X-SOCKS - Trekking Energizer

Review

gamma

X-Socks is onderdeel van X-Bionic, de laatste jaren zonder twijfel één van de meest innoverende bedrijven wat buitensportkledij betreft. X-Bionic wordt ontwikkeld in Zwitserland en geproduceerd in Italië. Het bedrijf rijft de ene na de andere award binnen en trekt haar innovatieve ideeën door naar X-socks, de kousenlijn van het merk. Via de Nederlandse importeur kregen we een paar Trekking Energizer te pakken om eens grondig uit te proberen.

Design versus Technologie

x-socks

Het gamma aan functionele kousen dat X-Socks momenteel aanbiedt, is ondertussen erg uitgebreid en biedt voor elke situatie een geschikt paar: bergsport, motosport, trailrunning, skisport,... Voor het ontwerp van deze kousen baseert X-Socks zich op het verrichte onderzoek omtrent de opwarming van de voeten tijdens inspanningen. Om de onvermijdelijke opwarming van de voeten te neutraliseren, ontwierp X-Socks het zogenaamde AirConditioning Channel waardoor warmte (en dus vocht) worden afgevoerd en koele lucht wordt aangevoerd. Hierdoor slaagt X-Socks erin om de voet te klimatiseren en zo de kans op blaren, die sneller ontstaan door vochtige voeten, te verkleinen.

De Trekking Energizer is speciaal ontworpen om tijdens het wandelen de bloedcirculatie te stimuleren (waardoor de spieren minder snel verkrampen) en de druk op de voet beter te verdelen. De verticale lijnpaddings (vertical rod-type padding), de Air-Guide, de AirCool Stripes en het AirConditioning Channel zorgen voor een gepaste verluchting zowel rond de zool, wreef als het onderbeen. Daarbovenop zorgt deze technologie voor een betere absorbering van schokken en neutralisatie van eventuele wrijving.

x-socks x-socks x-socks

De X-Cross Bandage daarentegen biedt steun aan het enkelgewricht en de ligamenten. Uit elastische stof werd een soort verband in X-vorm geweven waardoor het gewricht extra stabiliteit krijgt. Om deze gepatenteerde technologieën zo efficiënt mogelijk aan te wenden, zijn de kousen anatomisch ontwerpen zodat de rechterkous wel degelijk ontworpen is voor een rechtervoet. Met een letter is dit op elke kous aangegeven.

Bekijk onderstaand filmpje:

Productie en materialen

Niet enkel het design is van belang. Ook de materialen waarmee dit design wordt uitgevoerd, speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit van wandelkousen. Om tot de ideale kous te komen, maakt X-Socks gebruik van een aantal zeer specifieke materialen:

  • SkinNODOR: deze textielvezel is speciaal behandelt om bacteriën tegen te houden. Dit gebeurt niet door de bacteriën te vernietigen, wel door de normale gang van het menselijke lichaam zoveel mogelijk in stand te houden. Hierdoor geeft dit materiaal ook geen mogelijke allergische reacties, zoals dat bij sommige andere antibacteriële materialen soms wel het geval is. Daarbovenop stimuleert SkinNODOR de luchtcirculatie en heeft dit materiaal een erg zacht en aangenaam gevoel.
  • Robur: de stof gewoven uit Roburvezels is zeer duurzaam, slijtvast en toch elastisch. De vezel bevat kleine luchtkamertjes waardoor deze stof actief ademt.
  • Mythlan: nieuwe high-tech vezel die zeer licht is in gewicht. Door de constructie van de microfibers is deze stof volledig pH-neutraal en hypo-allergeen. Door deze lichtheid kan de lucht vrij circuleren waardoor een uitstekende temperatuurregeling mogelijk is.
x-socks

Bevindingen

Ik heb de Trekking Energizer intensief uitgetest tijdens een wandelweekend in de Hoge Venen. Op de eerste dag werden de kousen gedurende 9 uur gedragen. De tweede dag 7 uur.
Wanneer ik de kousen voor het eerst aandoe, valt het meteen op hoe dun maar technisch ze aanvoelen. Ik ben gewend om steeds vrij dikke wandelkousen te dragen en heb daardoor wat twijfels. Vanaf de eerste meters voel ik onmiddellijk dat mijn vrees onterecht is. De kousen zitten extreem goed als een tweede huid. Een erg aangenaam gevoel.
Ik sta vrij sceptisch tegenover de vele technologische 'vernieuwingen' waarmee buitensportmerken hun marktaandeel trachten uit te breiden. Bij deze hoogtechnologische Trekking Energizer sok was dat niet anders. Echter na het intensief testen van dit product moet ik, met veel plezier, toegeven dat X-Socks terecht reeds ontelbare awards in de wacht sleepte en zal slepen. Door de verschillende technologische innovaties is X-socks er in geslaagd om de voet voelbaar te verluchten. Tijdens het stappen merk je dit duidelijk. Toen ik na 9 uur stappen doorheen de Hoge Venen mijn wandelschoenen losmaakte, was ik positief verrast te constateren dat mijn voeten nog steeds droog waren.
De Trekking Energizer is tevens een hoge compressiekous tot net onder de knie. Hierdoor wordt de bloedcirculatie in de kuitspieren gestimuleerd en de kans op krampen verkleind. Ook dit is even wennen voor me. Ik ben gewend van lage wandelkousen te dragen en voel me net een voetballer. Maar wederom onterecht. De kous zit erg gemakkelijk en geeft steun. In de toekomst zal echter blijken of de rek behouden blijft zodat de kous niet 'afzakt'. Door het gebruik van de duurzame, elastische Roburvezels zou dit in principe geen probleem mogen vormen.

Hoge Venen
Deze kousen werden intensief getest tijdens 2 stevige dagtochten in de Hoge Venen, juni 2012

Garantie

Aanvulling van de verdeler wat duurzaamheid van de Roburvezels betreft: op elke sok zit 2 jaar garantie, zowel op slijtage als rek. Dus mocht hier iets mis mee zijn in die 2 jaar dan valt dat onder de garantietermijn.

9 /10

Nabeschouwing

Voor mij zijn dit fantastische kousen. Toegegeven, voor slechts 1 paar kousen betaal je redelijk wat geld, maar hiervoor heb je dan ook een ongelooflijk functioneel product. Kwaliteit heeft zijn prijs. Ik kan de Trekking Energizer alleen maar ten zeerste aanbevelen en hopen dat X-socks in de toekomst met meer fantastische producten op de markt komt.

positief  Positief

  • Weldoordacht design en functionaliteiten
  • Voelen aan als tweede huid
  • Voeten worden verlucht

negatief  Negatief

  • Duurzaamheid (slijtage en rek) van de Roburvezels zal nog moeten blijken (maar garantie!)

Dank aan Joppe van TCK Sports Group voor het ter beschikking stellen van dit paar kousen.