje over, klimmen even steil omhoog om een halfuurtje later opnieuw af te dalen naar de brede Pröngá-rivier. Wandelaars die we kruisten, waarschuwden ons voor de diepte van deze rivier. Maar dit valt best mee. Na de doorwading klimmen we de groene bossen van Pórsmörk in en komen we een klein uurtje later in Pórsmörk aan. Hier zijn enkele hutten met daarbij horende kampeergronden. Dit is tevens het eindpunt van de Laugavegurtrek. We zetten onze tent op de vlakke, groene weide en maken ons een heerlijke tortelinnischotel van Globetrotter klaar. Het is prachtig weer en we genieten van een boek in de avondzon. We beslissen om morgen de bus naar Reykjavik te nemen en zo twee dagen extra uit te trekken om IJsland te verkennen.
Behoort deze trekking nu terecht tot de mooiste ter wereld? Zonder twijfel: ja! Wordt deze trekking terecht door de IJslanders vergeleken met de drukte in hun winkelstraat? Wel, wij hadden een pak meer volk verwacht. Buiten Landmannalaugar was het overal redelijk rustig, zelfs in Pórsmörk. Op de campsites rond de hutten onderweg telden wij nooit meer dan 15 tentjes. Misschien lag dit aan de niet al te gunstige weersvoorspellingen? De drukte valt dus goed mee, zeker als je, zoals ons, deze trekking zelfvoorzienend (tent, voedsel, gas) aflegt en je dus niet in de hutten moet zijn.
The Golden Circle
Door onze beslissing om vroeger naar Reykjavik weer te keren, hebben we dus twee dagen extra om het eiland te verkennen. Woensdagmiddag zij we opnieuw in Reykjavik en boeken we twee bedden in het KEX Hostel. Onze bagage laten we achter waarna we de stad intrekken. We wandelen naar het prachtige Harpa concertgebouw waar we na lang zoeken een vertegenwoordiger aantreffen van het autoverhuurbedrijf Geysir. We proberen onze huurauto een dag vroeger, vanaf donderdagavond, te pakken te krijgen en dit blijkt gelukkig geen probleem te vormen. We wandelen de Laugavegur winkelstraat in en gaan voor een heerlijke Hamburger in het trendy restaurant Vegamot, gelegen in een zijstraat van de Laugavegur. Het eten is er betaalbaar én voortreffelijk! We keren terug naar het hostel en installeren ons in de kamer. We beslissen voor morgen The Golden Circle te boeken met een touroperator. Het personeel is erg behulpzaam en doet het nodige. Die avond trekken we opnieuw Reykjavik in en genieten van een prachtige avondzon aan het Viking monument.
The Golden Circle is misschien wel de populairste tour voor toeristen vanuit Reykjavik. Op één dag leg je een 300-kilometer-lange cirkel af waarbij je halte houdt aan de bekendste bezienswaardigheden van IJsland: watervallen, geisers en het nationaal park Thingvellir. De tour die wij boekten met Bus Travel Iceland, bevatte ook nog een leuk bezoek aan een boerderij met de befaamde IJslandse paarden en kostte ons 8000 ISK (50 euro) per persoon. Om iets na 8u00 werden we aan het hostel opgepikt. Stipt om 16u00 werden we daar opnieuw afgezet.
Geisers in Haukadalur
De eerste stop op de route is Fridheimar farm, een manege met IJslandse paarden. Na een korte show mogen we de stallen in. Allemaal heel toeristisch, maar best aangenaam. Wat later houden we halt aan Faxi, een voor IJslanders kleine waterval. Dit is slechts de opwarmer voor Gulfoss, die in de namiddag aan de beurt komt.
De volgende stop op de route is het geothermisch gebied van Haukadalur. In dit gebied bevinden zich meer dan 40 warmwaterbronnen en fumaroles. De meest actieve geiser is Strokkur en spuit om de 5 tot 10 minuten heet water tot 25 meter de lucht in. De grootste van het gebied is echter Geysir zelf. Deze geiser, die zijn naam ontleende aan alle andere geisers, spuit slechts 4 tot 5 keer per dag en dat tot 122 meter hoog. Momenteel is Geysir echter niet (meer) actief.
Wij beklommen ook de Bjarnafell (727 m), een topje waarvan je een mooi uitzicht hebt op het gebied en de geisers. Naast het bezoekerscentrum is ook een hotel met camping gelegen.
