Wandelen in de streek van het Pays de
la Haute Lesse

Porcheresse

bossen Porcheresse

Na het vorige regenweekend in de buurt van Houffalize trekken we nu naar het dorpje Porcheresse, een deelgemeente van Daverdisse (provincie Luxemburg). In augustus 2011 maakten we in deze buurt een stevige driedaagse trekking door de regen. Dit weekend voorspellen ze echter 15°C en geen wolkje aan de lucht: prachtig herfstweer dus! Proviand importeren we vanuit Vlaanderen en deze keer heb ik ook m'n mountainbike mee. Het belooft een prachtig weekend te worden!

We hebben via de website van Ardennes Etappe een eenvoudige maar comfortabele gite geboekt in het centrum van Porcheresse. Dit landbouwdorp ligt in de provincie Luxemburg. Bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog liep het in Porcheresse goed fout. Na een hevig gevecht in Daverdisse trokken Duitse soldaten naar Porcheresse waar ze alle huizen in brand staken. Het 'Monument des Morts' aan de kerk van het dorp brengt hulde aan deze oorlogsslachtoffers.
In lang vervlogen tijden was Porcheresse een van de grootste producenten van houten klompen (des Sabots). Het Musée des Sabots (in dezelfde straat als onze gite) is hier in de vroegere meisjesschool ondergebracht.

Gite Porcheresse

 Gite Porcheresse

Adres
Rue de Graide 104A
B-6929 Porcheresse
België
Uitbaters
Joël & Marianne Modave - Delaive
Telefoon
+32 61 51 14 07
Site
www.ardennes-etape.com

Meer informatie
Eenvoudig afgewerkte maar comfortabele gite voor maximum 6 personen (2 kamers) gelegen in het centrum van Porcheresse. Het vakantiehuis is een verbouwde stal (2007) gelegen naast het huis van de eigenaars. Ideale uitvalsbasis voor prachtige wandelingen.
In de buurt
Daverdisse (op 6 km), Bievre (op 8 km), Gedinne (op 15 km)

Op zaterdag en zondag maken we twee mooie wandelingen die beiden starten vanuit de gite. Ook maak ik zaterdag en zondag nog twee (korte) ritten op de mountainbike.

Thuis had ik reeds een route uitgestippeld waarbij we de Our stroomafwaarts volgen tot aan de monding in de Lesse. Door de jacht moeten we dit plan bijstellen. Het lukt me wel om, door zaterdagochtend vroeg op te staan, de prachtige route snel met de mountainbike te rijden.

Op zondag maken we een zeer mooie tocht met veel afwisseling ten westen van Porcheresse. In de namiddag haal ik de fiets opnieuw van de haak en doe nog wat kilometers door de prachtige bossen. Door de prachtige natuur, het stralend weer en het aangename gezelschap is dit een zeer ontspannend weekend geworden.

gps

WANDELING 1

PORCHERESSE - OUR - GEMBES - PORCHERESSE

Algemeen
Iets te vaak verhard. Maar vooral het laatste stuk is erg mooi.
Het plan was om eerst richting het dorpje Our te wandelen en vandaar het gelijknamige riviertje stroomafwaarts te volgen. Door de activiteit van de jagers hebben we dit plan echter moeten bijstellen. In de bossen rond Porcheresse zit veel klein en groter wild. Hou rekening met mogelijke klopjachten (battues) tussen oktober en januari.
Vertrekpunt
Porcheresse
Lengte
19 kilometer
Looptijd
6 uur
Hoogteverschil
460 meter dalen, 460 stijgen (min. hoogte: 296m; max. hoogte: 421m)
Horeca
Porcheresse
Bewegwijzering
Geen, zelf uitgestippeld. Af en toe volgen we de bewegwijzering van bestaande wandelroutes
Kaarten
NGI - nummer 64(1-2) Bievre-Redu - 1:20 000

