Opinel - N°8 Outdoor

Review

Opinel

Opinel

Opinel is een Frans bedrijf dat sinds het einde van de 19e eeuw zakmessen produceert. Het eerste mes werd in 1890 uitgevonden door Joseph Opinel. In 1901 bouwde hij zijn eerste fabriek om Opinel messen in massa te produceren. Het klassieke mes met houden handvat werd al snel zo populair zodat Joseph Opinel in 1909 besloot om zijn concept te laten erkennen als geregistreerd handelsmerk. De verkoop kende een steile groei. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, had Opinel ruim 20 miljoen messen verkocht.

In 1955 werd het bekende twist-lock veiligheidsmechanisme uitgevonden door Marcel Opinel. Hiermee werd het mes in open stand vergrendeld. In 2000 werd dit mechanisme verder geoptimaliseerd zodat het mes ook in gesloten stand kan vergrendeld worden.

Vandaag de dag wordt het Franse bedrijf nog steeds gerund door de familie Opinel. Jaarlijks verkoopt het bedrijf maar liefst 15 miljoen messen. Hun belangrijkste troef is de verhouding tussen hun meer dan betaalbare prijzen voor een erg kwalitatief mes.

Opinel

N°8 Outdoor

De N°8 Outdoor van Opinel is een licht, praktisch zakmes geschikt voor diverse buitensporten als alpinisme, trekking, canyoning, zeilen,... Het is verkrijgbaar in vier kleuren (groen, grijs, blauw en oranje) voor de adviesverkoopprijs van 28,90 euro.

Opinel

Handgreep

De Opinel N°8 Outdoor is van vormgeving gelijkaardig aan de meer traditionele Opinel N° 8. Echter werd het design gemoderniseerd. Zo is het handvat van de Opinel N° 8 vervaardigd uit kunststof (polyamide) waardoor het, in tegenstelling tot traditioneel hout, beter bestand is tegen grote temperatuursverschillen (-40 °C tot +80°C) en vocht. Het mes is dan ook uitstekend geschikt om op zak te hebben tijdens een zeiltrip, canyoning of kanotocht.
Verder werd de handgreep uitgerust met een heel krachtig noodfluitje. Door de constructie werkt dit fluitje in alle omstandigheden en kan je in nood zeer duidelijke signalen geven. In tegenstelling tot noodfluitjes aan sommige rugzakken, is de kwaliteit van dit model uitmuntend.
Aan het einde van de greep is de N°8 Outdoor ook voorzien met een koordje als lanyard. Spijtig genoeg heeft dit weinig praktisch toegevoegde waarde. Enkel het design profiteert van dit fantasietje.
Over het algemeen ligt dit mes lekker in de hand en is het ideaal voor eenvoudig snijwerk. Het gewicht is met 62 gram aan de lage kant en vormt dus geen extra ballast bij het klimmen of rondtrekken. Echter door dit lage gewicht is het mes minder geschikt voor het zwaardere werk.

Opinel

Lemmet

Voor de vervaardiging van het 8,5 cm lange lemmet heeft men bij Opinel voor roestvrij Sandvik 12C27 staal gekozen. De dikte van het mes werd aangepast tot 2,5 mm. Het mes wordt vlijmscherp geleverd en kan dus onmiddelijk gebruikt worden. In het lemmet is een uitsparing voorzien die als harpsleutel kan gebruikt worden. Verder heeft Opinel op deze Outdoor-versie ook snijtanden voorzien voor het doorsnijden van touw, dunne takken, veters,... Deze tanden hadden iets grover gekunnen maar vormen sowieso een erg nuttige toevoeging ten opzichte van de klassieke Opinel N°8.
Ook dit mes is uitgerust met het gekende Twist-Loc-mechanisme van Opinel. Door de ring te verdraaien kan je het lemmet vergrendelen in open of gesloten toestand. Gezien de scherpte van het mes, is dat zeker geen overbodige luxe.

Opinel

9 /10

positief  Positief

  • looks
  • kwaliteit gebruikte materialen
  • goed ontworpen noodfluitje
  • lichtgewicht
  • twist-loc-mechanisme
  • prijs

negatief  Negatief

  • koordje heeft weinig toegevoegde waarde

De messen van Opinel worden in België verdeeld door Hombel en zijn verkrijgbaar in de betere buitensportzaken.

Nabeschouwing

Met de N°8 Outdoor heeft Opinel een modern, praktisch en lichtgewicht zakmes in huis. Het lemmet is sterk, scherp en wordt feilloos beveiligd door het twist-lock-mechanisme. De handgreep ligt lekker in de hand en het noodfluitje is een leuk extraatje. De Opinel N°8 Outdoor is te krijgen voor een verkoopprijs rond de 28 euro en behoort daarmee helemaal tot de Opinel-filosfie: sterke kwaliteit voor een betaalbare prijs.