VANGO FORCE TEN - Nitro lite 200

Review

Vango werd in 1963 opgericht in Govan, een plaatsje in het westen van Schotland. De merknaam Vango is dan ook een anagram van deze plaatsnaam. Dit Schotse bedrijf produceert allerlei kampeermateriaal zoals slaapzakken, tenten, kookmateriaal, kookvuurtjes, verlichting,

De Force Ten tenten werden in 1967 door Vango geëntroduceerd en hebben sindsdien een legendarische status verworven. De felle Force Ten Classics zijn al meer dan 40 jaar bekend om hun ontwerp en duurzaamheid.

Force Ten Nitro Lite 200

Force Ten Nitro Lite 200

Algemeen

Force Ten Nitro Lite 200

Volgens Vango is de Nitro lite 200 uitermate sterk en stabiel en dus ideaal voor extreme condities. Voor onze trekking in IJsland kozen we dan ook voor deze Nitro Lite 200, een lichtgewicht tunneltentje voor 2 personen. Naast het lage gewicht, het tunnelontwerp en de degelijke constructie speelde ook de aanwezigheid van een voortent een belangrijke rol.

Technische gegevens:

  • Protex 3 000 HH SPU ripstop nylon 15D
  • 15D 28 gsm breathable ripstop binnentent
  • 20D ripstop nylon PU 5 000 mm grondzeil
  • Ultralite tentstokken
  • Dyneema scheerlijnen
  • Totaal gewicht: 1,40 kg
  • Opbergvolume: 42 x 11 cm
Force Ten Nitro Lite 200
De tent opgesteld op de campsite rond de berghut in Hrafntinnusker, IJsland (augustus 2012).

Eigen bevindingen

Opzetten

Force Ten Nitro Lite 200

7 minuten zou je nodig hebben om de Nitro Lite 200 op te zetten. Het systeem is eenvoudig: de twee tentstokken worden door het buitenzeil gestoken waarna met piketten de tent wordt opengetrokken en zijn vorm krijgt. Na het aanspannen van het buitenzeil, het aantrekken van de diagonale koordjes (Tension Band System TBS Pro) in de voortent en het plaatsen van de scheerlijnen staat deze tent als een huis.

De binnentent hangt in de buitentent zodat deze onmiddellijk toegankelijk is en meteen beschermd is tegen neerslag bij het opzetten. Nog een voordeel is dat met dit systeem het perfect mogelijk is om de binnentent te verwijderen. De buitentent kan met stokken en enkele piketten perfect gebruikt worden als lichtgewicht shelter.

Ik heb het niet gemeten maar met 2 personen en wat oefenwerk staat deze tent makkelijk in minder dan zeven minuten op.

Constructie

Voor de constructie van het buitenzeil koos Force Ten voor Protex nylon ripstop. Bij ripstop nylon is zowel horizontaal als verticaal een draad doorgeweven die de kans op scheuren alsook het doorhangen wanneer het zeil nat is, aanzienlijk beperkt. De SPU-coating maakt de nylon waterdicht en alle naden zijn geplakt. De binnentent is dan weer vervaardigd uit 15D ademende riptsop met een grondzeil uit 20D nylon ripstop beschermd met een PU-laag. Om het gewicht van de tent laag te houden, is dit een erg dun grondzeil. Het gebruik van een footprint (extra grondzeil) op ruwere ondergronden is dan ook aan te bevelen.De twee flexlite tentstokken zijn vervaardigd uit lichtgewicht, geanodiseerd en dus roestrvij metaal. Voor de scheerlijnen werd gekozen voor duurzaam en sterk dyneemamateriaal.

Force Ten Nitro Lite 200 Force Ten Nitro Lite 200 Force Ten Nitro Lite 200

Gedurende onze trekking in IJsland hadden wij vaak erg sterke windstoten en neerslag. De ideale weersomstandigheden voor het testen van materiaal.We plaatsten steeds de tunneltent strategisch in de baan van de wind en bevestigden alle scheerlijnen zorgvuldig. Het Tension Band Systeem bestaat uit twee koordjes die als diagonalen tussen de tentstokken worden aangetrokken. Dit is een eenvoudige maar zeer efficiënte manier om de stabiliteit van de tent bij hevige wind opmerkelijk te verbeteren. Op de campsite van Alftavatn in IJsland stond er zoveel wind dat sommige koepeltentjes gewoon plat werden geblazen. De Nitro lite 200 bleef statig staan en wij hadden een heerlijke nacht. Ook na uren van regen gaf de Nitro lite 200 geen krimp. De Protex

Force Ten Nitro Lite 200
Het Tension Bend System bestaat uit twee diagonale touwtjes die door opspanning erg veel stabiliteit en stevigheid toevoegen.