Gullfoss
Op 7 kilometer van het geothermisch gebied van Haukadalur bevindt zich Gullfoss. Deze waterval is 32 meter hoog en gelegen in de Hvítá rivier. In het verleden zijn er plannen geweest om de waterval te gebruiken voor het opwekken van energie. Gelukkig is het bij plannen gebleven en is dit stukje natuurpracht nu beschermd eigendom van de staat IJsland.
Bovenaan het ravijn is een bezoekerscentrum en heb je een fenomenaal uitzicht op de gletsjers en bergtoppen van het binnenland.
Nationaal Park Thingvellir
De volgende en laatste stop op de Golden Circle is het Nationaal Park Thingvellir. In deze prachtige riftvallei werd in 930 het IJslandse parlement gesticht. Deze vallei werd en wordt gevormd door het uiteendrijven van de Euraziatische en Noord-Amerikaanse continentale aardplaten. Sinds 1930 is deze plaats beschermd als nationaal park; vanaf 2004 is het park erkend als UNESCO-werelderfgoed.
In het park is een nuttig informatiecentrum en 5 campings. Het enige hotel in het park werd in 2009 door brand in puin gelegd.
Je kan een dagje doorbrengen aan Thingvallavatn, het grootste meer van IJsland of kiezen uit talrijke wandelingen doorheen het park. Vanaf het prachtige historische kerkje lopen een aantal mooie gemarkeerde paden doorheen de kloven. Voor langere tochten is de topografische kaart van Landmaelingar Island op schaal 1:25 000 onontbeerlijk. Deze is te verkrijgen in het bezoekerscentrum.
Meer informatie:
Thingvellir Wikipedia: nl.wikipedia.org/wiki/Thingvellir
The Golden Circle: www.goldencircleiceland.com en www.icelandtouristboard.com
Enkele touroperators:
Met de auto langs de zuidkust
Nadat het busje ons opnieuw heeft afgezet aan KEX Hostel, pikken we onze bagage op en wandelen we dwars door de stad naar de BSI bus terminal. Rond 18u00 pikken we er onze huurauto op. De afhandeling met de niet zo vriendelijke dame gebeurt vlot zodat we een kwartiertje later Reykjavik achter ons laten. We hebben een Suzuki Swift gekregen met automatische versnellingsbak en slechts twee pedalen. Even aanpassen! Gelukkig is de drukte op de wegen niet te vergelijken met het verkeer in de grote Europese steden en lukt het aardig om zonder brokken de hoofdstad te verlaten.
Die avond rijden we al heel wat kilometers tot in het kustdorpje Vik. Onderweg maken we een tussenstop in het stadje Selfoss en aan de bekende waterval Seljalandfoss.
Thakgil
De dag erop besluiten we naar de campsite in Thakgill te rijden. Deze prachtige plek is enkel te bereiken via een onverharde weg (route 214) die zich ter hoogte van de boerderij Hofdabrekka door een ongelooflijk mooie omgeving in het binnenland slingert. De camping is gelegen in een prachtige canyon en haalt zijn elektriciteit van een nabijgelegen, afgedamd riviertje. In de omgeving zijn mooie wandelingen te maken in de diep uitgesneden canyons of tot aan de voet van de gletsjer Myrdalsjökull. Wij rijden een eindje terug met de wagen tot aan de laatste richtingaanwijzer richting Thakgil. Hier parkeren we de wagen en volgen de jeeptrack naar het oosten. Deze track eindigt in een diep uitgesneden groene kloof die we helemaal uitwandelen tot waar de canyon eindigt in een hoge rotswand waar een wilde waterval naar beneden dondert. Magnifiek!
Die avond rijden we verder langs de ringweg naar Skaftafell.
Meer informatie: Thakgil
Nationaal Park Skaftafell
In 1967 werd het gebied Skaftafell als nationaal park erkend. Ondertussen werd de oppervlakte van het park verdubbelt tot 1700 km2 en bevat het park prachtige hooglanden met wilde bloemen, de machtige Svartifoss, scherpe bergkammen en uitgestrekte gletsjers. Sinds 2008 is het park onderdeel van het Nationaal Park Vatnajökull.
Aan het bezoekerscentrum is een grote camping waar je voor 1000 ISK per persoon je tentje of camper kan plaatsen. Voor te kamperen in het nationaal park heb je een vergunning nodig. Deze kan je, net als wandelkaarten, bekomen in het bezoekerscentrum. Het park wordt gezien als een van de mooiste wandelgebieden in IJsland. Er zijn dan ook verscheidene korte, middellange en lange gemarkeerde en niet-gemarkeerde wandelpaden. In het bezoekerscentrum kan je hiervoor een goedkoop maar noodzakelijk kaartje aanschaffen.
