FJALLRAVEN - Friluft 45

Review

FJALLRAVEN

Fjällräven is een Zweedse producent van outdoor materialen. De firma bestaat reeds meer dan 50 jaar en ontstond toen de eerste rugzak-frame bedacht werd door Ake Nordin op 14-jarige leeftijd. Op basis van een artikel dat hij gelezen had besefte hij dat het gewicht in de rugzak zo dicht en stevig mogelijk tegen de rug hoorde te zitten. Met die gedachte ging hij aan de slag en maakte een houten frame waaraan hij een rugzak naaide. Ondertussen kent Fjällräven enkele klassiekers, alles wordt ontworpen om slijtvast, tijdloos en functioneel te zijn, met het nodige respect voor de natuur en het outdoor-leven in het achterhoofd.

Friluft 45

Fjallraven Friluft 45

De Friluft is beschikbaar in verschillende maten: 35, 45 en 55 liter. Hij beschikt over een degelijk goed aansluitend maar niet verstelbaar frame. Er zijn verschillende kleuren beschikbaar: blauw, groen, rood en volledig zwart. Het is een lichtgewicht rugzak die toch voldoende duurzaam ontwikkeld is. In principe gemaakt voor dagtrips of meerdaagse huttentochten. Op de rug is er een uitstekende ventillatie door het friluft-systeem. Bovenop zit een groot opbergvak, er zijn expanderende zijzakken alsook 1 voorzak. Op de draagriemen zitten 2 kleinere opbergzakjes. Aan de zijkant kunnen via de compressieriemen en de zijzakken wandel- of tentstokken gefixeerd worden. Verder is er ook de mogelijkheid om een drinkzak in de rugzak te plaatsen en via een opening de slang naar buiten te brengen en op de schouderriem te fixeren. Onderaan de rugzak zit een regenhoes opgeborgen.

Friluft45
Sören met de Friluft rugzak voor alpiene gebruik. Ecrins - Frankrijk 2011.

Specificaties:

 • Friluft rugsysteem
 • Niet-verwijderbare heupriem
 • Voorzien van een compartiment en een opening voor waterzakken
 • Handschoenvriendelijke draaglus
 • Compressieriempjes aan de zijkanten
 • Zij- stokzakjes
 • Een borstriem
 • Topcompartiment met sleutelclip
 • Draaglussen voor wandelstokken of ijsbijlen
Friluft45
Goed gepakt met al mijn fotomateriaal en statief en toch nog steeds voldoende draagcomfort!

Ik heb de Fjällräven Friluft nu reeds enkele jaren in mijn bezit. Ik gebruik hem als standaard-elke-week rugzak om mijn klimmateriaal in kwijt te kunnen als ik ga trainen in de klimzaal, als dagrugzak, als rugzak voor meerdaagse alpiene tochten en zelfs als fotorugzak op trekking wegens groter draagcomfort!
Er is een hoofdcompartiment waar je voldoende in kwijt kan als je vertrouwd bent met het vullen van een rugzak. Zo pak ik met gemak een drinkzak, kledij, slaapgerief en klimmateriaal voor meerdere dagen. Daarnaast past ook mijn hele arsenaal aan fotomateriaal er in met nog plaats over voor kledij of ander materiaal.
In het deksel zitten 2 compartimenten: eentje dat je van buitenaf kan openen en een van binnenuit. Handig om waardevolle voorwerpen weg te steken. Op de heupriemen zijn 2 kleinere zakjes waar je vlot een portefieulle, zakmes, een snoep of koek of zonnecreme kan opbergen zodat je er meteen aan kan zonder de rugzak te moeten afnemen.
Er zijn vooraan materiaallussen voor zien waar je wandelstokken of ijspickels in kan opbergen. Dankzij de zijriemen en touwriem bovenaan kan je de rugzak strak trekken, ongeacht het volume dat je meedraagt zit hij dus altijd goed op je rug.
Als je een touw moet meedragen kan je dit makkelijk en goed fixeren bovenop het hoofdcompartiment. Met de touwstrap kan je dan nog makkelijk het topcompartiment van de rugzak gebruiken ter afsluiting en extra fixatie.
De draagriemen zijn niet voorzien van een te dikke voering, er zijn zelfs uitsparingen voorzien om de ventilatie te bevorderen. Ondanks dit alles draagt de rugzak heel comfortabel. Dankzij het friluft-systeem blijft je rug ook meestal niet kletsnat achter.
De regenhoes is zeker groot genoeg, als ik mijn statief meedraag aan de buitenzijde kan dit zelfs mee onder de hoes.

8 /10

Nabeschouwing

Samenvattend kunnen we stellen dat de Fjällräven Friluft 45 een erg degelijke rugzak is. Ondanks dit model niet ontworpen is voor alpinisme noch het meedragen van fotomateriaal, gebruik ik er hem toch met veel plezier voor. Het simpele doch goede design, dat je in veel van het Fjällräven-materiaal terug vindt, zit ook in deze rugzak. No nonsense, gewoon wat het moet zijn en dat doet het goed.

positief  Positief

 • Comfortabel dankzij het Friluft-draagsysteem
 • No nonsense design
 • Veelzijdig in gebruik
 • In hoogte verstelbare borstriem
 • Kwaliteit van gebruikte materialen

negatief  Negatief

 • Niet voorzien op klimmateriaal
 • Hogere prijsklasse