De beklimming van de Kilimanjaro (5895m) - Grootste vrijstaande berg van de wereld en Afrika's hoogste berg

Deze bijdrage werd geschreven door Nancy Van Der Woey.

Toen Dave en ik in 2012 de Gran Paradiso hadden beklommen, wisten we het zeker! We wilden beide onze nieuwe hobby letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau tillen en een stap verder gaan in de wandel/bergsport. In 2013 kwamen we op het idee om de Kilimanjaro te beklimmen en dit te combineren met een safari rondreis te Kenya/Tanzania.
Op vrijdag 7 februari 2014 was het eindelijk zover en vertrokken wij vanaf Zaventem met Turkisch Airlines via een stopover te Istanbul naar Nairobi. We begonnen ons avontuur met een safari rondreis langs het Victoriameer, door het hart van de Serengeti en de Ngorongoro Krater en eindigde twee weken later in Arusha. Nu was het moment aangebroken om te beginnen aan onze expeditie vanuit Marangu, Tanzania. De beklimming van de Kilimanjaro; 's werelds grootste vrijstaande berg en tevens de hoogste berg van Afrika van maar liefst 5895m!

Er zijn meer dan zeven beginroutes, maar slechts drie routes die leiden naar de top van de Kilimanjaro. Het zijn onder andere de Umbwe route, Rongai route, Lemosho route, Shira Plateau route, Mweka route, Marangu route en Machame route. Wij kozen voor de Marangu route (ook wel Coca Cola route genoemd). Deze tocht duurt 5 dagen (waarbij men na 3 dagen op de top staat) en is daarmee dan ook de snelste route om boven op te top te kunnen staan. Heen en weer telt de route 65 km. Het is overigens ook de enige route waarbij je in hutten slaapt die van bedden en matrassen zijn voorzien. Vanwege de beschikbare tijd kozen wij voor deze korte route, maar het is zeker ook aan te bevelen een andere route te kiezen die er langer (tot wel 10 dagen) over doet om naar boven te gaan!

Op deze Marangu route heb je geen klimspullen nodig echter moet de tocht zeker niet onderschat worden! Het hoogste punt van de kraterrand van Kibo, Uhuru Peak, ligt met zijn 5895 m ver boven de hoogste toppen van de Alpen en zuurstofgehalte is er dus erg laag!
Om de top (op een prettige manier) te kunnen halen, zal je lichaam in een goede conditie moeten zijn en is het ook prettig als je al een paar dagen hebt kunnen acclimatiseren. Helaas wordt dit door veel mensen toch onderschat en moeten zij de tocht naar de top afbreken en omkeren wegens hoogteziekte.

Tip! Vanaf dag 1 tot en met de afdaling genoeg eten en drinken verdiend ook aanbeveling! Ook al heb je hier soms geen zin in, maar het helpt echt!

De Marangu Route (Afbeelding bron: Shapshapreizen)

Dag 1: Van Marangu Gate (1855 meter) naar Mandara Hut (2720 meter)
Duur: 4 tot 5 uur, 8 km
Omgeving: Tropisch regenwoud

