10 tips om warm te blijven in je slaapzak

slapen

Er zijn erg veel verschillende soorten slaapzakken op de markt. Toch is de functie van elke slaapzak hetzelfde: isoleren. Dit wil zeggen dat een slaapzak op zich geen warmte geeft. De natuurlijke of syntethische dons waarmee de slaapzak is opgevuld houdt enkel de warmte die wordt afgestaan door het menselijk lichaam binnen. Wanneer je dus met koude voeten in een slaapzak kruipt, is het goed mogelijk dat je heel de nacht koude voeten zal blijven hebben.

Om warm te blijven in je slaapzak zijn er 10 tips. Zeker wanneer je er ook in de winter op uit trekt, is het belangrijk 's nachts comfortabel te hebben.

slapen
Kamperen in de sneeuw is fun! Maar enkel wanneer je aangepast materiaal hebt zodat je 's nachts verzekerd bent van een goede nachtrust.

1. Doe een warming up
Spring een paar keer goed op en neer en doe bijvoorbeeld een paar push ups voor het slapen gaan, net genoeg om jezelf op te warmen, maar stop je warming up voor dat je begint te transpireren. Als je in je slaapzak kruipt en je hebt het koud dan blijf je ook een lange tijd koud.

2. Gebruik een isolatiemat
Isoleer jezelf van de grond waarop je slaapt door gebruik te maken van een isolatiemat. slapen

3. Voeding
Als het een koude nacht wordt overweeg dan om voor het slapen gaan een snack te eten die je kacheltje brandend houdt. Vermijd snacks met geraffineerde suikers of caffeine.

4. Water
Je vochthuishouding dient in orde te zijn om warm te blijven. Hoeveel water je binnen een tot twee uur voor het slapen gaan tot je neemt is afhankelijk hoe snel je lichaam het verwerkt. Als midden in de nacht de natuur roept sta dan op en doe je behoefte. Het ophouden van maakt je lichaamstemperatuur kouder.

5. Kleding
Verwissel zoveel mogelijk van kleding voor het slapen gaan. De kleding die je de hele dag al gedragen hebt is meestal vochtig. Als je deze vochtige kleding blijft dragen in je slaapzak moet je dit eerst opwarmen voordat je het warm krijgt.

6. Warm water flessen (kruik)
Overweeg om je drinkflessen te vullen met heet/warm water. Wikkel de flessen in wat reserve kleding en warm je slaapzak op voordat je gaat slapen.

7. Draag een muts
De meeste warmte verlies je via je hoofd. Het klinkt tegenstrijdig maar draag een muts om je voeten warm te houden. slapen

8. Houd je mond en neus buiten je slaapzak
Stop niet je mond en neus in je slaapzak! Het vocht van het in- en uit ademen maakt je tijk aan de binnenzijde vochtig. Een goede mummy slaapzak is zo ontworpen dat alleen je gezicht blootgesteld wordt aan de buitenlucht.

9. Donssloffen - Sokken
Als je snel last hebt van koude voeten gebruik dan een paar droge fleece- of wollen sokken. Speciale donssloffen zijn ook een optie om je voeten warm te houden.

10. Schud je slaapzak op
De donsvulling van je slaapzak wordt tijdens het transport in een compressiezak bij elkaar geknepen. Het is dan ook raadzaam om voor het slapen gaan je slaapzak op te schudden! Bij extreme koude schuif je alle dons naar de bovenzijde, hier win je een paar graden mee. Dons waarop je ligt isoleert niet!

Bron: Lowland Tents