Wandelen in het Nationaal Park Hoge Veluwe

Otterlo

Hoge Veluwe Mijn lijstje van te bezoeken plaatsen wordt voortdurend langer. Niettemin lukt het me af en toe om toch iets te schrappen. Zo trokken we afgelopen weekend naar het Nationaal Park Hoge Veluwe om er een stevige dagtocht te ondernemen. We boekten een kamer bij B&B De Kleine Valkenier in Heveadorp en combineerden de prachtige tocht met een leuk bezoek aan het openluchtmuseum te Arnhem.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Regio
Gelderland, Nederland
Oppervlakte
55 km2
Opgericht
1934
Activiteiten
wandelen, fietsen, museumbezoek
Website
Nationaal Park De Hoge Veluwe

Plattegrond Hoge Veluwe

Het Nationaal Park Hoge Veluwe is gelegen in de provincie Gelderland, te midden van Nederland. Momenteel bevat het park ongeveer 55 km² natuurgebied en beslaat het 5% van de Veluwe, het grootste laaglandnatuurterrein in noordwest-Europa. Het park werd in 1935 opgericht en wordt jaarlijks door ruim 500 000 bezoekers bezocht. Het Nationaal Park ontvangt zo goed als geen overheidssteun waardoor de ticketverkoop van groot belang is.

Hoge Veluwe Het park is toegankelijk via 3 toegangspoorten: Hoenderloo, Schaarsbergen en Otterlo. Wij kozen de toeganspoort Otterlo. Aan elke toegangspoort is een ruime parking voorzien om de wagen achter te laten. Je kan dan het park verkennen met de gratis witte fietsen, te paard of, zoals wij deden, te voet. Het is ook mogelijk om met de wagen het park te verkennen.

De toegangsprijs tot het park bedraagt 8,70 euro. Betalend parkeren aan de toegangspoorten kost je 3 euro voor een hele dag. Met de wagen het park betreden kost je nog eens 6,20 euro extra.
In het park is ook het Kröller-Müller Museum gelegen. Voor een toegangskaart voor zowel het park als het museum betaal je 17,40 euro.

Wandeling Toevallige ontmoetingen - 23 km

    Vanuit elke toegangspoort wordt een lange-afstandswandeling aangeboden. Deze variëren tussen 19 en 26 km en worden op de website van het park prima beschreven met bijgaand kaartmateriaal.

    Wij kozen de wandeling Toevallige Ontmoetingen die vanuit Otterlo een traject beschrijft van 23 km doorheen het Nationaal Park. Reken op een wandeltijd van ruim 6 uur, inclusief middagpauze.
    De wandelingen zijn te vinden op de website van het Nationaal Park of via onderstaande rechtstreekse link:

  • Kaartje wandeling Toevallige Ontmoetingen
  • Beschrijving wandeling Toevallige Ontmoetingen
De Biesbosch