We verblijven in het Marangu Hotel waar wij op de vooravond een ontzettend leuke en interessante briefing krijgen van de hoteleigenaar James. Het is nu eindelijk zover en het grote avontuur gaat beginnen! Na onze rondreis is het een welkome afwisseling om de eerste dag rustig aan te starten. Iedereen heeft de tijd om te ontbijten en zich klaar te gaan maken voor vertrek en start van de expeditie. We vormen een internationaal gezelschap van 10 personen en worden voorgesteld aan onze (maar liefst 25 personen tellende) crew voor de komende vijf dagen! De uitrusting is op onze vooravond goed nagekeken en deze ochtend is er nog tijd om de laatste (nog missende) materialen bij elkaar te verzamelen en te lenen en/of huren bij het hotel.
Maar wij zijn goed voorbereid en hebben eigenlijk aan alles gedacht. We staan dan ook in de startblokken als we rond 11 uur met een open truck richting Marangu gate worden gebracht en we kunnen gaan starten aan de eerste etappe. Bij de Marangu Gate (1980 meter) wordt iedereen nog officieel ingeschreven en geregistreerd en regelen onze gidsen de overige benodigde documenten.
Deze eerste etappe loopt door het tropische regenwoud aan de voet van Mt. Kilimanjaro. We zien allerlei exotische vogels en apen. Na zo'n 2-3 uur wandelen komen we aan bij een grote picknick plek en nemen we tijd voor een uitgebreide lunch. De warming up voor het echte werk is nu een feit! De stemming zit er goed in en we volgen het ritme en weloverwogen tempo van onze gids Fataeli.
Het pad vervolgt zich door de jungle, maar wordt iets stijler. We lopen langs kleine watervalletjes en slingeren een weg naar boven.
Bij aankomst bij de Mandara hut zien we ook zwart-witte colobus apen. Onze porters brengen ons onze bagage en we worden verdeeld over hutten voor 4 personen. We genieten allemaal van deze mooie omgeving en worden ontvangen met thee en wat snacks om ff bij te komen van de eerste wandeldag. We besluiten met z'n allen nog naar de Maundi krater lopen. Hier heb je normaal gezien een fantastisch uitzicht over de Maasai steppen, echter is het vandaag erg bewolkt en krijgen wij helaas niet zo veel te zien van het uitzicht. Desondanks hebben we veel plezier met de groep en zijn we allemaal lekker ontspannen voor de zwaardere etappe van morgen. We sluiten de dag af met een heerlijk diner. Er wordt soep voor ons gemaakt en we sluiten zelfs af met een toetje van vers fruit. We worden verplicht veel thee te drinken en er wat extra schepjes suiker in te doen om het lichaam wat extra kracht mee te geven.

Dag 2: Van Mandara Hut (2720 meter) naar Horombo Hut (3720 meter)
Duur: 5 tot 6 uur, 12 km
Omgeving: Tropisch regenwoud, moorland (maanlandschap)

We worden vroeg gewekt door onze gids en ober met een heerlijke kop thee! Iedereen krijgt vervolgens een wasteiltje warm water en kan zich op frissen voor het ontbijt. Het eten gebeurt overigens in de grotere hutten, waar alle groepen samen komen en bediend worden door hun eigen crew. Het ontbijt is stevig en bestaat uit ontbijtpap, brood, pannekoeken en fruit. Zodra iedereen zijn buikje rond heeft gegeten en we onze lunchpakketten en waterflessen weer gevuld hebben, verzamelen we om te gaan starten met de tweede etappe. We verlaten al snel de jungle en wandelen nu door een soort van maanlandschap van zand, rotsen en stenen, met hier en daar een cactus, lobelia's en protea's en wat andere vegetatie. Ook krijgen we de eerste beelden te zien van Mawenzi Peak, die vandaag nog ietwat verscholen ligt achter de bewolding. Bij goed weer is hier ook Uhuru Peak (de besneeuwde top van Mt. Kilimanjaro) te zien, maar wij moeten het zonder doen en maar hopen dat de top er nog altijd ligt! Op zich wel bijzonder dat we al twee dagen lopen zonder ons einddoel ook maar in zicht te krijgen! Heel bizar, maar ook heel spannend!
In Horombo slapen we weer in hutten. Dit keer liggen wij in een wat grotere hut voor 6 personen. Na onze gebruikelijke snack en een heerlijk diner genieten we deze avond van de zonsondergang en een wegtrekkende bewolking die in de late avond plaatsmaakt voor een prachtige sterrenhemel en zicht op de pieken Mawenzi en Uhuru. Nog nooit eerder hebben wij zoveel sterren gezien en zo'n mooi beeld ervaren als hier bij Horombo hut op 3720m hoogte!