Meer informatie:
WANDELING
Nationaal Park Skaftafell
Algemeen
Stevige maar prachtige alpiene tocht
Vertrekpunt
bezoekerscentrum Skaftafell
Lengte
17 kilometer
Looptijd
7 uur (pauzes inbegrepen)
Hoogteverschil
1126 meter dalen, 1126 stijgen (min. hoogte: 0m; max. hoogte: 1126m)
Horeca
bezoekerscentrum Skaftafell
Bewegwijzering
route S3 is gemarkeerd door middel van paaltjes. Route S4 is niet gemarkeerd, maar pad is duidelijk
Kaarten
Hiking Map te verkrijgen in het bezoekerscentrum
Beschrijving
Wij kiezen vandaag voor de langste lus. Vanaf het bezoekerscentrum lopen we richting camping om dan het bos in te duiken. Langs Austurbrekkur klimmen we omhoog richting Sjonarnipa. Eens we boven de begroeing uitkomen staat er een erg sterke wind. Zeker voorbij Sjonarnipa moeten we moeite doen om ons recht te houden. Ondertussen lopen we langs de Skaftafellsjökull die rechts naast ons ligt. We klimmen verder tot aan het verste punt (hier staat een soort paal en heb je een prachtig uitzicht over de gletsjer) waar we kunnen kiezen om de lus te volgen over eenvoudig terrein of door te klimmen richting Kristinartindar (1126 m), een bergtop tussen de Morsarjökull en de Skaftafellsjökull. Ik overtuig Nele om door te klimmen en na een steil stukje komen we op een zadel tussen de Kristinartindar en een kleiner topje. Nele besluit hier op mij te wachten terwijl ik de laatste 200 hoogtemeters snel omhoogklim. In het naar boven gaan komen er een aantal mensen naar beneden en anderen steek ik voorbij. Ik ben dan ook blij verrast als ik alleen aankom op het topje en daar rustig kan genieten van het fenomenale uitzicht rondom mij. Wanneer er twee Amerikanen naar boven komen, beslis ik af te dalen. Met de wandelstokken en zonder rugzak gaat het vlot zodat ik een kwartiertje later opnieuw 200 meter lager bij Nele sta. Samen dalen we verder af over een steil, glad pad. We hebben een prachtig verzicht op het groene hoogland in het zuiden en volgen de weg over de kam richting Skerholl. Voor de top dalen we links af richting Sjonasker om dan de pijlen naar de Svartifoss te volgen. Na de waterval gaat het nog een klein halfuurtje bergaf tot aan het bezoekerscentrum.
Wij liepen route S3 in combinatie met de beklimming van de Kristinartindar (route S4)
Na de tocht trakteren we onszelf op een Cola in het bezoekerscentrum. We bezoeken nog snel even de wc en springen in de auto richting het ijsmeer Jokulsarlon.
Jökulsárlón
Onderweg stoppen we nog even aan het kleiner gletsjermeer Fjallsárlón en nemen we wat foto's in het avondlicht. Al een hele poos rijden we op de ringweg met de Vatnajökull links van ons. Ik ben verbaasd door de grootte van deze gletsjer. De gletsjers in de Alpen zijn miniem in vergelijking met deze gigant.
Na een halfuurtje rijden sinds Skaftafell komen we aan het gigantische gletsjermeer Jökulsárlón dat hier in zee uitmondt. Dit meer is het bekendste en grootse gletsjermeer van IJsland. In 1934 ontstond het meer. Vandaag de dag is door het smelten van de gletsjers de oppervlakte toegenomen tot 23 km2.
Op het zwarte strand liggen massa's brokken aangespoeld gletsjerijs, onder de brug zwemmen zeerobben in het ijswater en in het meer liggen grote, blauwe ijsschotsen te wachten om in zee gestuurd te worden. Prachtig! Het wordt al laat zodat we beslissen snel wat foto's te nemen en door te rijden naar de nabijgelegen camping.
De volgende dag rijden we opnieuw naar Jökulsárlón en maken we een wandeltochtje langs het meer. We beslissen om vandaag door te rijden tot in Keflavik met tussenstops in Skogar (waterval en museum) en Reykjavik (lekker eten) zodat we morgenvroeg, onze laatste dag, de Blue Lagoon kunnen bezoeken.
Meer informatie: Jökulsárlón
Skogar
In Skogar stoppen we voor de prachtige Skogafoss en het plaatselijke bokrijk. De Skogafoss is de zoveelste waterval die we deze reis bezoeken maar het verveelt nooit. We nemen wat foto's en maken de klim tot boven de waterval.
