Wandelen in het Limburgse natuurpark
Hoge Kempen

ZUTENDAAL - LANAKEN

Hoge Kempen Het moet niet altijd Ardennen zijn. Ook in Vlaanderen zijn er nog stukjes ongerepte natuur. In onze achtertuin ligt het prachtige Stropers- en iets verder het Heidebos. Maar Vlaanderen heeft in Limburg zelfs een eigen nationaal natuurpark. De weersvoorspelling was zeer gunstig dus besloten we op zaterdag eens naar 'de' Limburg te rijden.


Hoge KempenHet Nationaal Park Hoge Kempen, in de Belgische provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar meer dan 50 km2 bos en heide beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As. Het park is zeer recent ingericht en werd op 23 maart 2006 officieel geopend. Het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid is verantwoordelijk voor het beheer van het Nationaal Park Hoge Kempen.

De informatieve website van het Nationaal Park bevat veel meer informatie over het park, de toegangspoorten en de vele gemarkeerde tochten die er te bewandelen zijn.

WANDELING Pietersheim (rode driehoek)

ZUTENDAAL - LANAKEN

Algemeen
Prachtige wandeling door het enige nationale natuurpark van Vlaanderen door heide, naald- en loofbossen.
Vertrekpunt
Bessemer, Kruispunt van de Bessemerstraat en Gijzenveldstraat, Lanaken
Lengte
15 kilometer
Looptijd
4 uur (met lunchpauze)
Hoogteverschil
Eerste stuk over de heide is relatief plat, tweede stuk is licht glooiend
Horeca
In Lanaken of Zutendaal
Bewegwijzering
De route is enorm goed gemarkeerd met een rode driehoek. Verloren lopen zonder kaart is onmogelijk.
Kaarten
NGI - nummer 26(5-6) Genk-Zutendaal - 1:20 000
Website
klik hier

Beschrijving
markeringWij parkeren de auto in Heiywyckstraat en starten de wandeling van daar richting oosten. We volgen dus de lus mee in de richting van de klok. Het eerste stuk gaat door mooie dichte bossen waarna je uitkomt op een prachtig stukje heide. Dit stuk is relatief vlak. Na een tijdje steken we de autoweg over, volgen even het fietspad en slaan dan rechts opnieuw het bos in. Het terrein is steeds minder vlak en loopt door prachtige bossen langs het Sint-Barabara-instituut (Hier kan je ook de auto parkeren en de wandeling starten). Het laatste stuk lopen we over het verharde fietspad terug naar de wagen.

Meer foto's in het album.

Hoge Kempen

Nabeschouwing

Prachtige tocht. We hadden een zonnige winterdag uitgekozen waardoor er een onvergetelijke sfeer op de heide en in de bossen hing. Gedurende de hele tocht kwamen we amper andere wandelaars tegen. Een oase van rust en natuurpracht! Het nationaal park Hoge Kempen is een gebied waar we in de toekomst nog meer willen verkennen.

Duidelijk één van onze favorieten in Vlaanderen!