Binnentent

Wanneer de buitentent degelijk is opgezet, staat de binnentent automatisch mooi opgespannen. De voortent gaat open met een dubbele ritssluiting. Hierdoor kan de voortent ook langs boven opengezet worden voor extra verluchting. De binnentent is te bereiken doorheen een ovalen doorgang die wederom met dubbele ritssluiting is te openen. In de deur zit een extra verluchtingsopening. De ruimte binnenin meet 2,10m in de lengte en 1,30m in de breedte. Voor twee personen is dit net voldoende om ook nog wat kledij naast je te leggen. Doordat de ruimte naar achter toe versmalt, is het daar net niet breed genoeg om twee slaapmatjes (Exped Synmat UL en Thermarest Neoair) mooi naast elkaar te leggen. De overlappende hoeken hebben echter nooit een voelbaar probleem gevormd. Ook de hoogte is wat aan de krappe kant. Je kan onmogelijk rechtop zitten zonder met je hoofd de binnentent tegen het buitenzeil te duwen. Voor grote mensen is dit tentje dan misschien ook wat aan de krappe kant. Anderzijds moet je voor ultralichtgewicht materiaal nu eenmaal altijd toegevingen doen.
Voorts is de binnentent over de gehele lengte langs beide zeiden voorzien van opbergruimte en is er een plastic ring voorzien om iets van verlichting aan te hangen.

Force Ten Nitro Lite 200
De tent wordt achteraan net iets te smal om 2 matjes naast elkaar te leggen. De hoeken overlappen daardoor een beetje.
Force Ten Nitro Lite 200

Condensatie en verluchting

Hoe goed de constructie van de tent ook mag zijn, condensatie zal altijd optreden. Gedurende één nacht, ademen je ongeveer 1 liter water uit. In een tweepersoonstent ontstaat er 's nachts dus twee liter condensatievocht. Ook vochtige kledij geeft condensatievocht af. Aangezien een binnentent ademend is maar een buitentent niet, zal dit condensatievocht aan de binnenkant van het buitenzeil worden tegengehouden.

De beste manier om dit probleem op te lossen is de opening in je buitentent 's nachts laten open staan. Wanneer het echt stevig waait of regent, is dit geen optie. Aangezien warme lucht stijgt, voorzien vele fabrikanten een verluchtingsluik dat zo hoog mogelijk wordt gepositioneerd zodat de warme lucht kan ontsnappen. Ook bij de Nitro lite 200 is dit het geval.

Tip: Probeer de binnentent zo ver mogelijk van de buitentent op te spannen en dit voor twee redenen:

  • Hoe meer ruimte tussen binnen- en buitentent, hoe beter de verluchting ertussen.
  • Wanneer het buitenzeil nat is, zal het gaan doorhangen. Wanneer het buitenzeil hierdoor de binnentent raakt, zal het vocht opnieuw binnendringen.

Garantie

De garantie die Vango en Force Ten aanbiedt, dekt alle productiefouten aan onderdelen, textiel en productieproces zolang de tent gebruikt wordt voor wat ze is gemaakt. Schade ten gevolge van onjuist of onredelijk gebruik, extreme weersomstandigheden of natuurlijke aantasting door zonlicht vallen niet onder deze garantie.

Force Ten Nitro Lite 200
De voortent biedt voldoende ruimte voor rugzakken, schoenen en kookmateriaal, campsite Emstrur, IJsland (augustus 2012).
9 /10

Nabeschouwing

Zoek je een ultralichtgewicht, 3-seizoenstent voor 2 personen met beperkte voortent, dan is de Force Ten Nitro lite 200 zonder twijfel een grote kanshebber. Hou er wel rekening mee dat dit tentje niet de ruimte biedt van zwaardere alternatieven.

positief  Positief

  • staat in geen tijd recht
  • doordat binnentent in buitentent hangt, is deze onmiddellijk beschermd bij neerslag
  • pluimgewicht
  • wind- en regenproof
  • voortent ruim genoeg om te koken
  • veel opbergnetjes binnenin

negatief  Negatief

  • bijgeleverde piketten zijn onbruikbaar bij rotsige ondergrond
  • redelijk laag, geen mogelijkheid om recht te zitten
  • footprint nodig op rotsige ondergrond
  • grondoppervlakte aan uiteinde net te smal om twee volwaardige matjes naast elkaar te leggen