HAGLOFS - Roc Ice 35

Review

HAGLOFS

Het verhaal van Häglofs begint in de lente van 1914. In het Zweedse Torsang heeft Victor Häglofs net een paar rugzakken gemaakt die hij tracht te slijten aan bij enkele lokale boeren en bosopzichters... Zweedse topkwaliteit aan 0.9 SEK (10 eurocent).

Vandaag is Häglofs de grootste leverancier van outdoorgerief in Scandinavië. Wat begon met Victor's rugzakken in enkele Zweedse dorpjes is heden uitgegroeid tot een aanbod van meer dan 500 buitensportproducten. Door hun jarenlange ervaring hebben de scandinaviërs geleerd hoe ze succesvol producten kunnen ontwerpen die in de meest extreme omstandigheden overeind blijven. Ze kiezen hierbij niet alleen voor fijne details en hoogtechnologische materialen, maar zien hun producten ook in het geheel van de uitrusting van de buitensporter. Elk kledingstuk vormt een onderdeel van een "layer-on- layer" systeem, wat resulteert in kledingslagen die optimaal op elkaar afgestemd zijn. (lagensysteem uitgelegd)

Ook hun bedrijfsfilosofie is uitzonderlijk te noemen. Häglofs verwacht dat elke werknemer een liefhebber is van het buitenleven. Ook werken ze, zoals elk serieus merk betaamt, samen met topatleten en berggidsen om hun producten nog verder te optimaliseren.

Roc Ice 35

Haglofs Roc Ice 35

De Häglofs Roc Ice 35 is een technische klimrugzak speciaal ontworpen voor winterse activiteiten als alpinisme en ijsklimmen. Met een volume van 35 liter en vele extra features aan de buitenkant, is hij uitgerust om al het technische materiaal dat nodig is bij een winterklim mee te zeulen.

Nepal
Met de Häglofs Roc Ice 35 in de Annapurna Range, Nepal
Nepal
Dieter met de Häglofs Roc Ice 35 in het Zuid-Franse klimgebied Les Calanques, 2013.

Specificaties:

 • Interact suspensiesysteem
 • Thermisch gevormd rugvlak
 • Verwijderbare heupgordel
 • Uitklapbaar draagvak voor stijgijzers
 • Lussen en beschermende schuifvakken voor ijsbijlen
 • Zwevend en loskoppelbaar kopcompartiment met waterwerende ritsbescherming, twee opbergvakken en een sleutelhouder
 • Spanbandjes om een touw onder het kopcompartiment te kunnen fixeren
 • Spindrift rand met een uniek openingssysteem
 • Gespen die aangepast zijn aan winterse omstandigheden
 • Geïntegreerd veiligheidsfluitje
 • Compatibel met drinksystemen dankzij een zak tegen het draagvlak en een gleufje om de drinkslang door te leiden
 • Reflecterende prints
 • Inhoud: 35 liter
 • Gewicht: 1550 gram
 • Waterkolom van 1500mm en slijtvastheid dankzij 840D Oxford bluesign polyamide en 1600D Ballistic polyamide

De Roc Ice 35 is enkel verkrijgbaar in het zwart. De adviesprijs voor deze rugzak is 150 euro.


Eigen bevindingen

De Roc Ice is nu al een tijdje onze vaste partner. Tijdens dagtochten, technische en alpine beklimmingen en zelfs trekkings in de Ardennen, Himalaya, Atlasgebergte, Alpen en Pyreneeën en de Ardennen hebben we deze rugzak uitvoerig kunnen testen. Onze conclusie is positief. Deze rugzak doet wat Häglofs belooft: op een zo comfortabel mogelijk manier eten, drinken, kledij en technisch klimmateriaal meedragen op een klimtrip.

