PRIMUS Omnifuel Stove met fles, opbergzakje en windscherm

Review

Primus Omnifuel

De Zweedse producent Primus vervaardigt al meer dan 100 jaar hoogwaardige kampeervuren en kookmateriaal voor expedities, trekkings en kampeerders. De Omnifuel Stove is met voorsprong hun populairste model en staat in de buitensportwereld bekend als betrouwbaar en duurzaam. Zoals de naam doet vermoeden werkt de brander op zo goed als elke brandstof: diesel, benzine, kerosine, brandalcohol, campinggas,... en dat aan een zeer hoog rendement. Met een praktische, aparte regelaar kan zelfs met handschoenen de sterkte van de vlam makkelijk aangepast worden. De bijgeleverde brandsstoffles is voorzien van een efficiënte en tevens ergonomische ErgoPump om de fles op druk te brengen. Ook bevat deze brander een compacte tool met reinigingsnaald, een windscherm en een robuste opbergtas.

Jens van Mounteqshop.be was zo vriendelijk om me een Primus Omnifuel uit te lenen om te testen. Gedurende onze kayaktrip doorheen het Nederlandse Nationaal Park De Biesbosch werd deze brander uitvoerig getest. Onze bevindingen zijn erg positief.

Eigenschappen:

 • gewicht met brandstofpomp: 441 gram
 • gewicht zonder brandstofpomp: 339 gram
 • Vermogen: 3000 Watt
 • Kooktijd: 3 minuten voor 1 liter water
 • Afmetingen: 140 x 85 x 70mm
 • Manuele ontsteking
 • 3 uitklapbare pootjes (diameter 20 cm)
 • Windscherm inbegrepen
 • Brandstoffles inbegrepen
 • Opbergtasje inbegrepen
Hander Jacket

Waarom dit een erg degelijke brander is:

Degelijkheid en ergonomie
Wanneer ik de brander uit de verpakking hal, stel ik onmiddelijk vast dat deze brander erg goed in elkaar zit en heel mooi is afgewerkt. De ErgoPump, die de brandstof onder druk in de brander spuit, is vervaardigt uit metaal en daardoor sterker dan zijn concurrenten.

Afstellen
De fijnafstelling op de branderkop voor optimale vlamregeling werkt erg goed waardoor je de controle behoudt tijdens het koken. Met de sudderstand kan je de brander heel zacht laten branden zodat de mogelijkheid tot aanbranden wordt beperkt. Dit is erg handig bij het koken van pasta. Voor het koken van water kan je uiteraard de vlamregeling openzetten om op vol vermogen te werken.

Veelzijdigheid
Deze Omnifuel is ontworpen om te werken onder zware omstandigheden, op extreme hoogtes en zowel bij lage als hoge temperaturen goed handelbaar. De brander werkt ook met zo goed als alle beschikbare brandstoffen waardoor deze uitermate geschikt is om internationaal en in de meest afgelegen gebieden mee op pad te trekken.

Proper
Wanneer je brandstoffen als kerosine of diesel gebruikt, blijft er nu eenmaal roet achter op de stoof. De Omnifeul is zo ontworpen dat de roetafzetting beperkt blijft tot de binnenkant van de brander. Bij het opbergen blijven de handen dus proper. De binnenkant moet wel af en toe goed gereinigd worden. Door het speciale leegbrand-systeem kan je de brandstoffles omdraaien zodat de brander alle overige brandstof gaat opbranden tot op het moment er geen brandstof meer aangezogen kan worden. Hierdoor kan je zonder nog aanwezige brandstof in de leiding alles proper opbergen.

Compleet
Zowel een windscherm, brandstoffles (0,6liter), opbergtas als tool met reinigingsnaald worden meegeleverd. De opbergtas is uit nylon vervaardigt en zal erg lang meegaan. Daar dit tasje groter is dan de brander, is er nog ruimte om windscherm, bestek,... mee in weg te bergen. Daarnaast worden er ook nog twee extra spuitmonden bijgeleverd die afhankelijk van de brandstof gebruikt kunnen worden.

Primus Omnifuel

Wat aan deze brander tegenvalt:

Lawaai
Met de Omnifuel blijf je niet onopgemerkt. De brander maakt lawaai, veel lawaai. Zeker op vol vermogen klinkt de Omnifuel als de straalmotor van een gevechtsvliegtuig. Indien je echt belang hecht aan een stille brander, kan je best op zoek gaan naar een alternatief.

Prijs
Zoals vaak betaal je een prijs voor kwaliteit. De Primus Omnifuel is krachtig, stabiel en duurzaam maar kost dan ook heel wat geld. Voor net geen 200 euro ben je de trotse eigenaar van deze allesbrander.

9 /10

positief  Positief

 • Degelijkheid
 • Veelzijdigheid
 • Proper
 • Compleet
 • Regelbaarheid

negatief  Negatief

 • Maakt veel lawaai
 • Prijs

Dank aan Jens van Mounteqshop.be voor het ter beschikking stellen van deze Primus Omnifuel Stove.

mounteqshop.be