Rotsklimmen in Wallis

Eerste kennismaking met alpien rotsklimmen

Wiwanni

Begin 2009 schreef ik me bij de Vlaamse Bergsport Waasland in voor het eerste jaar klimschool. Doel van deze opleiding was het behalen van het klimvaardigheidsbewijs 3 (KVB3) waarmee ik achteraf in staat zou moeten zijn om m'n plan te trekken in behaakte multipitch routes. De uitslag van de evaluatie was gunstig waardoor ik besloot om met de verworven kennis wat ervaring op te doen. Op aanraden trokken we naar het Wiwannimassief in het Zwitserse kanton Wallis. Dit massief is zeer goed behaakt en de gelijknamige berghut vormt de perfecte uitvalsbasis voor een weekje leuk alpien rotsklimmen.

Wiwannihütte

Wiwannihütte


Hoogte
2470 meter
Capaciteit
28 personen. Winterruim voor 22 personen.
Prijs
afhankelijk van periode, zie website
Bereiken
Vanuit Kandersteg met autotrein Lotschberg naar het Rhonedal richting Visp. Afslaan naar het dorpje Ausserberg en rijden tot aan de parking Fuxtritt (1851m). Vergeet niet om een betaalbewijs te kopen in Ausserberg (restaurants en parking in het dorp) aangezien de weg tussen Ausserberg en Fuxtritt een tolweg is.

De hut is ook perfect te bereiken met het openbaar vervoer. De trein stopt in Ausserberg vanwaaruit het tot aan de hut nog 4 uur stappen is. Het is ook mogelijk om met een Taxibus naar Fuxtritt (1851 m) te rijden. Van hier is het nog een klein anderhalf uur stappen tot aan de hut.
GPS coördinaten
63° 25'80'' N 13° 26' 60'' O
Open
Juni tot oktober. Winterruim beschikbaar.
Telefoon
+41 27 946 74 78
Email
info@wiwanni.ch
Site
www.wiwanni.ch
Huttenwirt
Regula en Egon Feller-Oester

Meer informatie
Wasplaats buiten aan waterbak. Toilet afzonderlijk naast de hut.
De Wiwannihut is zowel voor wandelaars als klimmers ideaal gelegen. De laatste jaren equipeerde huttenwirt en berggids Egon Feller talrijke routes die met een korte aanloop vanuit de hut makkelijk te bereiken zijn. Het is een prachtige speeltuin waar de betekenis van 'plaisir klettern' echt duidelijk wordt.

Geklommen routes

In totaal klommen we in het wiwannimassief drie routes:
- Gemstrit: 7 touwlengtes, 4b
- Salamander: 8 touwlengtes, 5b (Kleines Augstkummenhorn, 2 880m)
- Steinadlerroute: 13 touwlengtes, 5b (Wiwannihorn, 3001m)

De eerste twee routes zijn mooie, zeer goed uitgeruste sportklimroutes waar we vlot doorheen gingen. We hadden voor onszelf beslist dat indien deze routes vlot gingen, we ons op de laatste dag zouden wagen aan de meer alpiene Steinadlerroute.

BEKLIMMING 3

Steinadlerroute

Algemeen
alpine route naar de top van de Wiwannihorn (3001m)
Vertrekpunt
Wiwannihut
Lengte
13 touwlengtes
Aanlooptijd
30 minuten vanuit de hut
Hoogteverschil
450 meter
Kaarten
N° 1288 Raron - 1:25.000
Topo
topo
Egon Feller, Kletterführer Wiwanni, 2005, 32 blz. (verkrijgbaar in de hut)
Jürg von Känel, Schweiz Plaisir West, 2004, 312 blz. (ISBN 3-906087-19-0)
Afdaling
Vanaf de top afdalen langs de westgraat tot aan het zadel. Daar 2 korte rappels (2 x 20m) en terug naar de hut. Reken vanaf de top tot de hut op een goed uur.
Een alternatief is afdalen in de wand. Is korter en sneller, maar moeilijker terrein.

Steinadlerroute

Meer informatie
Zeer mooie route met een paar erg mooie touwlengtes. Het vinden van het begin van de route was voor ons wat zoeken. De route tot op de graat is zeer goed afgezekerd. Kan perfect worden geklommen met enkeltouw en 6 a 8tal setjes. Het laatste stuk over de graat is niet te onderschatten maar kan perfect simultaat worden afgeklommen. Er zijn weinig haken dus een paar slings om af te zekeren zijn welkom.


graat naar Wiwannihorn

Kandersteg

Na 2 nachten en drie klimdagen hadden we het beste weer gehad en daalden we opnieuw af naar de auto. We reden terug richting Kandersteg (kanton Bern) waar het prachtig weer was en we onze tent op de plaatselijke camping gooiden. In de Schweiz Plaisir boekje kozen we een mooi sportklimmassief uit waar we nog een dag enkele mooie sportklimroutes klommen alvorens terug naar België te rijden.

Verdere praktische informatie

Transport en kosten
Vergeet naast je benzinekosten ook niet de prijs van een vignet (ongeveer 40 CH) en de rit op de autotrein van Kandersteg naar Goppenstein (ongeveer 25 CH).

Nabeschouwing

Het Wiwannimassief is een echte rotsklimspeeltuin en een ideaal gebied om kennis te maken met rotsklimmen in de Alpen. De routes zijn heel goed afgezekerd met goed ingerichte standen. De hut is klein maar gezellig en het eten was erg lekker. Hopelijk komen we nog eens terug!