Atlasgebergte
Winterbeklimmingen in het Noord-Afrikaanse Atlasgebergte

De compartimenten van de Roc Ice zijn klassiek verdeeld zonder veel franjes en doen perfect wat ze moeten doen. Het grote hoofdvak wordt afgesloten door een spantouwtje dat erg eenvoudig met twee grote rode grijpogen te openen is. Op deze manier is de rugzak ook makkelijk toegankelijk met dikke winterhandschoenen. Het hoofdvak heeft een inhoud van 35 liter en is aan de rugzijde voorzien met een elastische zak waarin een waterzak kan worden opgeborgen. Zowel links als rechts van de zijkant is een opening voorzien om de drinkslang door te steken. Deze uitsparing is zo ontworpen dat de opening zich sluit wanneer ze niet gebruikt wordt. De kans dat regen, stof, sneeuw,... de rugzak binnendringt, is daardoor minimaal. Zowel op de linker als rechter draagriem is een elastisch bandje voorzien om de drinkslang op zijn plaats te houden.
Het kopcompartiment bevat 2 opbergruimten. De grootste is toegankelijk langs de buitenzuide via een waterwerende ritsbescherming. De rits bevindt zich aan de achterzijde en is hierdoor makkeijk te openen zonder dat de inhoud er meteen uitvalt. Het tweede opbergvak is toegankelijk via de onderzijde van het kopcompartiment en bevat een sleutelhouder.

Dan nu het meest interessante aan deze technische klimrugzak: de buitenzijde. Het opbergvak voor stijgijzers is centraal op de voorkant van de rugzakt gestikt en kan met velcrostraps dicht- of uitgeklapt worden. Dit vak is niet alleen handig voor stijgijzers maar kan ook dienen om snel iets zoals een trui of een jasje in op te bergen. Bij stijgijzers hoort natuurlijk een piolet of twee technische ijsbijlen. Ook hier is de Roc Ice 35 perfect op voorzien. De punten van de bijlen worden veilig weggeborgen in de daarvoor voorziene schuifvakken. Door middel van twee rekkers bovenaan worden de ijsbijlen verder hun plaats gehouden.

Haglofs Roc Ice 35

De flanken zijn net iets anders dan bij minder technische dagrugzakken. Om de rugzak slank te houden, nuttig bij technische beklimmingen, zijn er geen opbergruimtes voorzien voor water of een snack. Wel zijn er aan beide zijden twee spanriemen voorzien om klimtouw of ski's te fixeren. Daar het dragen van een rugzak over een klimgordel niet altijd even handig is, is er ook aan elke kant een geplastificieerde materiaallus te vinden om klimmateriaal aan te hangen. Echter is dit niet zo praktisch als het lijkt. Om klimmateriaal van je rugzak te halen moet je weinig natuurlijk ver naar achter grijpen.

De draagriemen zijn ergonomisch gevormd en bieden een uitstekend draagcomfort. Het borstriempje is in hoogte verstelbaar. De heupriem zit met velcro achter een band gefixeerd en kan, indien gewenst, eenvoudig verwijderd worden. Dit om tijdens het klimmen beter aan het materiaal aan de klimgordel te geraken. Hoewel Häglofs de Roc Ice 35 voor winterse omstandigheden heeft ontworpen, zullen veel eigenaars waaronder wijzelf, hem ongetwijfeld ook in warmere omstandigheden willen gebruiken. Door de platte structuur laat het rugvlak zeer weinig luchtcirculatie toe waardoor het klassieke probleem van een natte vrij snel optreedt.

Chamonix
De Häglofs Roc Ice 35 wordt getest op zijn limieten: tent, slaapmateriaal, brander, eten voor 5 dagen, water, stijgijzers, technische ijsbijlen, touwen,... Chamonix 2012.
9 /10

Nabeschouwing

De Häglofs Roc Ice 35 is een degelijke, technische klim die zowel op rots als ijs een oerdegelijke bondgenoot is. Quasi onverwoestbaar, sterk waterwerend en veelzijdige bevestigingspunten voor (ijs)klimmateriaal. Vooral het uitklapbaar draagvak voor stijgijzers geeft deze zak een flink voetje voor op de concurrentie. Wat het draagvlak betreft zijn de meningen bij de testers wat verdeeld.

positief  Positief

 • Oersterk en waterdicht
 • In hoogte verstelbare borstriem
 • No nonsense look
 • Gericht op de technische klimmer: perfecte voorzieningen voor touw, stijgijzers en ijsbijl
 • Hoofdcompartiment makkelijk te openen met handschoenen aan
 • Verwijderbare heupgordel

negatief  Negatief

 • Met 1550 gram aan de zware kant
 • Eenvoudig draagsysteem
 • Geen ventilerend draagsysteem en daardoor minder geschikt bij warm weer
 • De onderste gespen aan de zuikanten van de rugzak zijn in tegenstelling tot de bovenste niet los te klikken. Is handiger met kliksysteem om langer opgeschoten touw tussen te fixeren

Deze review werd geschreven door Dieter Van Holder en aangevuld door Koen Verbruggen.