Wat verder is ook een interessant openluchtmuseum over het leven in IJsland doorheen de eeuwen. Naast een aantal zaaltjes met gebruiksvoorwerpen, meubilair, vissersmateriaal, ... zijn er buiten een zestal mooie, authentieke IJslandse gebouwtjes te bezichtigen. Uiteindelijk spenderen we hier veel meer tijd dan gepland en rijden we pas tegen 19u00 Reykjavik binnen. Ik weet ondertussen al goed de weg en parkeer de wagen op een boogscheut van de winkelstraat. Vooraleer we verder rijden naar de camping in Grindavik, trakteren we onszelf in Vegamot op een lekker uitgebreid diner.
Blue Lagoon
De Blue Lagoon is een geothermisch warmwaterbad gelegen in een oud lavaveld in het zuidwesten van IJsland. Het water heeft een zalige temperatuur van 39 °C en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het water een paradijselijk blauwe kleur geven. Daarbovenop zou het blauwgrijze slip huidziekten genezen.
Aanvankelijk hadden we besloten deze plaats te mijden wegens té toeristisch en té duur. Maar tijdens onze tour langsheen de Golden Circle had de buschauffeur ons verteld dat indien je vroeg in de ochtend deze plaats bezoekt, het er vrij rustig zou zijn. We besloten vroeg op te staan in de hoop als een van de eersten in het water te duiken...
Volgens onze Rough Guide gaat het bad in de zomerperiode open vanaf 8u00. We stonden stipt op de parking van het complex om te constateren dat het openingsuur verlaat is naar 9u00. Wachten dus... Een klein uurtje later worden we binnengelaten en betalen we het astronomisch hoge bedrag van 5000 ISK (30 euro) per persoon. Het moet gezegd: de accommodatie is erg mooi en modern. Als een van de eersten die dag stappen we warme water in. Het is zalig om op een druilerige, frisse maandagochtend voor de terugvlucht in deze paradijselijke lagune te baden. Vanaf 10u30 begint het volk toe te nemen en wat later besluiten wij ons terug te trekken. Hoe toeristisch ook, we moeten onze Rough Guide gelijk geven: "Je wordt hier flink afgezet, maar de ervaring is het voor een keertje wel waard".
Meer informatie: www.bluelagoon.com
Na het bezoek aan de Blue Lagoon besteden we onze laatste kronen aan een picknick en reorganiseren we voor de laatste maal onze rugzakken. Op de luchthaven leveren we tijdig onze huurwagen in. Geen schade of andere problemen waardoor we met een gerust hart de laatste 300 meter naar de luchthaven wandelen...
Verdere praktische informatie
Munteenheid en betalen
De IJslanders hebben nog steeds hun eigen munt (al is de aanvraag voor toetreding tot de Europese Monetaire Unie ingediend): de IJslandse kroon (ISK). 1 euro is ongeveer 150 ISK. In België informeerden wij bij verschillende banken naar de beschikbaarheid van IJslandse Kronen. Deze zijn echter niet te bestellen. Veel cash heb je gelukkig niet nodig. Je kan op het eiland werkelijk overal met algemeen aanvaarde betaalkaarten (maestro en visa) betalen. In de luchthaven (waar de bagage wordt opgepikt) kan je, indien gewenst, geld wisselen of afhalen.
Bereikbaarheid
Iceland Air vliegt rechtstreeks vanuit Zaventem naar Keflavik. Wij boekten onze vlucht via de website van de maatschappij www.icelandair.be en betaalden 430 euro per persoon. Dit kan zeker en vast goedkoper, maar ook duurder. Ver genoeg op voorhand de promoties en prijzen in de gaten houden is de boodschap.
Transport Luchthaven - Reykjavik
Reykjavik Excursions is de grootse busoperator op het eiland. Voor het vervoer tussen de luchthaven in Keflavik en de hoofdstad bieden ze de Flybus en de Flybus Plus aan. De gewone Flybus brengt je tot aan de BSI terminal net aan de rand van de binnenstad van Reykjavik. De Flybus Plus brengt je tot aan de deur van je ho(s)tel. Bij het opstappen van de bus laat je gewoon weten in welk ho(s)tel je verblijft.
Tarieven:
- Flybus: 1950 ISK / 13 euro (enkel) - 3500 ISK / 23,50 euro (retour)
- Flybus Plus: 2500 ISK / 17 euro (enkel) - 4500 ISK / 30 euro (retour)
Websites:
Transport Laugavegur trekking
De bussen van Reykjavik Excursions naar Landmannalaugar, Porsmork of Skogar vertrekken allen vanuit de BSI bus terminal. Tijdens het zomerseizoen (juni - september) rijden al deze bussen dagelijks. Een ticketje kan je gewoon ter plaatse kopen of via de website van Reykjavik Excursions. Het is veel goedkoper om een retour te kopen dan twee keer een enkeltje. Van waar of wanneer je de bus terugneemt is hierbij niet van belang.
