LEATHERMAN - Wave Multitool

Review

LeathermanLeatherman werd in 1983 opgericht door Timoty Leatherman en diens zakenpartner Steve Berliner. Het idee voor een zakmes met geïntegreerde nijptang ontwikkelde Leatherman toen hij samen met zijn vrouw door Europa en het Midden Oosten reisde. In 1984 verkocht het bedrijf al 30 000 exemplaren van de Pocket Survival Tool, het eerste model dat door Leatherman werd ontwikkeld. Vandaag de dag is Leatherman gevestigd in Portland, Oregon. Het gamma is uitgebreid met tientallen varianten waarmee het bedrijf zich tot verschillende doelgroepen richt: militairen, techniekers, hulp- en ordediensten, buitensporters,...
In België wordt Leatherman ingevoerd door Hombel BVBA. Door een samenwerking met deze invoerder hadden we de kans om de Leatherman Wave mee te nemen op verschillende tochten.

Leatherman New Wave Multi-tool

Algemeen

De New Wave van Leatherman is veruit de populairste multi-tool uit het gamma en werd in 2004 de opvolger van de originele Wave. Belangrijkste verbeteringen ten opzichte van het vorige model zijn de vergrendelmogelijkheden en de versterking van de tang.

Leatherman Wave Leatherman Wave Leatherman Wave

De Leatherman New Wave bevat maar liefst 17 vergrendelbare functies waarvan er 4 langs buiten eenvoudig met 1 hand geopend kunnen worden: twee vergrendelbare messen (een met rechte snijkant en een met vertande snijkant), een houtzaag en een diamantvijl. Deze messen worden elk in geopende toestand vergrendeld door middel van een linerlock. Binnenin bevinden zich de andere functies zoals blikopener, schaar, schroevendraaiers,...

Leatherman

Alle functies op een rijtje:

 • Verschillende nijptangen
 • 420HC mes
 • 420HC gekarteld mes
 • Zaag
 • Schaar
 • Hout / metaal vijl
 • Verschillende schroevendraaiers
 • Linaal (8 inch/19 cm)
 • Flessenopener
 • Blikopener
 • Draadstripper
Leatherman Wave Leatherman Wave

De Wave is uitgevoerd in roestvrij staal, weegt 242 gram en wordt geleverd in een mooi metalen kistje met een handig opbergtasje. Gesloten meet deze multi-tool 10 cm; het lemmet van het mes is 7,37 cm lang. Volgens Leatherman is de Wave geschikt voor diverse activiteiten: vissen, jagen, kamperen, zeilen,... De adviesprijs bedraagt 140 euro. Leatherman biedt 25 jaar garantie.

Meer informatie: leatherman.com

Test
Vers gevangen forel kuisen. 21 juli 2012, Oostkantons, België.

Eigen bevindingen

We namen de Wave mee op meerdere wandel- en kampeertochten in de Ardennen en tijdens een klimtrip rond de Mont Blanc. Wat onmiddellijk opvalt is zowel het grote voor- als nadeel: de Wave is redelijk zwaar (zeker in vergelijking met een eenvoudig zakmes) maar oerdegelijk en lijkt niet kapot te krijgen. Tijdens de tochten werden verschillende functies getest. De messen en de blik- en flessenopener werden vaak gebruikt bij bereidingen van lunch en avondmaal. Het liniaal werd geregeld bovengehaald bij het oriënteren om afstanden te berekenen. Tijdens het klimmen gebruikte ik de nijptang om bv. stijgijzers aan te passen en de vijl om de pinnen bij te scherpen. De schroevendraaier bevat een kruis- en platte kop. Andere maten zijn bij Leatherman te verkrijgen. Voor het sporadische draai- en schroefwerk voldoen de bijgeleverde maten voor mij echter ruimschoots.
Hier valt eigenlijk erg weinig over te zeggen... en dat is goed!! Al de tools zijn kwalitatief erg goed. De schaar is vlijmscherp en knipt vlot overal door (dat is vaak anders bij zakmessen), de messen doen wat ze moeten doen, de tang is erg sterk en je kan er veel kracht op uitoefenen,...

Leatherman Wave
Brood snijden met het gekartelde mes. 21 juli 2012, Oostkantons, België.
9 /10

Nabeschouwing

Leatherman is er in geslaagd om verschillende volwaardige tools samen te voegen in de Wave zonder aan kwaliteit in te boeten. Hierdoor is de Wave enorm betrouwbaar en zit hij voortaan standaard in m'n rugzak. Het extra gewicht neem ik er met de glimlach bij! De prijs is stevig maar gerechtvaardigd. Je koopt immers geen gadget. Integendeel, de aankoop van een Leatherman is een investering voor het leven.

positief  Positief

 • duurzaamheid
 • kwaliteit

negatief  Negatief

 • voor lichtgewichtliefhebbers zal het gewicht misschien een nadeel zijn
 • (extra maten voor schroevendraaier dienen te worden bijgekocht)

Dank aan Els van Hombel voor het ter beschikking stellen van deze Leatherman Wave.