Als je ervoor kiest om een extra acclimatiseringdag in te plannen, dan is dit de geschikte locatie ervoor. De lucht is hier nog goed te verdragen en hier kan men eventueel een dag rust nemen ter voorbereiding van de laatste twee zware etappes.

Dag 3: Van Horombo Hut (3720 meter) naar Kibo Hut (4703 meter)
Duur: 5 tot 7 uur, 9 km
Omgeving: Woestijn

De route start gelijk behoorlijk pittig en we klimmen al snel richting het laatste waterpunt op de route waar we ook een korte pauze hebben. Het landschap verandert wederom en gaat over van maanlandschap naar een meer woestijnachtige omgeving.
De bewolking kruipt telkens opnieuw langs de flanken van de berg en dit maakt onze wandelng vandaag erg spannend. Eenmaal bovenop de hoogvlakte The Saddle aangekomen, begint de vermoeidheid in de benen toe te slaan en krijgen de eerste teamgenoten toch behoorlijk last van de hoogte en daarmee hoogteziekteverschijnselen. Er zijn er die wat moe en misselijk zijn, maar ook die last hebben van beginnende hoofdpijnen. Overigens is dat natuurlijk ook heel normaal, aangezien we de 4000m grens dan ver overschreden hebben en het goed te merken is dat de lucht ijler begint te worden. De besneeuwde top van Kilimanjaro komt steeds dichter bij en vandaag zien we voor het eerst de top goed te liggen.
Eenmaal op de hoogvlakte krijgen we ook de Kibo hut in beeld, maar schijn bedriegt. Door de zuivere lucht is alles ver weg hier goed te zien, maar het duurt dan nog uren voordat we bij de hut aankomen. Moe, maar voldaan schuiven we die middag rond 14 uur aan in de hut voor de thee en snackronde. We delen hier met onze groep van 10 personen een kamer in het gebouw dat als een bunker staat in de gure en ruige omgeving. We krijgen gelijk ook de opdracht van onze crew om alle kleding en tassen klaar te maken voor de laatste topbeklimming en etappe die wij later vanavond om 0:00 uur zullen gaan starten. Binnen een uur heeft iedereen zijn spullen klaar gemaakt en kleding klaargelegd voor die komende monsteretappe.
Rond 15 uur krijgen we al ons diner en het bordje spagetti gaat er bij ons wel goed in! Er zijn er echter die hier duidelijk meer moeite mee hebben en nauwelijks eten. Ondanks het vroege tijdstip, kunnen we allemaal de rust goed gebruiken en wordt het rond een uur of 17 uur al behoorlijk stil in onze hut. We slapen allemaal een klein beetje (wat blijkbaar een wonder lijkt te zijn op deze hoogte) en rond 23 uur worden we weer gewekt. Het is tijd om de top te beklimmen en ons doel van deze reis te bereiken!

Dag 4: Van Kibo Hut (4703 meter) naar Uhuru Peak (5895 meter, top) - Horombo Hut (3720 meter)
Duur: Van Kibo Hut naar Uhuru Peak 7 tot 8 uur, 4 km - Van Uhuru Peak naar Horombo Hut 4 tot 5 uur, 14 km
Omgeving: Woestijn, sneeuw/ijs velden

