TERNUA - Non gogoa, han zangoa

Review

gamma

Het is nu reeds meer dan een jaar geleden sinds we de eerste Ternua-producten aan een grondige test onderwierpen. Ondertussen hebben we uit de verschillende collecties tal van producten gebruikt op diverse outdoortrips en zijn wij overtuigd van de kwaliteit en degelijkheid van dit Spaanse merk. Afgelopen trekking doorheen de Italiaanse Dolomieten hebben we dagelijks twee kledingstukken uit de zomercollectie 2013 getest: het Ladder shirt en de Soundly wandelshort.

Ternua?

Ternua is gevestigd in het Spaanse Baskenland en heeft een zeer uitgesproken bedrijfsfilosofie rond solidariteit en ecologie. Het bedrijf engageert zich duidelijk om die mooie woorden naar daden om te zetten. Door de ondersteuning van de Whale and Dolphin Conservation Society helpt Ternua actief om walvissen wereldwijd te beschermen.

Ternua produceert een uitgebreid gamma buitensport- en vrijetijdskledij. Voor de productie maakt men bewust ecologische keuzes door het gebruik van organische en recycleerbare grondstoffen: organische katoen, gecertificeerde merinowol en gerecycleerde polyestervezels. Door zowel het gebruik van deze materialen als het streven naar milieuvriendelijke innovaties tracht het Spaanse bedrijf een zo klein mogelijke impact op het milieu te hebben.

Commitment

Ladder Shirt

Ladder Shirt

Algemeen

Het Ladder Shirt is een multifunctioneel maar technisch kledingstuk dat voor zowat alle zomerse buitensportactiviteiten kan gebruikt worden. Het is vervaardigt uit 100% gerecylceerd polyester waarmee Ternua hun engagement voor ecologische duurzaamheid kracht bijzetten. Dit shirt is licht, sterk ademend, vochtregulerend en met een antibacteriëe behandeling tegen onfrisse geuren. Transpiratievocht wordt afgevoerd naar buiten toe waar het uitermate snel zou opdrogen (Dryshell). Verkrijgbaar in verschillende kleuren met contrasterende stiksels, een subtiel logo op de borst.

Ladder Shirt

gamma De Dryshell Ecorec-stof is ontwikkeld om te huid droog te houden tijdens inspanningen. Dryshell is een microfibre dat vocht wegtrekt van het lichaam en dit naar buiten toe afvoert. De binnenste laag absorbeert het vocht terwijl de buitenlaag voor een snelle verdamping zorgt. Hierdoor biedt deze stof aan atleten en buitensporters meer draagcomfort en bewegingsvrijheid. Door de anti-bacteriëe behandeling blijft dit shirt ook na zware inspanningen aangenaam. Dryshell is gemaakt uit gerecycleerd polyester en draagt daarmee bij tot het bewust omgaan met kostbare grondstoffen.

Het Ladder Shirt is verkrijgbaar in vijf frisse kleuren: grijs, blauw, groen, rood of zwart. Beschikbare maten variëren tussen S en XXXL.
Richtprijs is - euro.

Link: ternua.com

Eigen bevindingen

Aanvankelijk was ik niet van plan om van het Ladder shirt een productbespreking te maken. Daar ik echter zo onder de indruk was, heb ik toch besloten om mijn ervaringen te delen. Op zich valt er niet echt veel te zeggen over onderlagen. Of ze doen hun werk in het lagensysteem, of ze doen dat niet. Met andere woorden: transpiratievocht wordt naar buiten toe afgevoerd of niet.
Iedereen kent het probleem van een natte rug bij het dragen van een rugzak in de zomer. Dit probleem is immers onvermijdmaar. Waar wrijving is, ontstaat warmte en dus vocht. Er bestaat geen shirt dat dat probleem oplost. Wat echter belangrijk is bij de beoordeling van een onderlaag, is de wijze waarop het vocht wordt afgevoerd en hoe snel dit langs buiten weer opdroogt. Het Ladder shirt van Ternua doet dit werk uitstekend. De gebruikte Dryshell-stof zorgt zowel voor een goede afvoering als voor een extreem korte opdroogtijd. In de praktijk heb ik tijdens korte pauzes onderweg meermaals ondervonden hoe snel het shirt weer droog was. In vergelijking met mijn andere onderlagen is de opdroogtijd merkbaar korter.
De beoordeling van dit shirt is dus ronduit positief. Daarbovenop zorgen de aantrekkelijke kleuren en contrasterende stiksels voor een mooi vormgegeven kledingstuk. Een prachtig product!

Ladder Ladder Ladder
9.5 /10

positief  Positief

  • fantastische eigenschappen van Dryshell
  • esthetisch mooi kledingstuk
  • licht en compact weg te bergen
  • 100% gerecycleerd materiaal

negatief  Negatief

  • geen idee

Soundly Bermuda

Soundly Bermuda

Algemeen

De Soundly bermuda van Ternua is een kledingstuk voor buitensportactiviteiten, zoals klimmen en wandelen, die een totale beweginsvrijheid vereisen. Het elastische Cordura-textiel garandeert een maximale weerstand en duurzaamheid. Cordura is immers veel slijtvaster dan andere textielsoorten. De bermuda heeft een viertal zakken die met rits worden afgesloten. Een riempje wordt steeds meegeleverd.

De Soundly bermuda is verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren: rood, anthraciet en zwart.
Richtprijs is 59,95 euro.

Link: ternua.com

Ladder Shirt
Met het Ladder Shirt en de Soundly bermuda in de Italiaanse Dolomieten.

Eigen bevindingen

Veel valt er over deze bermuda eigenlijk niet te zeggen. De short zit als gegoten, is licht, bezit voldoende opbergzakken en is erg slijtvast door het gebruik van Cordura. Hierdoor is het keldingstuk uitermate geschikt voor zomerse buitensportactiviteiten. Daarbovenop parelt water mooi af waardoor het niet onmiddelijk in de broek trekt. Is de broek toch nat, dan droogt deze, net zoals het Ladder shirt, erg snel.

Soundly Soundly Soundly
9 /10

positief  Positief

  • slijtvast
  • lichtgewicht
  • waterafstotend en snel droog

negatief  Negatief

  • nog steeds niet overtuigd van de riempjes van Ternua

Nabeschouwing

Ternua bevestigd opnieuw met erg confortabel materiaal. Dit zowel door een weldoordacht design als door het gebruik van de juiste materialen. Wij kijken alvast uit naar de nieuwe, meer technische 'Alpine'-kledinglijn die vanaf september 2013 op de markt komt.