De wandeling volgt aanvankelijk de verharde baan via een parallel wandelpad. Na een tijdje steken we de verharde baan over en volgen we een ruiterpad doorheen het Zand, een prachtig zandstuifgebied. Het is zwoel maar de hemel zit potdicht. Het duurt dan ook niet lang vooraleer we onze regenjassen uit de rugzak te halen. Het is kiezen tussen nat worden door de regen of klam worden van het transpireren in de 'ademende' jassen. We kiezen voor het laatste zodat ik ook de wandelkaart droog kan houden. Na een tijdje ploegen doorheen het losse zand, duiken we opnieuw de bossen in richting het jachtslot St. Hubertus. Omwille van de regen beslissen we door te wandelen waardoor we snel opnieuw beschermd worden door de beschutting van het bos.
De wandeling kronkeld door fantastische bossen met ronkende namen als Veentjesbos, De Koekoek en Hertenbos. Ondertussen is het opgehouden met regenen maar worden we achtervolgt door een zwerm vliegen. We komen uit op een grote open vlakte, het Deelense Veld, en beslissen hier de kaart te volgen in plaats van de beschrijving. De kaart maakt een omweg via het bezoekerscentrum, de beschrijving gaat onmiddelijk verder langsheen het Deelense Veld. Dus rechtsaf het Bunterbos in. Al heel de dag zien we overal sporen van wild maar in de Pampelse bossen hebben we eindelijk een toevallige ontmoeting met een prachtig mannelijk edelhert. Al vaker hebben we wild gespot tijdens onze tochten, maar elke ontmoeting is en blijft speciaal!
Wat later komen we uit op het bezoekerscentrum waar we ons genoodzaakt tussen de massa begeven om iets eten en onze drinkbus bijvullen. Ondertussen is het helemaal opgeklaard en de temperatuur de hoogte in geschoten. We wandelen zuidwaarts weg van het centrum opnieuw de natuur in. De zon staat op haar hoogste punt. We puffen over het Pampelse Zand heen, steken de autoweg over en vinden dankbaar wat verkoeling in de bossen. Door de hoge gevoelstemperatuur, in de zon ruim 30°C, in combinatie met de fantastische kleuren en geuren, waan ik me ergens in Zuid-Frankrijk. Ondertussen wandelen we langsheen De Pollen, een bewust ontbost gebied om het bestaan van de stuifzanden te herstellen.

De warmte begint zich inmiddels te wreken. We hebben beiden geen hoofdbescherming voorzien en tot overmaat van ramp slinkt de watervoorraad snel. We verlaten het Deelense Zand en wandelen doorheen het Jeneverbos. Een prachtige ervaring! Zelfs met deze tropische temperaturen. De laatste kilometers van de tocht voeren ons doorheen prachtige bossen tot aan de toegangspoort waar we deze ochtend vertrokken. Onderweg spotten we nog wat klein wild en vragen we ons beiden af hoe de Hoge Veluwe eruit zou zien met een sneeuwtapijt. Een lichte vorm van hallucinatie door de hitte? Niettemin maken we plannen om het hier komende winter te ontdekken!

De Hoge Veluwe

Verdere praktische informatie

Bereik en toegang

Vanuit Vlaanderen is het Nationaal Park De Hoge Veluwe zeer makkelijk te bereiken. De 3 toengangspoorten liggen allen op ongeveer 1,5 uur rijden van Antwerpen. Aan elke toegangspoort is parkeergelegenheid voorzien.

Kamperen

In het Park ligt een prachtig kampeerterrein voor de ware natuurliefhebber, vlakbij Ingang Hoenderloo. De natuurcamping bestaat uit een autovrij tentenveld en drie terreinen voor caravans en campers. Deze rustige, kleinschalige camping biedt u de mogelijkheid om langer dan één dag in het Park te verblijven. Reserveren is echter niet mogelijk.

Uiteraard zijn er in de dorpen die het Park omringen ook volop mogelijkheden om te overnachten. U vindt in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen een groot aantal campings en enkele hotels. In Apeldoorn, Ede of Arnhem zijn er ook volop mogelijkheden voor hotelovernachtingen.

Bevoorrading

In Otterlo, Hoenderloo of Schaarsbergen zijn tal van gelegenheden en winkeltjes.

Literatuur en kaarten

Voor de navigatie in het Nationaal Park maakten wij gebruik van het wandelkaartje dat aan de toegangspoorten verkocht wordt voor 2,5 euro. Ook via de website van het park hadden wij op voorhand het specifieke kaartje met daarop de ingekleurde wandeling afgedrukt. Neem zeker een waterdicht beschermhoesje mee om je kaarten in te bewaren.

Nabeschouwing

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is een prachtig stuk natuur waarin zowel de fauna als de flora alle kansen krijgen. Verkennen kan perfect te voet. Wil je liever wat meer afstand afleggen dan kan dit perfect met de fiets. Zoals elk stukje natuur is het de moeite waard om in elk seizoen dit park een bezoek te brengen.