Midden in de nacht vertrekken we en met een hoofdlampje op volgen we onze gids al snel omgoog. We klimmen eerst over zigzaggende paadjes en passeren achtereenvolgens de 5000m hoogtelijn en Meyers Cave. Bij deze grot zijn we halverwege en krijgen we nog een laatste kop warme thee uitgereikt. De eerste energierepen worden aangebroken en we gaan al snel verder. De kou begint nu ook parten te spelen en de wanten zijn onmisbaar. We dragen allemaal zo'n vijf lagen bovenkleding en hebben het ook echt nodig! Na de grot wordt het pad behoorlijk stijler en moeten we voorzichtiger te werk gaan. We kletteren en klauteren af en toe een stukje over behoorlijke stenen en het gridpad schuift soms weg onder de voeten. De eerste sporen van sneeuw krijgen we te zien op ons pad. Na zo'n zes uur vanaf de Kibo Hut komen we eindelijk aan bij Gilmans Point waar we genieten van een geweldige zonsopgang. De Camelbak slangetjes zijn hier nu overigens bevroren en moeten we dus goed onder onze kleding in stoppen om te ontdooien. Het is nu ongeveer -5 graden op de top, maar vanwege de wind is de gevoelstemperatuur zo'n -15 graden. Eenmaal bij Gilmans Point aangekomen is iedereen ook blij dat we het dak van Afrika alvast hebben bereikt en nu kunnen gaan genieten van het uitzicht en de wandeling langs de rand van de krater. Van Gilmans Point naar Uhuru Peak is het nog een klim van twee uur, dit is verreweg het zwaarste stuk van de hele klim. Echter het uitzicht over de ijskappen van Kilimanjaro, de zonsopgang en het gevoel van overwinning maken dit allemaal de moeite meer dan waard! We genieten van ons moment op de top en feliciteren elkaar emotioneel met het behalen van deze bijzondere beklimming. Ietwat onder de top nemen wij ook nog de tijd voor onze eigen ceremonie, waarbij Dave de wens van zijn vader laat uitkomen en de as van zijn overleden vader uitstrooit over de top van de Kilimanjaro. Wat een bijzonder mooi moment en wat een bijzondere locatie om dit te mogen doen. Een mooier moment dan bij deze beklimming hadden wij ons niet kunnen bedenken.
De terugweg kan beginnen en we lopen vanaf de top weer terug naar Giliams Point en door naar Kibo hut. Deze afdaling is zwaar en iedereen is echt aan het einde van zijn Latijn als de hut weer zichtbaar wordt, maar nog steeds niet dichterbij lijkt te komen. Het afdalen gaat na het passeren van de grot weliswaar een stuk sneller, omdat we dan niet meer de zigzagpaadjes hoeven te volgen, maar rechtdoor en door het grid naar beneden kunnen surfen. Echter is het een ware aanslag op de bovenbenen en is iedereen ook echt helemaal stuk als we eindelijk bij Kibo Hut arriveren.
Een stevige lunch lapt ons er weer helemaal op en we lopen na een korte pauze door en verder omlaag naar Horombo hut. Onderweg op dit laatste stuk worden we ook nog verrast door een hevige hagel en regenbui en zijn we (ondanks onze Goretex jassen) uiteindelijk doorweekt tot op het bot. Als we hier eenmaal aankomen hebben we er maar liefst veertien uur klimmen en afdalen opzitten. Tijd dus om te eten en gelijk daarna het bed op te zoeken, en te genieten van een welverdiende rust. De gids belooft ons; we zullen slapen als baby's en inderdaad, we slapen de klok zowat rond deze nacht.

Dag 5: Van Horombo Hut (3720 meter) naar Marangu Gate (1980 meter)
Duur: 5 tot 6 uur, 18 km
Omgeving: Moorland, tropisch regenwoud

