KARRIMOR - Hot Rock 30

Review

Karrimor

Het Britse Karrimor produceert al decennia lang buitensportmateriaal. In 1946 werd het bedrijf opgericht door het koppel Charles en Mary Parsons, eigenaren van de Lancashire cycle shop, en Grace Davies. In een atelier boven de fietsenwinkel begonnen ze met de productie van met de hand genaaide canvas fietstassen. Het bedrijf breidde het gamma uit en is in de loop der jaren bekend geworden omwille van hun kwalitatieve maar betaalbare rugzakken, kledij en schoeisel. Momenteel is de merknaam in handen van Londsdale Sports dat de producten in Europa verspreid via hun sportwinkelketen Sports Direct.

Hot Rock 30

Karrimor

Deze dagrugzak behoort tot Karrimor's elite-lijn van alpiene rugzakken. Met z'n inhoud van 30 liter is hij het kleine broertje van de Hot Rock 40 en de alpine trekkingrugzakken Alpiniste 35+10 en Alpiniste 45+10. Dat betekent, zoals onze veeleisende test heeft bewezen, echter niet dat dit rugzakje niet geschikt is voor het zwaardere werk.

De Hot Rock 30 is vervaardigd uit N420 HD. Dit is eenvoudig geweven 420 denier nylon dat zorgt voor een laag gewicht (850 gram) en een sterke resistentie tegen gebruiksslijtage. Hij is verkrijgbaar in Charcoal (zwart), Red en Glacier Blue.

Karrimor

Technische details:

 • Airmesh rugsysteem met Fformat frame
 • Niet-verwijderbare heupriem
 • Voorzien van een compartiment en een opening voor waterzakken
 • Handschoenvriendelijke draaglus
 • Compressieriempjes aan de zijkanten
 • Zij- stokzakjes
 • Een borstriem voorzien van gps-houder
 • Topcompartiment met sleutelclip
 • Bungee system
 • Draaglussen voor wandelstokken of ijsbijlen

Adviesprijs: 80 euro

Het weekend na het vallen van de eerste sneeuw, besloten we voor een verlengd weekend de bergen in te trekken. Met een groepje van drie trokken we richting Alpen om wat klettersteig-routes te klimmen. Als hoofddoel kozen we voor de Zugspitze, de hoogste Alpentop van Duitsland. Terwijl deze rugzak eerder voor dagtochten bedoeld is besloot ik om er drie dagen de minimalistische toer mee op te gaan. Ik stond versteld van hoeveel ik in zo'n kleine rugzak kon meedragen. Medikit, kookset, slaapzak, tent, voedsel, waterzak, hoofdlamp, reddingsdeken, stijgijzers,... Het was wat puzzelen maar uiteindelijk kreeg ik alles wat ik dacht nodig te hebben de zak in gepropt met enkel nog m'n helm en klimgordel aan de buitenkant bevestigd.
De volgende drie dagen van bossen, puinvelden, een gletsjer, via ferrata's en sneeuwflanken zou de Karrimor Hot Rock 30 m'n rug zelden verlaten.

Voor meer informatie, routebeschrijvingen, praktische informatie en foto's van die tocht, zie het verslag op TheOutdoors.be.
Twee weken later trokken we naar de Vogezen waar de waterbestendigheid van de Hot Rock 30 intensief op de proef werd gesteld.

Eigen bevindingen

Karrimor
Dieter met de volgeladen Karrimor Hot Rock 30 op weg naar de Alspitze, Beierse Alpen, Duitsland.

De Karrimor Hot Rock 30 is eenvoudig van opbouw maar bevat alles wat je van een alpiene rugzak kan wensen. Een simpel maar robuust ontwerp met net genoeg handigheidjes.

