LOWEPRO - Toploader Zoom 50 AW en Topload Chest Harness

Review

De Amerikaan Greg Lowe, een bekend klimmer en natuurfotograaf, ontwierp in 1967 's werelds eerste rugzak met intern frame. Dezelfde principes ging hij toepassen voor het vervaardigen van beschermende tassen voor fotografiemateriaal. In 1972 produceerde Lowepro de eerste fototas. In 1981 verwierf Uwe Mummenhof en DayMen Photo Marketing Incorporated de exclusieve rechten om onder licentie vanuit Canada Lowepro-tassen te vervaardigen. In 1989 kwam Lowepro helemaal in handen van DayMen Photo Marketing. Het geregistreerde handelsmerk werd in 2002 overgenomen.
In België wordt het materiaal van Lowepro ingevoerd en verdeeld door "De Beukelaer" te Aartselaar. De Lowepro-producten zijn te vinden in de betere foto- of electrozaak.

Toploader Zoom 50 AW + Topload Chest Harness

Lowepro

Algemeen

Het meezeulen van een zware, volumineuze digitale reflexcamera op een trekking heeft zo zijn voordelen. Je komt immers op onvergetelijke plaatsen die je met een reflexcamera kwalitatief wil vastleggen. Het grote nadeel is het gewicht en volume van dit materiaal. Een body met degelijke lens weegt een veelvoud van een compact digitaal toestel dat makkelijk in je broekzak verdwijnt. Het opbergen van een reflexcamera is dan ook niet evident. De meeste opbergtassen zijn rugzakken of schoudertassen. Deze zijn niet verenigbaar met het dragen van een zware rugzak. En wanneer je ervoor kiest om je camera bij je kampeermateriaal op te bergen, verlies je veel plaats en is er geen mogelijkheid om snel en spontaan een beeld vast te leggen.
Ik ging dus op zoek naar een draagsysteem dat hanteerbaar is met een zware rugzak én waarmee ik snel de camera kan bovenhalen om beelden te schieten. Na wat online zoekwerk en contact met de mensen van De Beukelaer, kwam ik bij de Lowepro Toploader Zoom 50 AW uit in combinatie met het Lowepro Chest Harness.

Lowepro Lowepro

Eigenschappen en specificaties

De Toploader Zoom 50 AW is een eenvoudige, maar praktische fototas die enkel langs boven opengaat. De tas is geschikt voor een DSLR body in combinatie met een objectief van 17-55mm. De binnenkant meet 16 cm op 11 cm met een diepte van 19,7 cm en is vervaardigd uit 210D Nylon. De buitenkant meet 19,5 cm x 16,5 cm x 26 cm en is gemaakt uit 600 Denier Dobby Polyester, de regencover uit 190T Nylon Taffeta. Aan de binnenkant is er ruimte om een geheugenkaartje op te bergen. Langs buiten is er een extra opbergzakje voorzien waarin gemakkelijk nog wat materiaal zoals filters en een extra batterij kan gestopt worden. Het Sliplock systeem stelt u in staat om gemakkelijk uit te breiden met lenscases die compatibel zijn. De tas weegt 300 gram, is verkrijgbaar in zwart of blauw en te koop voor een adviesprijs van 45 euro.
Door de aanwezigheid van extra ringen aan de onderkant, is de Toploader Zoom 50 AW perfect te gebruiken in combinatie met het Topload Chest Harness. Dit harnas weegt 200 gram en wordt verkocht voor een adviesprijs van 25 euro.

Lowepro
Koen test de Toploader Zoom 50 AW in combinatie met het Topload Chest Harness tijdens een trekking in IJsland.

Eigen bevindingen

De Toploader Zoom 50 AW is gewoon heel erg degelijk materiaal. Eenvoudig en licht maar betrouwbaar en dat voor een meer dan betaalbare prijs. Akkoord, er is niet al te veel extra opbergruimte. Maar genoeg voor mijn Canon EOS 550D met 17-40 breedhoeklens, extra geheugenkaartje, filters en reservebatterij.
Gedurende een tiendaagse trip in IJsland en verschillende tochten in de Ardennen, testte ik de opbergtas in combinatie met het Topload Chest Harness. De riemen van dit harnas zijn alle vier apart aanpasbaar waardoor je de draaghoogte op je borstkas op maat kan afstellen. Wanneer goed afgesteld, is het perfect mogelijk je rugzak opnieuw op je schouders te hijsen. Aanvankelijk had ik schrik dat de riemen van het Chest Harness op de rug in combinatie met een zware rugzak, onaangename wrijving en zelfs irritatie zou kunnen geven. Dit bleek gelukkig niet het geval te zijn.

Lowepro
Het Topload Chest Harness geeft geen wrijving in combinatie met een rugzak, Skaftafell National Park, augustus 2012, IJsland.

Ook de prima bijgeleverde AW (All Weather) regencover is compatibel met het harnas.
Een onvermijdelijk maar klein nadeel van dit systeem is het feit dat je, zeker in combinatie met een rugzak, sneller en heviger transpireert. De tas zit namelijk stevig rond je borstkas gesnoerd waardoor er meer wrijving optreedt en er amper nog ruimte is voor ventilatie.
Het is uiteraard ook perfect mogelijk om de tas met de bijgeleverde schouderriem of aan je riem te dragen.

Lowepro
Koen test de Toploader Zoom 50 AW in combinatie met het Topload Chest Harness tijdens een trekking in IJsland.
8,5 /10

Nabeschouwing

In combinatie met het Topload Chest Harness is de Toploader Zoom 50 AW voor mij een ideale combinatie om tijdens een rugzaktrekking op een comfortabele en toegankelijke manier mijn reflexcamera mee op trekking te nemen. De camera is goed beschermd, is direct bij de hand en hangt niet in de weg.

positief  Positief

  • duurzaamheid
  • kwaliteit
  • toestel bij de hand
  • beschermd tegen weer en wind
  • betaalbaar

negatief  Negatief

  • onvermijdelijke toename van transpiratie