Na deze goede nachtrust is iedereen weer redelijk fit om de laatste etappe en afdaling te voltooien. Het eerste deel tot aan de Mandara hut lopen Dave en ik erg snel, waardoor we ruim voor de rest van onze groep aankomen en volop kunnen genieten van het zonnetje dat vandaag behoorlijk schijnt!
De schoenen en sokken gaan uit en we liggen heerlijk in het gras te genieten als de rest van ons team komt binnen druppelen. Na de gezamenlijke lunch vervolgen we het laatste stuk door het regenwoud en krijgen we nog een flinke dosis regen te verduren. Maar het kan de pret niet drukken en we zijn allemaal toch wel blij als we de toeganspoort weer in het zicht krijgen. De eindregistratie volgt en we genieten met z'n allen van een welverdiend koud biertje! We zijn trots op ons team en blij dat wij allemaal de top hebben weten te behalen. Een unieke prestatie, zegt ook onze gids die tevreden is met het behaalde resultaat van deze groep! Eenmaal terug bij het hotel genieten we natuurlijk ontzettend van de heerlijke warme douche na vijf dagen!
Na deze poetsbeurt is het helaas tijd om afscheid te nemen van onze crew en worden de certificaten uitgereikt. Ten slotte zingen de mannen de Kilimanjaro Song voor ons. Kippevel!!!! De trannen rollen over mijn wangen en we zitten allemaal met een brok in onze keel. Een mooiere afsluiting van zo'n expeditie kunnen wij ons niet bedenken!
Die avond wat er nog veel nagepraat, heerlijk gegeten en de nodige biertjes gedronken. We hebben de top van Afrika beklommen en dat mag gevierd worden!

Verdere praktische informatie

Bereikbaarheid
Wij kozen voor Turkisch Airlines en deze goede vluchtmaatschappij vliegt vanuit Zaventem via Istanbul door naar Nairobi. Dit was voor ons behoorlijk goedkoper dan vanuit Nederland te vertrekken en had natuurlijk ook te maken met onze safarirondreis die vanuit Nairobi zou gaan starten. Echter is het vliegen op Nairobi ook vele malen goedkoper dan op Kilimanjaro Airport en daarom ook voor andere reizigers ook het meest interessant. En aangezien Brussel voor ons vanuit Maastricht maar een uurtje rijden is, was deze keuze voor ons snel gemaakt. Wij boekten onze reis via onze vriendin en travel counsellor Vivianne Bongers-Duchateau die de gehele reis (inclusief safari rondreis) voor ons boekte bij o.a. de internationale organisatie Intrepid. Hierdoor was voor ons alles eigenlijk vooraf geregeld. De vluchten, de transfer naar ons hotel, de ontvangst door de reisorganisatie ter plekke en ook de transfer naar Marangu en het wegbrengen naar de airport aan het einde van de reis. Een echte aanrader, aangezien het veel rust geeft en zo'n nogal drukke, volgeplande en toch intensieve rondreis!

Munteenheid en betalen
Aangezien wij vanuit Tanzania de berg omhoog gaan, kunnen we In Marangu terecht met de munteenheid van Tanzania; de Tanzaniaanse Shilling. De munt wordt aangegeven met de afkorting TSh of ISO code TZS. Pinnen in Tanzania kan in de wat grotere steden en dus ook in Moshi en zelfs Marangu. Kom je daarbuiten zorg dan dat je voldoende geld op zak hebt want niet alle geldautomaten werken optimaal. Je kunt in Tanzania ook met US Dollars of je creditcard betalen. Een Tanzaniaanse Shilling is verdeeld in 100 Cent. Er zijn Tanzaniaanse munten van 50, 100 en 200 Shilling. Tanzaniaans briefgeld is er in de waarden 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 Shilling. Tanzania heeft mooi gekleurd papiergeld.

Logement
In Nairobi verbleven we in een fijn hotel met een zwembad. Dit is toch wel een aanrader! Heerlijk om na zo'n reis uit te rusten aan de rand van het zwembad en te genieten van een verkoelend drankje op het terras. Er zijn genoeg goede hotels in Nairobi. Het sanitair ligt ietswat achter op onze Europeese begrippen, maar het voldoet en ook hier kunnen we onze grote boodschap kwijt.

Tijdens onze safarirondreis de eerste week verblijven we voornamelijk op campings en bouwen we ons eigen tentenkamp op met materialen van Intrepid.

