La vallée du Ninglinspo

Nonceveux - Ville-au-bois - Quarreux - Nonceveux

Ninglinspo Toen ik de naam voor het eerst hoorde, wist ik niet wat het was. 'Ninglinspo' klinkt mysterieus maar het is de enige 'bergrivier' in België die stroomt door een gebied dat sinds 1949 als 'Bijzonder Erfgoed' geklasseerd is. De Ninglinspo is een zijriviertje van de Amblève en haar loop is ongeveer 3,5 km lang en heeft een gemiddeld verval van 7,5%. De grootste waterval in de rivier is de cascade la Chaudière.


La Vallée du Ninglinspo is een prachtig ruwe vallei en één van de mooiste pareltjes in hoog-België. De natuur is er uitzonderlijk en je kan er genieten van prachtige uitzichten.
Toch duurde het nog enkele jaren vooraleer we daadwerkelijk deze wandeling planden te stappen. In oktober 2011 besloten we dan toch eens richting Noncèveux in de gemeente Aywaille te rijden.

gps

WANDELING La vallée du Ninglinspo

NONCEVEUX - VILLE-AU-BOIS - QUARREUX - NONCEVEUX

Algemeen
Zeer mooie en gevarieerde wandeling door de vallei van de Ninglinspo, heidebossen, over de Ambleve en zo door prachtige loofwouden terug naar het beginpunt. De mogelijke drukte is het enige minpunt maar is beperkt tot het eerste deel van de wandeling: de vallei van de Ninglinspo (blauwe rechthoek). Na dit stuk loop je alleen en is de omgeving minstens even mooi.
Vertrekpunt
Sedoz (Nonceveux), parking naast Auberge de Ninglinspo, veel parkeerplaats
Lengte
15 kilometer
Looptijd
5 uur
Hoogteverschil
620 meter dalen, 620 stijgen (min. hoogte: 152m; max. hoogte: 475m)
Horeca
Auberge de Ninglinspo (Nonceveux)
Bewegwijzering
De route volgt in het begin de blauwe rechthoek. Na een kort stukje lopen op de kaart volgt de route nu de aangegeven rode ruit. Daarna opnieuw op topografische kaart.
Kaarten
NGI - nummer 49(3-4) Aywaille-Spa - 1:20 000
NGI - nummer 49(7-8) Harzé-Stoumont - 1:20 000

Beschrijving
jachtVan op de parking volgen we de met blauwe rechthoek gemarkeerde route stroomopwaarts langs de Ninglinspo. Dit is een populair traject en wordt door de meeste mensen gewandeld (route blauwe rechthoek is 6 km lang). Op een gegeven moment keert de blauwe route scherp naar rechts. Hier staat tevens een bord met daarop 'Blanches Pierres'. In deze scherpe bocht gaat er ook een klein wegeltje links omhoog (oosten). We nemen dit pad tot we op een brede weg komen. Hier slaan we links af om na een 100tal meter opnieuw rechts in te slaan. Deze brede wegel door de venen volgen we een tijdje tot we op een kruispunt komen. Hier volgen we het met rode ruit gemarkeerde ruit pad tot in het zeer kleine gehuchtje Ville-au-bois. Vanhieruit volgen we het mooi beekje Chefna (nog steeds gemarkeerd met rode ruit) door het Bos de la Picherotte tot aan de Amblève waar we via twee bruggen de spoorweg en de rivier oversteken. Nu gaat het stevig bergop tot in Bèhé. Door een prachtig loofwoud lopen we vanaf hier noordwaarts naar het dorpje Noncèveux waar we opnieuw de Amblève oversteken en nog even de baan volgen tot aan de parking.

bos


Meer foto's in het album.

Ninglinspo

Nabeschouwing

Deze wandeling is een van de mooiste die we al liepen. Het eerste stuk door de vallei is meestal druk bevolkt met wandelaars maar blijft prachtig. Het stuk over de venen en door Bois de la Porallée om vervolgens de Chefna te volgen, is gewoon heerlijk rustig en gevarieerd wandelen.

Eén van onze favorieten!

5 reacties

Deze wandeling is echt een aanrader.
We hebben deze wandeling gemaakt op 11 nov 2011 en gaan zeker terug.
Stappen langs het bergriviertje Ninglinspo en het beekje Chefna is gewoon prachtig.
Allemaal dankzij Nele en Koen.

Bericht van Greet & Piet en Florke op 12 december 2011

Vandaag 7 januari deze klassieker voor de zoveelste keer gelopen. Nu met hoog water. Ter hoogte van la fourchette was oversteken niet meer mogelijk omdat de oversteek was weggespeold c.q vernield. Ik geef het door aan het plaatselijke syndicat.

Bericht van Jos jansen op 07 januari 2012

Deze wandeling 'de Ninglispo' is méér dan de moeite waard. 's Morgens rond 9u naar boven in alle bosrust en verder door. Zo vroeg is er nog niet veel volk te been, ook niet in de zomer. Ga je enkele uren later dan is het heel druk. Heb het ook enkele keren in de winter gedaan als er sneeuw lag. Ongelooflijke rust ih bos. Ongeveer halfweg dan enkele uren zitten,alles leeg maken en de rijke energie van de omgeving in je laten komen ...Zaaaaalig. Ik kon daar heel goed opladen.
In de Auberge de Ninglinspo lekkere bediening, er kan ook overnacht worden. Wordt uitgebaat door Patrik en zijn vrouw, Nederlands sprekend en uit het Antwerpse afkomstig. Sterk aan te moedigen activiteit. Een eindje terug kun je, onder de spoorweg door (aan grote parking) en aan de Ambléve gaan zitten en allerlei avontuur beleven met je kinderen, ik heb er met de kinderen en andere familie zalige momenten beleefd ...

Bericht van Johan Van den Bergh op 01 mei 2013

Ook voor mij is dit één van de mooiste wandelingen die ik heb gedaan en nog is terug gaan ga ik zeker doen, ik heb wel voor een groot stuk de GR markeringen gevolgd. Had daar iets van gelezen op Debbie's trektochten.

Bericht van Vanmarcke Leon op 03 april 2014

30 april 2016- de lBlauwe wandeling gelopenen genoten . Het was regenachtig - daardoor modderig en gladde stenen. Daardoor had deze tocht meer weg van survival. Maar onze complimenten gaan uit naar het onderhouden van deze route. Houten loopbruggen allen zeer degelijk en solide. Onze dank is groot . We zijn nauwelijks iemand tegen gekomen . De reagen en het kabbelende water waren in harmonie . Een mind full nis avontuur. We komen zeker terug . Goede zomer.

Bericht van Ellen Brouwers op 30 april 2016

Locatie

Steekkaart

Regio
Ardennen - België
Afstand
Sint-Pauwels - Noncèveux: 190 km enkel
Periode
zondag 23 oktober 2011
Activiteiten
dagwandeling
Kaarten
NGI - nummer 49(3-4) Aywaille-Spa - 1:20 000
NGI - nummer 49(7-8) Harzé-Stoumont - 1:20 000

Foto's

../../images/albums/stories/14

Op de hoogte blijven?

* Verplicht veld

Contact

Bij vragen of opmerkingen:
info@theoutdoors.be

[ sluiten ]Reageer

* Verplicht veld

[ sluiten ]