Wandelen in de streek van de Ourthe

Hardigny - Achouffe - Nisramont

bossen Achouffe

Herfst is mijn favoriete seizoen bij uitstek. Begin oktober trekken we naar de provincie Luxemburg. We hebben de gite Ferme de la Hé geboekt, een prachtig tot vakantiehuis geconverteerde stal uitgebaat door een Nederlands koppel. Het is de derde maar zeker niet de laatste keer dat we hier naartoe komen. De locatie is fantastisch alsook de infrastructuur.

La Ferme de la Hé

La Ferme de la Hé

Adres
29 Hardigny
B-6600 Bastogne
België
Prijs
250 euro voor 2 kamers (4 personen) met elk eigen badkamer, keuken en eetruimte.
Uitbaters
Wim en Anita Vaessen
Telefoon
+32 (0)61 53 59 38
Email
tiesvaessen@hotmail.com
Site
www.bedandbreakfastbastogne.nl

Meer informatie
Prachtige vakantiewoning met nodige comfort op mooie locatie. Het vakantiehuis is een verbouwde paardenstal gelegen naast het huis van de eigenaars. Vroeger ook te boeken als B&B. Nu enkel nog als gite (vakantiewoning zonder ontbijt).
In de buurt
Bastogne (op 12 km), Houffalize (op 9 km), Achouffe (op 16 km), La Roche-en-Ardenne (op 40 km)

Op zaterdag en zondag maken we twee mooie wandelingen in de buurt. Ik heb getracht om wat variatie in de tochten te brengen. Daarom wandelen we zaterdag een lus door velden en bossen om op te warmen. Op zondag volgen we de Ourthe: een tocht met meer hoogteverschil en wat ruigere padjes.

gps

WANDELING ACHOUFFE

ACHOUFFE - HOUFFALIZE - BONNERUE

Algemeen
Te veel asfalt naar mijn zin, maar uiteindelijk wel een mooie wandeling door velden en bossen. Stuk naar Houffalize kan best vermeden worden als men niet per se in het dorp wenst te zijn. Houffalize is het mountainbikecentrum bij uitstek in België. Dit is heel goed te merken in de bossen
Vertrekpunt
Achouffe, veel parkeerplaats
Lengte
19 kilometer
Looptijd
6 uur
Hoogteverschil
750 meter dalen, 750 stijgen (min. hoogte: 288m; max. hoogte: 445m)
Horeca
Achouffe en Houffalize
Bewegwijzering
Geen. Zelf uitgestippeld op basis van suggestie op het internet. 70% onverhard

Beschrijving
Bois de NabiselleDe wandeling start in Achouffe. We lopen wat terug en slaan het tweede padje in ( het eerste loopt langs de visvijver) dat steil omhoog gaat. Dit lopen we uit tot aan het T-punt waar we links afslaan. Na een tijdje komen we op de baan uit. We slaan echter direct rechts af en dalen zo tot aan de drukke weg (A26). Door een pijp gaan we hieronder door en dalen verder af richting Houffalize tot aan het brandweerstation. Hier gaan we naar rechts op de autobaan tot aan het brugje (rechts ligt camping, links een atheneum). Na het brugje nemen we de eerste straat rechts die overgaat in een onverharde wegel. Na een tijdje gaan we onder de impossante brug (A26) door en komen we in de bossen van Nabiselle. Vanhieruit dalen we opnieuw wat af naar het dorpje Bonnerue. In dit dorpje volgen we de autobaan naar het noorden en slaan daar wat later het onverharde wegje rechts in. Deze weg brengt ons tot aan de Pont de Rensiwé. We steken de brug over en gaan direct rechtsaf. Vervolgens volgen we de verharde baan tot net voor de brug waar we rechts het bos inslaan en het pad langs het water volgen tot in Achouffe.

De dag erop trekken we richting Engreux om daar de bekende wandeling van de twee Ourthes te maken.

gps

WANDELING LES DEUX OURTHES

ENGREUX - NASRIMONT

Algemeen
Fantastische wandeling waarbij men constant een zicht heeft op de Ourthe. Gaat stevig op en neer over vaak smalle rotsachtige padjes. Bij regenweer ligt het hier en daar erg glad. Wij deden de wandeling in de herfst. De kleuren zijn dan adembenemend. Aanrader!
Vertrekpunt
Engreux, sportcomplex ADEPS
Lengte
14 kilometer
Looptijd
5 uur
Hoogteverschil
750 meter dalen, 750 stijgen (min. hoogte: 267m; max. hoogte: 359m)
Horeca
Stuwdam van Nasrimont
Bewegwijzering
Rode ruit, zeer goed (zelfs overdreven) aangeduid . 100% onverhard

Beschrijving
Deze wandeling is een absolute topper waarbij je een prachtig zicht hebt op de samenvloeiing van de Ourthe Occidentale en de Ourthe Orientale. Aan de stuwdam van Nisramont begint de eigenlijke Ourthe die in Luik uitmondt in de Maas.

bewegwijzering De route wordt meestal gestart aan de stuwdam van Nisramont. Wij pikten aan ter hoogte van het dorpje Engreux. In dit dorpje rij je de kerk voorbij tot je niet meer verder kan. Hier parkeerden wij onze wagen aan het sportcomplex van ADEPS. De route staat hier duidelijk aangegeven zodat je direct kan inpikken. Heel het traject is uitgezet met een liggende rode ruit. Geregeld kom je ook borden tegen die aangeven hoeveel kilometer je al hebt afgelegd en hoeveel er nog komen. (Hou er rekening mee dat deze borden zijn berekend in functie van een vertrek vanaf de stuwdam te Nisramont.) Alles is zo goed aangeduid dat je gewoon de bordjes moet volgen. In principe zijn al die bordjes helemaal niet nodig. Je volgt immers constant het wegje naast de Ourthe waarbij je drie maal het water over moet. Al zijn overdreven veel rode ruiten aangebracht (waardoor een topografische kaart echt overbodig is), de wandeling is de moeite.

bewegwijzeringDeze wandeling loopt over smalle, rotsachtige padjes die voor 100% onverhard zijn. Je bevindt je voortdurend in de bossen met een zicht op de Ourthe onder of naast je.
Af en toe stevige klimmetjes die vaak beloond worden met machtige panorama's. In de herfst vertonen de beboste flanken een enorm gevarieerd kleurenpallet.
Drankgelegenheid is er enkel als je aan de stuwdam even van de route afwijkt. Neem dus wat proviand mee. Stevige wandelschoenen zijn aan te raden en zelfs noodzakelijk bij nat weer.

Suggestie: bij goed weer kan je aan de stuwdam van Nisramont een kayak of kano huren om dit gebied te verkennen.

Meer foto's in het album

Ourthe

Nabeschouwing

Prachtige streek waar we zo graag terugkomen. De wandeling Les Deux Ourthes is zonder twijfel een van de mooiere die wij al in de Ardennen gelopen hebben.

De Ardennen is en blijft één groot wandelparadijs. Elke keer ik er kom, overweeg ik opnieuw om naar daar te verhuizen. Wat voel ik me hier goed! Hier is nog ruimte, rust en gezonde lucht om te leven. Drie zaken die we in Vlaanderen amper nog kennen.