Voor de beklimming van de Kilimanjaro zijn echter hutten gereserveerd op onze route, die zijn voorzien van bedden en matrassen. Je slaapt er met 4-10 personen, afhankelijk van de beschikbare hutten op dat moment. Pas bij aankomst bij de hut, wordt er door de hoofdgids ingecheckt en worden beschikbare hutten verdeeld. Het eten is (zeker gezien de omstandigheden op de berg) zeer uitgebreid en erg afwisselend. Het diner wordt wel altijd begonnen met een heerlijke soep en het toetje bestaat altijd uit vers fruit, maar de hoofdgerechten wisselen en de lekkerste maaltijden worden door de crew bereid.

De expeditie beginnen en eindigen bij het Marange Hotel. Een geweldig leuk hotel en een prettige ontspannen sfeer in dit countryhouse gelegen aan de voet van de Kilimanjaro.

Materiaal
Door de grote diversiteit van weersomstandigheden en het doorlopen van zowel subtropisch klimaat t/m ijsklimaat, is het meenemen van goed materiaal op de Kilimanjaro noodzakelijk. Stevige wandelschoenen en een water- en winddichte jas en (over)broek zijn echt onmisbaar. Tevens is thermisch ondergoed voor de laatste etappe echt een must en heb je zelfs goede wanten en een sjaal met een muts nodig. Wandelstokken zijn niet verplicht, maar velen vinden het erg prettig. Zelf hebben wij dat alleen maar als lastig ervaren en hebben we deze eigenlijk op de rugzak laten zitten. Verder is een camelback of ander drinksysteem toch echt een uitkomst voor zo een beklimming. Je moet veel blijven drinken en alle dagen heb je toch zeker 2-3 liter vocht nodig voor onderweg. Een volledig overzicht van onze materiaal lijst is terug te vinden op onze weblog.

Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk en dat is ook echt zo! Wij hebben voorafgaand aan de reis maandenlang getraind door middel van hardlopen en traplopen in de sportschool en hebben maandelijks twee etappes gelopen van de Eifelsteig ter voorbereiding. Hierdoor kregen we de nodige kilometers in de benen (en de voeten niet te vergeten) en waren de kuiten goed voorbereid op het echte werk!

Het beklimmen van Mt. Kilimanjaro wordt vaak te licht opgevat. Omdat er geen touwen, ijzers of andere hulpstukken nodig zijn, betekent dit nog niet dat je de top zult halen. Elk jaar starten ongeveer 22000 mensen aan de klim naar de top van Mount Kilimanjaro, slechts 60% haalt de daadwerkelijke top ook (Uhuru Peak). Dat 40% het niet haalt heeft verschillende redenen, het kan komen doordat hun conditie niet goed genoeg is, of doordat men met hoogteziekte verschijnselen te maken krijgt (stekende hoofdpijn, braakneigingen, misselijkheid, en je moe en lusteloos voelen), in de meeste gevallen wordt dit op tijd opgemerkt door uw gids, maar helaas zijn er nog steeds te veel onbekwame gidsen, die dit niet of te laat opmerken. Elk jaar sterven er mensen door onbekwame gidsen, wees er zeker van dat u bij een professioneel, en bekwaam bedrijf boekt. (Bron: www.hoflandexpeditions.nl)

Weblog
Deze reis hebben wij verder van dag tot dag beschreven op onze weblog: serengeti-kilimanjaro-2014.webnode.nl.
Op deze site is verder ook meer info te vinden omtrent de rest van onze reis en de omgeving van de Kilimanjaro.

Nabeschouwing

Dave en ik blikken terug op een fantastische reis met natuurlijk als hoogtepunt het bereiken van de top van de Kilimanjaro. We hebben de trekking als intensief en zwaar ervaren. Niet zozeer op het technische vlak, maar meer op het conditionele vlak en mentale vlak. Het is een ware aanslag op het lichaam om binnen 3 dagen naar de top te gaan en daar hebben we onze dosis doorzettingsvermogen en motiviatie binnen ons team allen hard bij nodig gehad. De beloning is echter overweldigend en bij terugkomst kijken we nu alweer uit naar ons volgende bergavontuur!