Beschrijving
jachtDeze tocht vertrekt in Porcheresse, een deelgemeente van Daverdisse. Aan de kerk volgen we even de weg richting Paliseul om vervolgens (aan het kruis) linksaf in te slaan. We blijven het pad volgen door bossen tot we op een T-kruispunt komen. Hier slaan we rechtsaf en volgen de weg die een bocht naar links maakt en vernauwd tot een smalle singletrack. We volgen dit padje dat via een houten brugje uitkomt op een brede boswegel. Hier slaan we rechtsaf en volgen tot aan een groot kruispunt. Hier slaan we opnieuw rechtsaf richting het dorpje Our. Het plan was om de wegel achter de boerderij links in te slaan en zo de rivier te volgen naar het noorden. Door de aan de gang zijnde klopjacht (battues) hebben we dit plan bijgesteld en vervolgden we de weg tot aan de brug in Our. Hier slaan we rechtsaf en direct links in de bocht nemen we het wegje. We lopen zo de bossen in terug richting Porcheresse.
We komen nu terug aan het kruis waar we eerder van de verharde weg gingen. Nu doen we dat hier opnieuw maar in de andere richting en volgen we de met groene rechthoek gemarkeerde wandeling 5. Na een tijdje nemen we het brugje over de Almache en volgen we dit riviertje stroomafwaarts naar het noorden tot we op de verharde baan uitkomen. Hier steken we de baan over en volgen even het aangelegde pad naast de rivier opnieuw tot dit op de autoweg uitkomt. We gaan hier naar rechts en volgen even tot we rechts een grote houten brug nemen over de Almache. Opnieuw volgen we een aangelegd pad langs de rivier die nu aan onze linkerkant stroomt. Op het volgende kruispunt gaat er links opnieuw een brug, de Pont des Gades over de rivier. Het gaat echter rechtsaf door Le Gros Bois tot op het hoogste punt (427m). Van hieruit brengt een lang breed en rechte pad ons tot in Porcheresse.

bos


Meer foto's in het album.

Die avond eten we heerlijke kaasfondue met een lekker Belgisch bier en kruipen we moe maar voldaan onder de wol.
De dag erop zijn we door de activiteiten van de jagers in het noordoosten genoodzaakt om de bossen ten westen van Porcheresse te verkennen. Met de topografische kaart in de hand is dat in deze prachtige streek geen probleem.

Porcheresse
gps

WANDELING 2

BOSSEN TEN WESTEN VAN PORCHERESSE

Algemeen
Erg mooie wandeling met veel afwisseling door prachtige loofwouden, dichte dennenbossen en open velden. Aanrader!
Hou rekening met mogelijke klopjachten (battues) tussen oktober en januari.
Vertrekpunt
Porcheresse
Lengte
13 kilometer
Looptijd
4 uur
Hoogteverschil
240 meter dalen, 240 stijgen (min. hoogte: 309m; max. hoogte: 394m)
Horeca
Porcheresse
Bewegwijzering
Geen, zelf uitgestippeld. Af en toe volgen we de bewegwijzering van bestaande wandelroutes
Kaarten
NGI - nummer 64(1-2) Bievre-Redu - 1:20 000

Beschrijving
De wandeling start aan de kerk van Porcheresse. We volgen de asfaltbaan die onmiddellijk achter het kasteeltje naar links afbuigt tot aan het brugje over de Pont des Rives. We steken het brugje over en slaan het kleine boswegje links in (niet naar het zuiden, wel het wegje naar het westen). We volgen het pad door velden en bossen tussen Viree d'Herboi en Les Massoquis tot aan de autoweg. Deze steken we over richting manege. Na de manege komen we opnieuw in het bos en kunnen we kiezen tussen links en rechts. We slaan linksaf en volgen opnieuw een hele tijd deze weg door Viree des Houlines. Ter hoogte van Petit Coré slaan we af naar rechts en volgen het pad tot aan de picknickplaats waar we rechtsaf slaan. We steken La Rancenne over en gaan kort daarna opnieuw rechts. Deze weg volgen we oostwaarts tot voorbij het Mémorial des Maquisards. Na de gebouwtjes aan het meer gaan we van het pad en lopen we even op de kaart. We steken hier La Rancenne opnieuw over en trekken zuidwaarts door Viree de Gembes en vervolgens opnieuw Viree d'Herboi om zo opnieuw op het pad naar van deze ochtend te komen. Van hieruit volgen we dezelfde weg terug naar Porcheresse.

