Trekking in het Turkse Taurusgebergte

Deze bijdrage werd geschreven door Kathy Van Crombruggen

De hoogste toppen van het Taurusgebergte bevinden zich in de Aladaglar (Turks voor Ala bergen) met de piek genaamd Demirkazik die 3756 meter bereikt. Het gebied is nog vrij onbekend en werd pas in de jaren ’60 voor het eerst in kaart gebracht. In 1963 crashte er een militair vliegtuig van de NATO en werd er een zoekexpeditie van de Britse Royal Air Force opgestart. Daarbij werd beroep gedaan op de logistieke steun van Mehmet Donmez, de enige local in die tijd die Engels sprak. Het vliegtuig werd gevonden, maar tegelijkertijd werd ook een nog ongerepte bergketen ontdekt. Vanaf dan vonden meerdere internationale expedities plaats met de hulp van Mehmet Donmez. Voor de familie Donmez maakt bergsport en het logistiek ondersteunen van expedities en trekkings deel uit van een lange traditie. De kleinzoon van Mehmet, genaamd Bekir Donmez, besloot in 1998 het agentschap Demavend Travel op te richten. Vandaag kan Demavend Travel beschouwd worden als de bergspecialist in Turkije. Het Ala gebergte werd in 1995 uitgeroepen tot nationaal park en sindsdien wordt er verwacht dat je kampeert op vaste kampplaatsen die voorzien werden op verschillende hoogtes. De lokale overheden (o.a. gendarme) moeten verwittigd worden alvorens je er de bergen intrekt. Als je samenwerkt met een lokaal agentschap, wordt dit automatisch voor je geregeld. Kathy Van Crombruggen werd verliefd op het mooie Ala gebergte, huwde met Bekir Donmez en woont sinds jaren in Centraal-Turkije. Ze beschrijft een trekking doorheen het Ala gebergte met logistieke ondersteuning van Demavend Travel:

Dag 1
Duur van de trekking vandaag: 6 tot 7 uren
Stijgen: 788 m - Dalen: 538 m

Eerste dag We bevinden ons op de laagste kampplaats in het nationale park in de mooie Emli-vallei op 1800 meter. Na een uitgebreid Turks ontbijt met vele glaasjes thee in de grote halfopen nomadentent, pakken we onze dagrugzak, krijgen een lunchpakket mee en gaan op stap. We wandelen doorheen een vallei en vervolgens gaat ons pad omhoog tot we de bergweide van Eznevit bereiken. Hier worden we beloond met een magnifiek uitzicht op de hele omgeving. Er is een bronnetje en we kiezen deze plek uit voor onze picnic. We zijn echter niet de enigen die hier vertoeven. Het blijkt de kampplaats van een nomadenfamilie die hier leeft met haar schapen en geiten. Ze lachen ons vriendelijk toe en we worden uitgenodigd op de thee. We zetten onze tocht verder tot we onze tweeede kampplaats bereiken te Sokullu Pinar op 2000 m. We worden weer verwelkomd met de typische Turkse thee en zoetigheden.”

Dag 2
Duur van de trekking vandaag: 7 tot 8 uren
Stijgen: 1450 m - Dalen: 350 m

Vandaag staan we vroeg op want er staat ons een stevige tocht te wachten. Na het ontbijt, maken we onze dagrugzak. Onze grote bagage wordt gedragen door lastdieren die hun eigen begeleider hebben. We wandelen naar de vallei van Karayalak en we stijgen gedurende 5 uren tot we de bergpas van Celikbuyduran (3450 m) bereiken. Hier vinden we een bronnetje en genieten we van onze pic-nic en het onevenaarbare uitzicht. Vervolgens is het afdalen naar het zevenmerenplateau en we passeren verscheidene meren tot we nabij het grootste meer onze kamplaats bereiken op 3100 m. Terwijl onze kok het avondmaal bereidt, maken we van de gelegenheid gebruik om te gaan zwemmen in het meer.

Dag 3
Duur van de trekking vandaag: 5 tot 6 uren
Stijgen en dalen: 623 m

Vandaag is ons doel de bergtop Emler 3723 m. We wandelen een stukje terug langs het grote meer en in de richting van de bergpas van gisteren. We bevinden ons aan de voet van de Emler en beginnen aan onze klim die wel een goede conditie maar helemaal geen technische kennis vereist. We worden beloond met een onevenaarbaar uitzicht!

Dag 4
Duur van de trekking vandaag: 7 tot 8 uren Stijgen: 417m - Afdalen: 717m Na het ontbijt trekken we naar het tweede grootste meer van de regio. Onze grote bagage wordt wederom gedragen door lastdieren en we hebben enkel onze dagrugzak mee. We trekken naar de col van Teke Kalesi op 3517 meter en hebben een spectaculair zicht op het gebergte. We spotten ook enkele steenbokken. Vervolgens dalen we af naar het Yildiz (Sterren) Meer en verder naar Karagol (het Zwarte Meer). Op deze mooie plaats vlakbij het meer is onze kampplaats.

Dag 5
Duur van de trekking vandaag: 3 uren
Afdalen : 400 m

Vandaag dalen we af naar het bergdorpje Demirkazik, waar we hartelijk ontvangen worden door een lokale familie. We leven er even op hun ritme, genieten samen met hen van het avondmaal en brengen de nacht door in hun huis.

Demavend Travel

Logo

Website
Demavend travel
Email (Nederlandstalig)
Kathy@demavendtravel.com

Meer informatie
Demavend Travel biedt ook zomertrekkings aan met meer technische beklimmingen (van o.a. de berg Demirkazik) in dit gebied evenals skitoers en wandelen op sneeuwschoenen in alle regio’s van Turkije (Kackar, Ararat,…).

In de zomer van 2010 trokken wij reeds naar Turkije om te trekken door het magnifieke Kackar-gebergte en vervolgens de Mount Ararat te beklimmen. Het verslag vindt u hier:

  • Trekking doorheen het Kackargebergte en beklimming van de Mount Ararat

  • In april 2013 trok Orlando Furfari ook richting het oosten van Turkije om de top te beklimming in Winterse omstandigheden:

  • Winterbeklimming van de heilige berg Ararat