SOG - Entrenching Tool

Review

gamma

"Forged out of tradition, hardened in the field, honed for you."

Het verhaal van SOG vindt zijn oorsprong bij de geheime Amerikaanse elite-eenheid MACV-SOG. Op talloze missies doorheen de Vietnamese jungle droegen de soldaten een unieke mes dat jaren later, in 1986, de inspiratiebron werd voor Spenzer Frazer, een jonge ontwerper en oprichter van SOG Specialty Knives. Zijn missie was duidelijk: de SOG messen te laten herleven en zo hulde te brengen aan de speciale legereenheid waarvoor het mes oorspronkelijk werd ontworpen. Al snel ontwierp SOG Specialty Knives een complete lijn van innovatieve tools die nog steeds door de elitestrijdkrachten worden gebruikt. SOG staat dan ook garant voor betrouwbare en duurzame producten.

Entrenching Tool

SOG

Algemeen

De Entrenching Tool van SOG is een handig, opvouwbaar schopje waarmee je gerust wat aarde, vuil of sneeuw kan verzetten. Vervaardigt uit gehard staal werd het schopje voorzien van tanden voor het doorsnijden van wortels; kleine takjes of touw. Om het metaal te beschermen kreeg het hele schopje een laag zwarte poederlak.
Het grote driehoekige handvat past goed in de hand en verdubbelt de lengte van de steel. Uitgevouwen meet dit schopje 45,50cm. Opgevouwen worden deze afmetingen ingeperkt tot 20cm op 14cm en past dit schopje makkelijk in het bijgeleverde nylon draaghoesje. In combinatie met een totaal gewicht van net geen 700 gram is dit een compact en lichtgewicht instrument voor het graven van greppels, vuurputten,... Gaat het graven moeizaam, gebruik dan het handig geïntegreerde pikhouweel om de grond, ijs of rotsen los hakken.

Eigen bevindingen

SOG

Dit product van SOG is minder geschikt voor hikers of alpinisten, des te meer voor bushcraft- en survivalliefhebbers. Sterke punte zijn vooral het geringe gewicht, de compactheid en dat voor een meer dan redelijke prijs. Gebruik je dit schopje in los zand of grind, dan is er geen probleem. Voor harder werk is de Entrenching Tool minder geschikt.
Om een schopje aan je riem te dragen is niet comfortabel. Het meegeleverde draagtasje is dan ook enkel geschikt om de Entrenching Tool op te bergen.

SOG
7 /10

positief  Positief

  • compact
  • lichtgewicht
  • prijs

negatief  Negatief

  • standaard staal
  • kwaliteit draagzakje

SOG producten zijn verkrijgbaar via Campz.be.

Nabeschouwing

Onze evaluatie van de SOG Entrenching Tool is dubbel. Dit opvouwbare spitje is licht, compact en heeft met € 24,50 een prima prijs/kwaliteitsverhouding. Maar voor het zwaardere werk is deze tool toch net iets te licht bevonden.