LEATHERMAN - Tread Multitool

Review

Leatherman Tread

Leatherman werd in 1983 opgericht door Timoty Leatherman en diens zakenpartner Steve Berliner. Het idee voor een zakmes met geïntegreerde nijptang ontwikkelde Leatherman toen hij samen met zijn vrouw door Europa en het Midden Oosten reisde. In 1984 verkocht het bedrijf al 30 000 exemplaren van de Pocket Survival Tool, het eerste model dat door Leatherman werd ontwikkeld. Vandaag de dag is Leatherman gevestigd in Portland, Oregon. Het gamma is uitgebreid met tientallen varianten waarmee het bedrijf zich tot verschillende doelgroepen richt: militairen, techniekers, hulp- en ordediensten, buitensporters,...
In België wordt Leatherman ingevoerd door Hombel BVBA.

Leatherman Tread Multi-tool

Algemeen

Leatherman Tread

De Leatherman Tread is de langverwachte, nieuwe multitool van Leatherman. Wat deze nieuwe tool in het uigebreide gamma van het Amerikaanse bedrijf zo uniek maakt? De Tread is de eerste, draagbare multitool op de markt. Het verhaal gaat dat Ben Riviera, de ceo van Leatherman, met zijn gezin Disneyland bezocht. Bij de toeganscontrole werd hij verplicht zijn multitool in te leveren. Door deze ervaring begon Riviera te fantaseren over een multitool die je werkelijk overal zou kunnen meenemen. Hij zette zijn ingenieurs aan het werk en die kwamen op de proppen met de Tread, een polsband vol met gereedschap.

Dat niet enkel Riviera dit een geweldig idee vond, bewees de interesse in de Tread toen deze begin dit jaar werd voorgesteld op de SHOT Show. Helaas was het lang wachten tot de nieuwste telg uit de Leatherman-familie in de Belgische winkelrekken lag. In september kregen we van Hombel Marketing, de verdeler van Leatherman in België, enkele dagen de kans om een product sample te bewonderen.

Specificaties:

  • Negen schakels + sluitclip
  • Maximaal 29 tools
  • Gewicht: 168 gram
  • Adviesprijs: 199,95 euro. Zwarte versie: 269,95 euro
Leatherman Tread

De tool

De polsband bestaat uit negen schakels plus de sluiting die samen goed zijn voor wel 29 tools. Dit gaat van schroevendraaiers tot een flesopener en gordelsnijder. Om de tools te gebruiken vouw je de schakel van de Tread zodat de gewenste tool naar buiten komt. Door de uiterst sterke constructie (Metal Injection Molding Proces en het gebruik van 17-4 roestvrij staal) kan je toch veel kracht zetten. Nadeel is het feit dat de tools niet heel erg ver uitsteken. Dus verdiepte vijzen zijn moeilijker bereikbaar.

De Leatherman is standaard waarschijnlijk te groot voor je pols. Inkorten gaat heel vlot door de schakels met een platte schroevendraaier los te maken en in te korten. Een beetje zoals een ketting. Dit wil wel zeggen dat je dus zal moeten kiezen welke tools je meeneemt en welke je thuislaat. Nadeel hier is dat de Leatherman in Amerika ontworpen is. Zo zijn de schakels berekent om los gemaakt te worden met een dollarcent. Echter zijn de Europese muntstukken te dik en zal je dus moeten teruggrijpen naar een schroevendraaier.
In de toekomst zal leatherman ook met nieuwe schakels komen zodat je zelf kan bepalen hoe je jouw Tread samenstelt. Dat is zeker iets om naar uit te kijken! Hopelijk houden ze daarbij rekening met de Europese markt en maten.

Leatherman Tread

De Tread werd op de SHOT Show warm ontvangen en was onmiddellijk een hot item. Algemeen was en is de commentaar zeer lovend. De Tread is praktisch en biedt veel mogelijkheden. In de Verenigde Staten kan je er vrij mee rondreizen. Zelfs wereldwijd vormt dit geen probleem. Leatherman is daar terecht zeer trots op en plaatst daarom ook een afbeelding van een vliegtuig in het logo.

Leatherman Tread
8 /10

Nabeschouwing

De Tread van Leatherman is zonder twijfel een zeer praktisch en interessant hebbeding voor mensen die vaak op weg zijn. Zoals we van Leatherman gewend zijn is de kwaliteit en duurzaamheid van het product uitstekend. Indien Leatherman in de toekomst net iets meer rekening zal houden met de Europese markt, zal de Tread zonder twijfel nog in populariteit toenemen.

positief  Positief

  • duurzaamheid
  • kwaliteit
  • hoog gadget-gehalte
  • mogelijkheid om zelf je Tread samen te stellen in functie van activiteit

negatief  Negatief

  • stevige prijs
  • voorlopig nog net iets te veel gericht op de Amerikaanse markt

Dank aan Els van Hombel voor het ter beschikking stellen van deze Leatherman Tread.