SOG - Sogzilla

Review

Deze bijdrage werd geschreven door Egide Grégoire.

Sogzilla

"Forged out of tradition, hardened in the field, honed for you."

Het verhaal van SOG vindt zijn oorsprong bij de geheime Amerikaanse elite-eenheid MACV-SOG. Op talloze missies doorheen de Vietnamese jungle droegen de soldaten een unieke mes dat jaren later, in 1986, de inspiratiebron werd voor Spenzer Frazer, een jonge ontwerper en oprichter van SOG Specialty Knives. Zijn missie was duidelijk: de SOG messen te laten herleven en zo hulde te brengen aan de speciale legereenheid waarvoor het mes oorspronkelijk werd ontworpen. Al snel ontwierp SOG Specialty Knives een complete lijn van innovatieve tools die nog steeds door de elitestrijdkrachten worden gebruikt. SOG staat dan ook garant voor betrouwbare en duurzame producten.

SOGzilla

SOG

Algemeen

De SOGZilla is een tactisch vouwmes met heel wat funties achter de hand. Het vouwmes met lockback design komt in een leuke verpakking waarop de beruchte drilinstructeur R. Lee Ermey pronkt. Het geeft meteen het gevoel dat je met dit mes alles aankunt. Maar is dat ook zo? Als messenliefhebber ben ik alvast nieuwsgierig om mijn eerste SOG uit te testen!

Hier alvast de specificaties:

 • Lengte lemmet: 9,65cm
 • Totale lengte mes: 18,67cm
 • Gewicht: 91 gr.
 • Staal: 8Cr13MoV
 • Hardheid (HRC): 57-58
 • Heft vervaardigt uit Zytel
 • Afwerking: geen coating
 • Pocketclip

Eigen bevindingen

SOG

Het mes ligt goed, stevig in de hand door de ribbels die in het heft zijn verwerkt. Voor de productie van dit handvat koos men voor het duurzame Zytel, een soort kuntstof waaruit ook schedes gemaakt worden. Ook met natte handen blijft hierdoor het mes nog goed in de hand liggen.
Door de uitsparing in het lemmet, kan het mes makkelijk met én hand geopend worden. Dit 'grote gat' in het lemmet is gedeeltelijk open. Een design dat ik nog niet veel heb gezien maar volgens mij is afgekeken van Spyderco Endura. Beide messen lijken trouwens erg goed op mekaar.
Het mes loopt echter wel wat stroef maar met de tijd gaat dat iets soepeler. Eventueel speciale (nano) olie kan dit ook verhelpen.

Opmerking: op de officiele website van SOG staat dit mes met een gesloten uitsparing in het lemmet. Zie ook de officiele foto's die in deze review werden gebruikt.

Meteen merk ik op dat de SOGzilla erg scherp uit de verpakking komt, iets wat niet altijd het geval is. Ook de gedeeltelijke gekartelde snede is erg scherp. Ik test deze meteen uit op een oude hijsband. Een enorm pak polyester garen die erg sterk in mekaar verweven zitten. De tanden van de SOGZilla gaan er makkelijk door. Deze gekartelde snede is dan ook erg handig om bijvoorbeeld 550 paracord door te snijden, een touwsoort die erg vaak gebruikt wordt tijdens het buitensporten.

SOG

Ook de gewone snede van het mes gaat vlot door alles heen. Normaal gebruik ik mijn vast mes om feathersticks te maken. Deze keer besluit ik om dat met de SOGzilla te doen. Dit gaat vlot voor een relatief klein vouwmes. Ook als ik iets heviger met het mes aan de slag ga en grotere feathersticks afbreek, verloopt dit vrij makkelijk. Nadeel: mijn hand wordt sneller vermoeid bij dit soort zwaardere taken. Een onvermijdelijk nadeel ten opzichte van grotere, vaste messen. Daarbovenop komt er door de zware belasting een beetje speling op het lemmet. Dit kan ik wat wegwerken door de 'pivot schroef' aan te spannen.

Er is gekozen voor een budget 8Cr13MoV staal dat niet super lang zijn scherpte behoudt maar wel makkijk te onderhouden is. Dat merk ik op na een half uurtje feathersticks maken. Het mes is wat van zijn scherpte verloren. Het is echter vrij eenvoudig om deze opnieuw bij te slijpen of even over de strop te halen. Verder werkt ook het lockback design naar behoren. Het mes klikt stevig vast en is makkelijk terug los te zetten met de duim.

De SOGzilla heeft een pocketclip die zowel links als rechts gedragen kan worden.

SOG
8 /10

Nabeschouwing

De SogZilla is een leuke "tactical" folder voor eenvoudige taken in en rond het kamp. Minder geschikt voor het zware werk door de zachte staalsoort en compacte vormgeving. Prijs/kwaliteit niettemin absoluut een aanrader. SOG zet met deze SOGzilla een mooie compacte folder op de markt, die je voor een mooie prijs kan halen bij de betere buitensportzaak.

positief  Positief

 • Compact
 • Lichtgewicht
 • Verhouding tussen prijs en kwaliteit

negatief  Negatief

 • Spedling op het lemmet bij hevig gebruik
 • Stroef openen en sluiten
 • Verliest net iets te snel scherpte