Meer foto's in het album.

We zijn kort na de middag terug in Porcheresse en eten een spaghetti in het enige restaurant van Porcheresse. Het is prachtig weer en m'n mountainbike staat daar maar. Ik kleed me snel om en spring op m'n Kona. Ik rij een deel van de wandeling van deze ochtend en combineer die met wat we gisteren hebben afgestapt. Ik geef nog even alles wat nog in de benen zit vooraleer terug naar huis te rijden. Als ik een kleine twee uur later de oprit van de gite oprij heeft Nele alles al ingepakt en hoef ik enkel nog te douchen. Wat een luxe!

De rit naar huis verloopt voorspoedig en tegen de avond zijn we weer terug van een superweekend in de door ons zo geliefde Ardennen.


Suggestie wandeling 3

Zaterdagochtend maakte ik een mooi toertje met de fiets als verkenning voor de wandeling die dag. Door de jacht moeten we echter de plannen bijstellen waardoor we het mooie stuk langs de Our niet kunnen doen. Omdat de tocht toch wel echt de moeite is, schrijf ik ze maar neer. Het begin van de tocht is gelijkaardig aan wandeling 1.

gps

WANDELING 3

WANDELEN LANGS DE OUR

Algemeen
Mooie tocht. Vooral het stuk langs de Our tot waar ze in de Lessekomt is de moeite waard.
Hou rekening met mogelijke klopjachten (battues) tussen oktober en januari.
Vertrekpunt
Porcheresse
Lengte
13 kilometer
Looptijd
4 uur
Hoogteverschil
240 meter dalen, 240 stijgen (min. hoogte: 309m; max. hoogte: 394m)
Horeca
Porcheresse
Bewegwijzering
Geen, zelf uitgestippeld. Af en toe volgen we de bewegwijzering van bestaande wandelroutes
Kaarten
NGI - nummer 64(1-2) Bievre-Redu - 1:20 000

Beschrijving
Deze tocht vertrekt in Porcheresse, een deelgemeente van Daverdisse. Aan de kerk volgen we even de weg richting Paliseul om vervolgens (aan het kruis) linksaf in te slaan. We blijven het pad volgen door bossen tot we op een T-kruispunt komen. Hier slaan we rechtsaf en volgen de weg die een bocht naar links maakt en vernauwd tot een smalle singletrack. We volgen dit padje dat via een houten brugje uitkomt op een brede boswegel. Hier slaan we rechtsaf en volgen tot aan een groot kruispunt. Hier slaan we opnieuw rechtsaf richting het dorpje Our. Onmiddelijk achter de boerderij slaan we links in en volgen zo de Our naar het noorden. 300 meter voor de Our in de Lesse uitmondt, slaan we links af en gaan zo door de bossen van Grand Berlauchamps en Petit Berlauchamps terug naar Porcheresse.

ochtend

Nabeschouwing

We zijn hier nu al een paar keer geweest en toch wil ik snel terugkomen. Er zijn nog wat bossen rechtsboven Porcheresse die volgens de locals heel knap zijn. Ook voor te mountainbiken is een het waar paradijs.

Op basis van de toeristische stafkaart is het voor de minder geoefende kaartlezer perfect mogelijk om vanuit Porcheresse (of Daverdisse) prachtig bewegwijzerde wandelingen te maken!