Wandelen langs de Zwalmbeekroute

Een prachtige herfstdag in de Vlaamse Ardennen

Calestienne

Na een vroege herfstweek vol regen, voorspelde men op zondag een prachtige dag. We gingen op zoek naar een locatie om te wandelen en kozen voor de Zwalmstreek in de Vlaamse Ardennen. Deze regio staat al langer op het to-do-lijstje en is gelegen in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen. Na een drietal kwartier rijden parkeerden we de wagen aan de Zwalmmolen, een gebouw dat tevens dienst doet als toeristische dienst (volg de aangegeven pijlen) en waar je dan ook kaartjes kan kopen. Van hieruit vertrekken een aantal wandelingen. Wij kozen voor de langste: de Zwalmbeekroute.

Meer informatie over de Zwalmstreek: Zwalmstreek

Calestienne
gps

WANDELING

Zwalmbeekroute

Calestienne

Algemeen
Leuke, korte tocht door mooie, groene streek
Vertrekpunt
Zwalmmolen, Rekegemstraat 28, 9630 Munkzwalm (Zwalm)
Lengte
9 km
Looptijd
2 - 3 uur
Horeca
Zwalmbeekmolen, Klein Zwitserland, Yzerkotmolen
Bewegwijzering
Perfect bewegwijzerd. Het pad is verhard door middel van betonnen platen waar gras doorheen groeit. Hierdoor is heel het traject perfect met kinderen te bewandelen en heb je ook geen speciaal schoeisel nodig.
Kaarten
Wandelkaartje is verkrijgbaar in de Zwalmmolen.

Beschrijving
Parkeer de wagen aan de Zwalmolen. Steek het brugje over en volg de bewegwijzering. Onmiddelijk na het oversteken sla je rechtsaf en volg je de Zwalmbeek stroomafwaarts naar het westen. Wat later steek je een drukke baan over om daarna opnieuw langs de Zwalmbeek te wandelen. Ondertussen kom je langs het gezellige, authentieke café Klein Zwitserland en 500 meter verder aan de Yzerkotmolen (misschien wel het bekendste plekje van de Vlaamse Ardennen). We volgen de bewegwijzering naar links, steken de Zwalmbeek opnieuw over en volgen even een asfaltwegje. Wat later kom je aan het verste punt van de tocht: de Terbiestmolen. Van hier gaat het terug stroomopwaarts langs de Zwalmbeek tot aan de Yzerkotmolen. Hier draaien we linksaf en klimmen over een verharde baan omhoog. De weg loopt nu over een verhard autowegje maar de omgeving is prachtig. We steken nog de drukke verbindingsweg over om dan opnieuw af te dalen naar de Zwalmmolen.

Meer informatie: Zwalmbeekroute

Na de wandeling rijden we opnieuw richting de taverne Klein Zwitserland. We bestellen en lekkere pannekoek met suiker en spoelen dat door met een Ename, mijn favoriet blond bier dat hier wat verder wordt gebrouwen.

Calestienne

Nabeschouwing

De Zwalmbeekroute is geschikt voor iedereen. Grotendeels verhard loopt deze route langs de Zwalmbeek en later door het glooiend landschap van de Vlaamse Ardennen. Verwacht geen zwaar klimwerk of een uitputtende tocht maar geniet van de omgeving, de vergezichten en de vele oude molens, huisjes en hoeves.