Kayakken in het Nationaal Park De Biesbosch

Drimmelen

De Biesbosch Aangezien de weerman stralend weer voorspelde, besloten we er een weekend op uit te trekken met de kayak. Vorige keer viel het plan om het Nationaal Park De Biesbosch te bezoeken, in het water. Met de gunstige weersvoorspelling zou het nu wel lukken.
Uit voorzorg blaas ik vrijdagavond onze kayak nog snel even op. Wanneer ik de boot snel controleer, hoor ik plots lucht ontsnappen. Ik vloek en hoop dat onze trip niet opnieuw door overmacht moet worden geannuleerd. De luchtzak gaat eruit en al snel vind ik een klein gatje. Met secondenlijm (ik heb niks anders in huis) en wat reparatiemateriaal dat met de boot werd meegeleverd, dicht ik het lek. Enkele uren later heeft de luchtzak amper lucht verloren. Oef. Ik haal opgelucht adem en ga met een gerust hart slapen.

De Biesbosch

Op zaterdagochtend laden we alles rustig in. Slaapzak, tent, gasbrander, eten, matjes, peddels,... het moet allemaal mee. Kort voor de middag vertrekken we in Belsele. Het is maar een uurtje rijden en aangezien de zon ongelooflijk fel brandt, hebben we besloten pas na de namiddag te beginnen varen. Rond half twee parkeren we de auto in de oude haven van Drimmelen. Ik blaas de boot op en voor de zekerheid check ik nog eens of er geen lucht meer ontsnapt. Tot mijn grote verbazing ontdek ik opnieuw een gatje. Gelukkig heeft Nele het reparatiekitje meegebracht. Ik haal de luchtzak opnieuw uit de boot en vind al snel het lek. Tien minuten later is alles gelukkig in orde en kunnen we de boot vullen met onze waterdichte compressiezakken.
Wat later zitten we comfortabel in de boot en varen we de haven uit. We moeten onmiddellijk de Amer oversteken en peddelen ons een weg door de motorboten en kleine vrachtschepen. Met de tegenwind is het zwaar peddelen maar na een half uurtje varen we rechtsaf het Nationaal Park binnen. Het is prachtig weer en de omgeving is schitterend. Het is erg druk maar in de kleine, smalle kanaaltjes varen we praktisch altijd alleen. Ongelooflijk mooi en rustig.

De Biesbosch

Na 5 uur peddelen, zijn we al een flink stuk opgeschoten en beginnen we uit te kijken naar een plaatsje om onze tent op te zetten. Niet evident. De oevers zijn meestal verborgen achter meters riet waar we niet doorheen geraken. Na een tijdje ziet Nele een klein strandje dat door de afzetting van slib gevormd is. We meren aan en ik probeer omhoog op de dijk te kruipen. Met mijn peddel maak ik een plateautje vrij om ons te installeren. We halen de boot op het droge en plaatsen onze binnentent in de avondzon. Het is erg mooi weer en we besluiten het buitenzeil niet te gebruiken. De binnentent beschermd ons tegen de vele muggen.

Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park Biesbosch

Regio
Zuid-Holland, Noord-Brabant
Oppervlakte
90 km2
Opgericht
1994
Activiteiten
wandelen, varen, fietsen
Website
Nationaal Park De Biesbosch

Algemeen
Het Nationaal Park De Biesbosch is een zoetwatergetijdengebied dat wordt gevormd door een aantal riviereilanden en zand-en slikplaten. Het park is gelegen op de grens van de de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. In 1994 verwierf het gebied de status van nationaal park en is sindsdien beschermd natuurgebied.

Meer informatie over het Nationaal Park De Biesbosch vindt u hier:

Dit is een van de mooiste plekjes waar we ooit al hebben gekampeerd. De nacht is helder en we slapen onder duizenden sterren. De volgende ochtend is de zon al vroeg op. Toch lukt het ons om relatief lang te slapen. We hebben geen haast en ruimen alles rustig op. Al het materiaal gaat vlotter in het achterdek van de boot waardoor we wat meer beenruimte hebben. We zetten onze vaartocht verder door smalle, desolate kanaaltjes en bredere geulen. Het weer is prachtig en de zon brandt opnieuw op onze armen en knieën. Wanneer we na een paar uur varen de Amer oversteken richting de jachthaven van Drimmelen is het zwoegen. Door de tegenwind, tegenstroom en sterke golven van grotere jachten moeten we stevig peddelen om de overkant te bereiken. Na 3 uur varen bereiken we in de middag het vertrekpunt. In totaal vaarden we 30 kilometer door het Nationaal Park De Biesbosch.

De Biesbosch

We laten de boot een uurtje drogen in de zon en trakteren onszelf op een lekkere croque monsieur en een heerlijk verfrissend ijsje. Alles kan droog de wagen in wanneer we huiswaarts keren voor een heerlijke BBQ. Life is good.

De Biesbosch

Verdere praktische informatie

Bereik en toegang

Vanuit Vlaanderen is het Nationaal Park De Biesbosch zeer makkelijk te bereiken. Op de ring rond Antwerpen neem je de afslag Antwerpen-West richting Breda. Net voorbij Breda neem je de afslag richting Utrecht/Waalwijk/'s-Hertogenbosch. Net voor Oosterhout moet je noordwaards tot in Drimmelen waar zich het Bezoekerscentrum Drimmelen bevindt. Toegang is gratis en hier vind je alle informatie omtrent het Nationaal Park.

Drimmelen Verhuur

Je kan er allerlei bootjes huren om zelf mee te varen. Of kies je liever voor een meer luxueze rondvaart op een minicruise dan is dit evengoed mogelijk. In de haven van Drimmelen zijn een aantal bedrijven die roeiboten, motorboten, zeilsloepjes, kano's,... aanbieden.

Het te water laten van je eigen boot, zoals wij deden, is hier natuurlijk ook toegelaten.

Kamperen

Er zijn tal van mogelijkheden om te kamperen in en rond het Nationaal Park De Biescbosch. Een overzicht hiervan: Kamperen in het Nationaal Park De Biesbosch.

Voor wie liever in een bed slaapt, zijn er ook tal van mogelijkheden: Overnachten in het Nationaal Park De Biesbosch

Bevoorrading

In de haven van Drimmelen zijn tal van horecazaken om iets te eten of drinken. In het dorpje Drimmelen, op een hondertal meter van de haven, zijn wat kleine winkeltjes om proviand in te slaan.

Literatuur en kaarten

Voor de navigatie in het Nationaal Park maakten wij gebruik van het overzichtskaartje dat verkrijgbaar is in het bezoekerscentrum of online kan afgedrukt worden. Neem zeker een waterdicht beschermhoesje mee om je kaarten in te bewaren.

Nabeschouwing

Het Nationaal Park De Biesbosch is vrij onbekend in Vlaanderen. Onbekend is duidelijk onbemind. Het is een prachtig domein om je uit te leven. De bredere geulen zijn relatief druk maar met een kano of kayak kan je de vele kleine doolhofjes rustig verkennen. Je zal hier eerder een bever ontmoeten dan andere mensen .