SILVA - Ninox

Review

SILVA

Toen een ondernemend trio van Zweedse oriëntatielopers in 1933 het eerste met vloeistof gevulde kompas uitvonden, werd Silva als merk geboren. Deze nieuwe kompassen waren nauwkeuriger maar ook makkelijker in gebruik. Tegelijk lanceerde Silva hun eerste koplamp waardoor onmiddellijk de toon voor innovatie werd gezet. Heden richt Silva zich op drie domeinen: sport, outdoor en de professionele wereld. In functie van deze verschillende toepassingen biedt Silva koplampen, kompassen, stappentellers, verrekijkers, professionele instrumenten en andere aanverwante producten aan. De laatste jaren ontving Silva verschillende awards voor hun innovatieve koplampen. De nadruk ligt bij Silva dan ook duidelijk op vernieuwing zowel functioneel als esthetisch.

Ninox

Silva Ninox

De Silva Ninox is een compromisloze koplamp ontwikkeld om te gebruiken tijdens extreme buitensportomstandigheden. De Silva Ninox maakt gebruik van het geregistreerde Silva Intelligent Light systeem. Door de combinatie van een 'high power LED' geflankeerd met twee krachtig breedstralende LED's biedt de Ninox zowel een breed verlicht gezichtsveld als een krachtige schijnwerper. Hierdoor heb je tegelijk voldoende licht om je voeten te plaatsen als in de verte de weg te zoeken. De 'high power LED' heeft een vermogen van 110 lumen op een afstand van 50m.

De zes verschillende lichtstanden bieden flexibiliteit en de mogelijkheid om de levensduur van de batterij te verlengen. Een van de lichtstanden is een krachtig rood licht voor situaties waarin het behoud van het nachtzicht cruciaal is. De Silva Ninox wordt gevoed door drie AAA-batterijen. Op de sterkste lichtstand zorgen deze batterijen gedurende 30 uur voor licht. Schakel je de lichtsterkte wat terug, dan verleng je de levensduur van de batterijen tot wel 90 uur. De Silva Ninox wordt bedient met een grote knop bovenop de lamp zodat deze ook makkelijk met handschoenen kan bedient worden. Het gewicht van de koplamp is slechts 80 gram, inclusief batterijen en hoofdband. Wanneer de Silva Ninox niet wordt gebruikt, kan de hoofdlamp worden bewaard in de Silva Cocoon opbergetui dat werd geëntegreerd in de hoofdband.

Silva Ninox
Cocoon Storage System.

Specificaties:

 • Batterij: 3 AAA batterijen, levensduur (volgens fabrikant): 90 uur
 • Lichtsterkte: 110 lumens
 • Afstand: 50 meter
 • Gewicht: 80 gram
 • Waterdichtheid: IPX7
 • Intelligent Light System
 • Aantal leds: 3 witte leds en 1 rode led voor nachtzicht
 • Cocoon Storage System
 • Makkelijk te bedienen drukknop

De Silva Ninox is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart/oranje en camo. Adviesprijs voor deze hoofdlamp is 62,95 euro.

Silva Ninox
De grote drukknop maakt de Silva Ninox makkelijk bedienbaar met of zonder handschoenen.

Eigen bevindingen

De Silva Ninox is een lichte, robuste lamp die door het Intelligent Light Systeem uitstekend geschikt is om te wandelen. De bediening gaat erg makkelijk. Korte klik voor het veranderen van lichtstand (waaronder ook rood licht voor nachtzicht), wat langer inhouden om de Ninox uit te zetten. De hoofdband is prima van breedte en door het stripje antislip blijft deze goed zitten (zeker in combinatie met een helm). De behuizing van de hoofdlamp is robust en waterdicht (IPX7). De lamp zou in staat zijn om gedurende 30 minuten op 1 meter diepte te overleven. Het enige minpuntje is de helderheid van het licht. Dit zou iets sterker mogen.

Sinner Montana
De binnekant van de hoofdband van de Silva Ninox is uitgerust met een stripje anti-slip.

Tijdens de beklimming van de Alpspitze eind oktober 2012, heb ik de koplamp zeer intensief kunnen testen. Pas laat op de middag stonden we op de top en hadden we nog een lange afdaling voor de boeg. Via de graad daalden we af tot op de morene. Op dit punt ging de zon net onder en zochten we de komende 2 uur onze weg door het donker. Met de Silva Ninox op m'n hoofd nam ik de leiding en gidste ons veilig en wel terug tot aan onze slaapplaats in het dal.

Sinner Montana
De Silva Ninox is perfect geschikt voor op een klimhelm te monteren. Door de anti-slipstrook langs de binnenkant van de hoofdband blijft de koplamp ook zonder haakjes perfect op de helm zitten.
9 /10

Nabeschouwing

De Silva Ninox is een prima hoofdlamp voor buitensportactiviteiten. Door de combinatie van een krachtige verstraler en 2 ledjes die in de breedte verlichten, is de Silva Ninox ideaal voor wandeltochten, trekkings, huttentochten, aanloop bij beklimmingen,... Niet de goedkoopste op de markt, maar je hebt er een zeer degelijk product voor. Niet voor niks in 2010 beloond met de Outdoor Industry Award.

positief  Positief

 • Robust en waterdicht
 • Intelligent Light Systeem
 • Goede hoofdband
 • Grote drukknop

negatief  Negatief

 • Licht zou iets meer helder mogen