Wandelen in het Brabantse Meerdaalwoud

Oud-Heverlee - Haasrode

Meerdaalwoud

Net onder Brussel liggen een aantal bossen die restanten zijn van het grote Kolenwoud, een oerbos dat zich uitstrekte over Noord-Europa en een groot deel van België bedekte. Restanten hiervan zijn onder meer het Meerdaalwoud, Heverleebos en Egenbovenbos die samen één van de belangrijkste Vlaamse bosgebieden vormen. Daarbovenop ligt deze groene zone op minder dan drie kilometer van de drukke Grote Markt in Leuven. Deze drie bossen vormen samen het grootste gemengde loofbos in Vlaanderen met meer dan duizend oude eiken (dikker dan 250 cm omtrek) en de oudste reeënpopulatie, uitgestrekt over meer dan 2050 ha.

Meerdaalwoud

WANDELING

HAASRODE - OUD-HEVERLEE

kaart

Algemeen
Prachtige wandeling door het enige nationale natuurpark van Vlaanderen door heide, naald- en loofbossen.
Vertrekpunt
Parking op de Bremberg, Haasrode
Lengte
24 kilometer
Looptijd
5 uur (met lunchpauze)
Hoogteverschil
Weinig hoogteverschil in eerste en laatste deel. Iets meer relief tussenin.
Horeca
Haasrode, Leuven, Oud-Heverlee, Heverlee
Bewegwijzering
De route is goed gemarkeerd
Kaarten
NGI - nummer 32(1-2) Bertem-Leuven - 1:20 000
NGI - nummer 32(5-6) Huldenberg - 1:20 000
Website
klik hier
Brochure downloaden

Beschrijving
markering We verlaten de parking op de Bremberg en volgen de met rode ruit gemarkeerde route (Brembergroute) bergaf naar het zuiden. We blijven het gemarkeerde pad volgen tot op het kruispunt waar de Brembergroute naar rechts afslaat. Vanaf hier volgen we nu de Dikke Eikenwandeling die met blauwe rechthoek is aangegeven. Deze route leid ons langs de rand van het Mollendaalbos langs prachtig oude eiken tot in de kanselierdreef. In plaats halfweg deze dreef rechts af te slaan, gaan we rechtendoor, de parking voorbij tot op de Naamsesteenweg. Deze drukke baan steken we voorzichtig over en duiken onmiddelijk het bos weer in. We volgen de Kromme Dreef tot we links afslaan om de gele rechthoek te volgen. Deze route is de Dikke Beukwandeling en brengt ons tot net ten oosten van Sint-Joris-Weert. We steken de speelberg over en volgen de gele rechthoek noordwaards tot in het Steenbergveld. Hierbuigt de ruite af naar rechts zodat we uitkomen aan het militaire domein. We slaan linksaf zodat het militaire domein aan onze rechterkant blijft liggen en we opnieuw op de Naamsesteenweg uitkomen. We steken deze over, volgen opniuew de blauwe rechthoek die over het Margrietpad en de Schoonzichtdreef ons opnieuw naar het Mollendaalbos brengt. Ter hoogte van de speelzone slaan we links af en volgen opnieuw de met rode ruit gemarkeerde wandelweg tot aan de parking.

Meer foto's in het album.

kaart
Bremberg

Nabeschouwing

Het Meerdaalwoud is een prachtig gebied waar je mooie dagtochten kan maken. Alles is goed aangeduidt met respect voor de natuur. Meerdaalwoud, Heverleebos en Egenhovenbos hebben op zich al heel wat te bieden voor zowel wandelaars, fietsers als ruiters. Dit groot gemengd loofbos grenst bovendien aan de natuur- en bosgebieden van Dijle- en Laanvallei. Samen goed voor maar liefst 4000 hectare puur ontspanningsplezier.

Eén van de laatste wouden in Vlaanderen dat beschermd moet worden!