VANGO - Woburn 400

Review

Vango werd in 1963 opgericht in Govan, een plaatsje in het westen van Schotland. De merknaam Vango is dan ook een anagram van deze plaatsnaam. Dit Schotse bedrijf produceert allerlei kampeermateriaal zoals slaapzakken, tenten, kookmateriaal, kookvuurtjes en verlichting.

Vango Woburn 400

Al jaren trekken we er met de rugzak op uit en slapen we in compacte, lichtgewicht tenten. Grootste nadeel van deze kleine, lichte tentjes is de ruimte binnenin.
Voor een weekje Alpen in mei besloten we een camping uit te kiezen om vandaaruit dagtochten te ondernemen. We hadden nood aan een ruime tent die zich makkelijk laat opzetten. Gewicht speelde in dit geval geen rol.
Daar we nu al enkele jaren erg tevreden zijn met onze Vango Force Ten Nitro 200, kozen we ook nu voor een tent uit de Vango-familie. We zochten een makkelijk op te zetten tent met voldoende slaap- en leefruimte. Na wat googlen viel ons oog op de Vango Woburn 400.

De Woburn 400 is een eenvoudig op te zetten tunneltent voor maximaal 4 personen met twee afzonderlijke ingangen, twee ruime slaapcabines en voldoende ruimte in het woongedeelte. Een groot voordeel is het geïntegreerde grondzeil over de hele oppervlakte van de tent. Het gepatenteerde Tension Band System (TBS II) zorgt voor extra stabiliteit en stevigheid op winderige dagen. Met wandelstokken is het mogelijk om de frontale ingang om te bouwen tot een luifel voor extra ruimte en beschutting.

Technische gegevens:

 • 70D Polyester met waterkolom 4000mm
 • Tentpalen uit glasvezel
 • Geëntegreerd grondzeil
 • Tension Band Systeem
 • Tijd om op te zetten: 15 minuten
 • Totaal gewicht: 13 kg
 • Opbergvolume: 64 x 27 x 27 cm

Vango Woburn 400

Opzetten

Een absoluut voordeel van veel tunneltenten is de vlotte plaatsing. Voor de Vango Woburn 400 is dit niet anders. De stokken worden langs de buitenkant van het buitenzeil ingebracht en opgespannen. Door eenvoudigweg de achterkant van de tent vast te zetten met piketten om vervolgens de tunnel open te trekken door de voorkant op te spannen, staat de tent in geen tijd op. Het afzonderlijke slaapcompartiment wordt makkelijk ingepikt in de voorziene haken en kan, indien gewenst, verder opgesplitst worden met een bijgeleverd tussenschot. De tent is voorzien van meer dan voldoende stormlijnen en goede piketten. De frontale ingang kan, zoals hierboven reeds beschreven, eenvoudig met wandelstokken omgebouwd worden tot een handige luifel.

Afbreken en opbergen van de tent gaat even vlot. De voorziene draagtas is ruim en kan na het opbergen met twee compressieriemen worden aangetrokken.

Vango Woburn 400

Ruimte

De tent is ideaal voor koppels of kleine gezinnen. In het slaapgedeelte is plek zat voor een dubbele matras en rugzakken. Deze ruimte meet 2m10 in de lengte en 2m40 in de breedte. De werkbare hoogte meet 1m75 en was voor ons zeer comfortabel. Indien gewenst kan deze met een bijgeleverd tussenschot nog opgesplitst worden. Echter veel privacy biedt dit niet. Door de grote opbergvakken is het ordelijk houden kinderspel.
Het leefgedeelte, de voortent, is eveneens een mooie ruimte. Met een hoogte van 1m85 en een oppervlakte van 2m40 op 2m60 is deze prima geschikt om bij slecht weer toch enige luxe te bieden. In combinatie met het grote Diamond Clear PVC raam, maakt dit van deze ruimte een zeer aangename voortent. Het geïntegreerde grondzeil is zonder twijfel een pluspunt. Echter om dit proper te houden is het aangeraden om de tent enkel op kousen te betreden.

Vango Woburn 400
Vango Woburn 400
Ruime voortent om te koken, eten en materiaal te leggen.

Kwaliteit

De Vango Woburn 400 is met zijn aankoopprijs van zo een 350 euro moeilijk een budget tent te noemen. Maar je krijgt zonder twijfel waar voor je geld. Het buitenzeil is vervaardigd uit sterk 70D polyester. Vango maakt standaard gebruik van brandvertragende stoffen (EN5912) die wind- en regenbestendig zijn. De naden zijn allemaal geplakt. Het grondzeil is sterk en waterdicht.
De tentstokken zijn zeer robust en ongelooflijk sterk. Daarbovenop zorgen de talrijke stormkoorden en het gepatenteerde Tension Band Systeem voor een stormvaste opstelling. Prijs/kwaliteit is dit een prima tent!

9 /10

Nabeschouwing

Ben je op zoek naar een betaalbare maar zeer kwalitatieve tent voor maximaal 4 personen om te gebruiken tijdens kortere trips, dan is de Vango Woburn 400 zonder twijfel aan te bevelen.

positief  Positief

 • Gemakkelijk op te zetten
 • Voldoende ruimte
 • Tension Band Systeem werkt voortreffelijk
 • Kwaliteit
 • Veel opbergnetjes binnenin

negatief  Negatief

 • Niet geschikt voor langere periodes in te verblijven. Al kan de optionele bijtent hier wel een oplossing bieden