Wandelen en varen doorheen het land van de Semois

Vresses-sur-Semois - Laforet - Membre-sur-Semois

Semois

Wat laat besloten om nog eens twee dagen richting Semois te trekken. Door het warme weer hebben we niet veel zin om met veel materiaal te sleuren en beslissen we nog een kamer te zoeken. Na wat google-werk en een paar verzonden en ontvangen emails vinden we nog een kamer in de B&B Les Alisier, gelegen in Membre-sur-Semois, de ideale uitvalsbasis voor een wandeling op zondag en kajakken op maandag.

Semois

Het land van de Semois

De streek rond de Semois is zonder twijfel een van de mooite wandel- en buitensportgebieden van België. Al jaren wandelen en fietsen we door de uitgestrekte bossen en langs de machtig uitgesneden meanders.

We rijden naar Vresse-sur-Semois en parkeren op de middag onze wagen op een parking net voor het binnenrijden van het dorpje. Het is hoogseizoen voor de campings en kayakverhuurders. Het kleine dorpje wemelt in deze zomermaanden van bedrijvigheid. Om niet nog meer tijd te verliezen trekken we snel onze wandelschoenen aan, steken de brug richting Laforet over en duiken de rustige natuur in om er pas 5 uur later met weemoed weer uit te stappen.

gps

WANDELING

Vresse-sur-Semois - Laforet - Sugny - Membre-sur-Semoirs - Laforet - Vresse-sur-Semois

wandeling Vresse-sur-Semois

Algemeen
Stevige tocht langs riviertjes en doorheen uitgestrekte bossen
Vertrekpunt
Vresse-sur-Semois
Lengte
21,5 km
Looptijd
5 uur
Hoogteverschil
869 meter dalen en stijgen (min. hoogte: 180m; max. hoogte: 395m)
Horeca
Vresse-sur-Semois - Laforet - Sugny - Membre-sur-Semoirs
Bewegwijzering
Zelf uitgestippeld, maar vaak over bewegwijzerde trajecten
Kaarten
Wandelkaart - Vresse-sur-Semois - 1:25 000; Uitgegeven door de VVV van Alle, Bohan, Nafraiture, Sugny en Vresse-sur-Semois.

Beschrijving
In Vresse-sur-Semois nemen we de brug over de Semois en slaan onmiddelijk links af. Een goed belopen pad voert ons over de oever langs de Semois. Waar het pad naar rechts buigt weg van de Semois steken we de Rau de Rebais over, een klein riviertje dat hier in de Semois uitmondt. In plaats van het goed begane pad te volgen richting Semois, slaan we rechtsaf om stroomopwaarts het pad links van de Rau de Rebais te volgen. We wandelen door prachtige bossen en wanen ons ver weg van het toeristische Vresse-sur-Semois. We wandelen een heel eind langs het riviertje om wat later af te dalen naar Moulin d'en Haut. We volgen nu stroomafwaarts een ander stroompje, de Rau de Membre tot op de verharde autoweg waar we het riviertje oversteken. Aan de overkant van de autobaan gaat het pad steil omhoog opnieuw de bossen in. We wandelen over verwilderde padjes tot op een breder pad dat ons naar de Chene a l'Image brengt, een oude, markante eik. We trekken verder over dit pad richting Bois de Sahu en dalen steil af richting Semois. Aan de overkant ligt het dorpje Membre, we steken de brug echter niet over maar gaan rechts over de autoweg om na 200 meter opnieuw steil omhoog te bossen in te klimmen. Op een kruispunt met tal van wandelwegen kiezen we voor de steile afdaling die ons recht in Laforet brengt. Vanuit dit dorpje wandelen we tot in Vresse-sur-Semois waar de auto geparkeerd staat.

Na de wandeling rijden we verder naar het volgende dorp Membre-sur-Semois. Hier is Les Alisier gelegen, een B&B waar we ons bed voor de komende nacht hebben geboekt. We worden hartelijk verwend en installeren ons op de kamer.

B&B Les Alisiers

B&B Les Alisiers

Adres
Rue du Coin 17
B-550 Membre-sur-Semois
België
Uitbaatster
M en Mme Gilon - Gilles
Telefoon
+32 061 50 00 01
Site
www.les-alisiers.be

Meer informatie
Deze B&B is ondergebracht in een oud, compleet gerenoveerd dorpsboerderijtje. De B&B beschikt over 3 comfortabele kamers met bad of douche. Het eenvoudige maar lekkere ontbijt is in de prijs inbegrepen. Het is ook mogelijk om 's avonds mee aan tafel te schuiven (table d'hotes). De heer des huizes is een gediplomeerde kok die jaren in Namur een restaurant uitbaatte.
In de buurt
Vresse-sur-Semois (op 3 km), Rochehaut (op 16 km), Frahan (op 25 km), Bouillon (32 km)

Maandagochtend ontwaken we met de zon door het raam. We genieten van het eenvoudige maar lekkere ontbijt en maken ons klaar voor een dag op de Semois. De eigenaar van de B&B brengt ons samen met de boot, peddels,... naar Poupehan. Het is een tijdje geleden sinds we de laatste keer met onze Pointer K2 van Sevylor op het water zaten. Het kost ons dan ook een half uurtje om de boot op te blazen en alles te installeren voor we op het water kunnen.

Semois

We vertrekken vanuit Poupehan en varen ruim 20 kilometer stroomafwaarts tot in Membre, waar onze wagen aan de B&B geparkeerd staat. Het is prachtig zomerweer en we varen op deze maandagochtend zo goed als alleen op de Semois. Wanneer we de tweede meander naderen, zie ik de brug van Frahan liggen. Al zoveel bewandeld in alle seizoenen, maar de eerste keer dat ik de brug en Rochehaut in de hoogte vanop het water zie. Te warm om te wandelen maar op het water is het genieten. Door de aanhoudende droogte moeten we hier en daar even uit de boot om door het ondiepe water vooruit te komen.
Na vijf uur varen komen we aan in Membre-sur-Semois. De boot is snel weer ingeladen en na een drankje op het terras keren we huiswaarts.

Semois
Semois
Semois

Verdere praktische informatie

Gebruikte kaarten en gidsen
Wij maakten gebruik van de wandelkaart die werd uitgegeven door de toeristische dienst van Alle, Bohan, Nafraiture, Sugny en Vresse-sur-Semois. Op deze kaart staan tal van bewegwijzerde wandelpaden.

Logement en horeca
Er zijn tal van overnachtingsmogelijkheden in de streek. Een overzicht van hotels, pensions, herbergen, campings, vakantiewoningen,... vind je op de website van Valleien van de Naamse Ardennen. In de dorpjes zijn er ook tal van cafeetjes en in de omgeving zijn een aantal restaurants te vinden.

Kayakverhuur
Om een kayak te huren heb je keuze in overvloed! Je kan vertrekken in Bouillon, Poupehan, Alle en Vresse-sur-Semois. Enkele verhuurbedrijven:

  • Recrealle in Alle-sur-Semois, website
  • La Vanne in Alle-sur-Semois, website
  • Semois Kayaks in Bouillon, website

Nabeschouwing

De streek rond de Semois is in elk seizoen de uitgelezen regio om aan buitensport te doen. In de zomer is de combinatie van een dagtocht doorheen de uitgestrekte bossen en een boottocht over de Semois de ideale manier om een weekend te spenderen!