Logement
Er zijn massa's goede hotels, hostels en guesthouses in Reykjavik. Wij kozen voor het KEX Hostel, een trendy, erg gezellige en drukbezochte jeugdherberg gelegen aan het water in het noorden van de stad. Je hebt er de keuze tussen verschillende kamers, goedkopere slaapzalen,... De kamers en het sanitair zijn proper en erg smaakvol ingericht. Het ontbijt is uitgebreid en erg lekker maar niet in de prijs inbegrepen (niet verplicht om erbij te nemen). Inchecken kan op elk moment van de dag en dus ook 's nachts. Dit is praktisch gezien de vluchten vanuit Brussel pas rond middernacht landen op Keflavik International Airport. Het personeel is uitermate vriendelijk en zeer behulpzaam bij het boeken van tours, organiseren van trekkings, taxi's,...
De prijzen variëren tijdens het hoogseizoen tussen 3200 ISK (22 euro) en 20 000 ISK (134 euro)
Een aanrader!
Website KEX Hostel: www.kexhostel.is
In Reykjavik is er op 3 kilometer van het stadscentrum ook een grote camping. Deze is geopend van midden mei tot midden september. Per persoon betaal je 1200 ISK (8 euro) voor een overnachting met douche inbegrepen.
Voor meer informatie: www.reykjavikcampsite.is
Verspreid over IJsland zijn er tal van campings, hotels, guesthouses en vakantiehuisjes te vinden. Een overzicht:
Eten, drinken en proviand
In Reykjavik kan je heerlijk uit eten. Er zijn massa's goede restaurants te vinden in de nabijheid van de Laugavegur, dé winkelstraat van de hoofdstad. Prijzen zijn te vergelijken met die in België. Alcohol is wel gevoelig duurder. In en rondom Reykjavik zijn er tal van supermarkten. De goedkoopste en grootste is de keten Bonus. Buiten Reykjavik zijn er ook wel filialen van deze keten maar deze zijn vaak kleiner met een veel beperkter aanbod. Het is dus aangewezen om je te bevoorraden in Reykjavik of de daar rond liggende steden.
Wij hadden al het eten voor tijdens de trekking uit België meegenomen maar in de supermarkten is het aanbod van trekkingvoedsel redelijk uitgebreid. Je vindt er gedroogd fruit (appels, rozijnen, mango,...), gedroogde groentenmix, sausen in poeder (bolognese, kaassaus,...), pasta's, energierepen,... Het is mogelijk om voedselpaketten te laten droppen door deze mee te geven met de verschillende bussen die vanuit de BSI bus terminal vertrekken.
Materiaal
Door de zeer afwisselende en soms harde weersomstandigheden is goed materiaal in IJsland noodzakelijk. Stevige wandelschoenen en een water- en winddichte jas en (over)broek zijn echt onmisbaar. Net als een stevige, stormvaste 3-4 seizoenstent. Mits goede plaatsing is een tunneltent aan te raden. Koepeltentjes vangen vaak erg veel wind en worden dan letterlijk weggeblazen (zoals wij hebben zien gebeuren). Bereid je goed voor zowel op vlak van conditie, materiaal als oriëntatie. De krachten van de natuur zijn in IJsland erg aanwezig. Op enkele minuten kan een zonnige dag omslaan en een krachtige storm.
Oriëntatie en literatuur
De Laugavegur-trek is goed gemarkeerd en loopt over een duidelijk pad. Toch een is een kaart en informatie over de trek geen overbodige luxe. Wij bestelden bij Mounteqshop.be de wandelkaart Pórsmörk - Landmannalaugar IJsland van Ferdakort (ISBN 9789979672999) op schaal 1 : 100 000. Er zijn echter nog andere alternatieve kaarten en gidsen:
- Wandelkaart 04 Landmannalaugar - Pórsmörk - Fjallabak - Eyjafjallajökull Vulkaan - IJsland - Mal og Menning (ISBN 9789979330356)
- Wandelgids Trekking Klassiker Island - IJsland Laugavegur, Fimmvörduhals, Kjalvegur, Jökulsargljufur und Öskjuvegur - Conrad Stein (ISBN 9783866862890)
Veel van deze kaarten zijn te verkrijgen in de talrijke bezoekerscentra, boekhandels in Reykjavik en speciaalzaken in Nederland en België.