Naar mijn zin is één degelijk hoofdcompartiment alles wat je nodig hebt. De zijriemen en de riemen van het deksel zorgen ervoor dat je de rugzak stevig kan samendrukken om de last te stabiliseren. Het compartiment waarin je je waterzak kan opbergen, is meer dan ruim genoeg voor mijn Camelbak van 3 liter in op te bergen. De uitsparing voor de drinkslang is zo ontworpen dat de opening zich sluit wanneer ze niet gebruikt wordt. De kans dat regen of vuil je rugzak binnendringt, is daardoor minimaal.

Karrimor
De opening om de slang van je waterzak naar buiten te brengen.

Het deksel bevat een ruim compartiment waarin ik verbazend veel klein spul in kwijt kon. Daarbovenop maakt de stevige rits aan de rugzijde van de zak het topcompartiment erg toegankelijk. Er is voldoende stof over om het deksel mooi over het goedgevulde hoofdcompartiment te plaatsen zonder dat het sterk naar achter helt of zonder dat de meer kwetsbare binnenkant bloot komt te liggen.

Aan de buitenkant bevat de Hot Rock 30 alles wat ik me kan wensen. Aan beide zijden zijn er kleine tasjes waar ik wandelstokken in kan klemmen of een kleine drinkfles in kwijt kan. Vooraan zijn er lussen om je ijsbijlen of wandelstokken aan te bevestigen. De klemmetjes die hiervoor voorzien zijn, lijken op het eerste zicht nogal ingewikkeld. Eens ik echter het systeem door had, bleek dit prima te werken. Naast dit systeem heeft Karrimor op de voorkant van de rugzak een bungee-systeem voorzien. Dit is een handige elastiek waaronder een licht kledingstuk kan opgeborgen worden of een helm kan gefixeerd worden. Een eenvoudig maar dankbaar systeem.

Karrimor
De klemmetjes om wandelstokken of ijsbijlen aan de rugzak te bevestigen.

Ik was erg aangenaam verrast over de draagriemen. In tegenstelling tot veel andere rugzakken bevatten deze riemen erg weinig vulling om ze zachter te maken. Te dikke 'padding' zorgt vaak eerder voor warme zweterige plekken vooraan je schouders dan dat het het draagcomfort verhoogd. Niettemin voelen de draagriemen van de Karrimor Hot Rock 30 erg stevig aan. Dankzij de ergonomische S-vorm verspreiden ze hun draagkracht goed en in combinatie met de borst- en heupriempjes kan je de rugzak erg comfortabel tegen je lichaam fixeren. Wat ik wel gemist heb, is een klein handig lusje op de draagriem om de slang van je waterzak in te fixeren.

Karrimor
De in hoogte verstelbare borstriem.

Het rugvlak voelt comfortabel aan maar wat de Ffrom betreft, heb ik weinig verschil gemerkt tussen de Hot Rock en andere rugzakken in zijn klasse. Tenzij het rugvlak letterlijk van je rug gescheiden is, eindig je na een inspanning onvermijdbaar met een vochtige rug. De nadruk ligt bij mij dan ook op algemeen draagcomfort dat bij deze rugzak trouwens uitstekend is: na ruim tien uur op m'n rug, had ik nog steeds geen last van mijn schouders.

Karrimor
Dieter met de Karrimor Hot Rock 30 op weg naar de top van de Alpspitze, Beierse Alpen, Duitsland.
8 /10

Nabeschouwing

Een dag op de flanken of een mooie via ferrata? Dit is je bondgenoot! Goed ontworpen, simpel in gebruik en comfortabel. Als je een klimrugzak zoekt om je op meer technische, alpiene tochten te begeleiden, mis je wel enkele handige features zoals lussen om setjes aan te haken of een opbergvak voor je stijgijzers.

positief  Positief

 • Stevig en oerdegelijk ontwerp zonder overbodige franjes
 • Comfortabel draagsysteem
 • Moderne look
 • Veelzijdig in gebruik
 • In hoogte verstelbare borstriem
 • Verhouding prijs - kwaliteit

negatief  Negatief

 • Sluit nauw aan bij de rug waardoor je snel transpireert
 • Niet voorzien op klimmateriaal
 • De rugzak is niet volledig waterdicht, regencover niet voorzien