Langeafstandspaden in Europa: Van Noorwegen tot de Canarische Eilanden

Artikel

Dit artikel verscheen eerder in het Nederlandstalige buitensportmagazine Far Out, jaargang 8, nummer 13, blz. 40-41.


Vaak het gevoel dat een dagtocht niet voldoende is? Heb je ook die drang om eens wat langer onderweg te zijn en toch niet te ver van huis? Europa biedt ontelbare bewegwijzerde langeafstandspaden waarover je honderden kilometers kan rondzwerven. Ik zette voor jou een zestal prachtige tochten op een rijtje.


Verbera Backpacker GTX

In de voetstappen van Peer Gynt - Trektocht in Noorwegen

In het zuidoosten van Noorwegen, tussen het bekende wintersportmekka Lillehammer en het dorpje Vinstra, ligt het koninkrijk van Peer Gynt. Volgens de legende zou Peer Gynt, een Noorse boerenzoon uit een roman van de bekende Noorse dichter Henrik Ibsen, hier geleefd hebben. Op zijn zoektocht naar de grot van de bergkoning in Dovrefjell zou Gynt een traject hebben gelopen dat nu deels bekend staat als het Peer Gyntpad. Dit langeafstandspad is net geen 70 kilometer lang, loopt ten zuiden van Gudbrandsalen, het grootste dal van Noorwegen, en biedt een prachtig uitzicht op het Rondanegebergte en de bergen in het gekende Nationaal Park Jotunheimen. Het pad is gematigd zwaar en makkelijk te stappen in 4 wandeldagen. De meest geschikte periode om deze tocht te ondernemen is half juni tot en met half september. De route is bewegwijzerd door middel van houten borden en steenmannetjes.

Lengte: Van Skeikampen tot Espedalen: 67 kilometer.
Duur: Mits degelijke basisconditie 4 dagen.
Logeren: Onderweg zijn voldoende hutten, herbergen en hotels maar met de tent geniet je pas echt van het Noorse buitenleven. Als u liever niet sjouwt met al dat materiaal, kan je een lokale buitensportorganisatie contacteren die met plezier jouw bagage dagelijks transporteert.
Meer info: www.active-norway.com of bij de Noorse toeristische informatiedienst: www.turistforeningen.no.

Tour de Mont Blanc - Klassieker in de Alpen

Verbera Backpacker GTX

Op de grens tussen Frankrijk en Italië ligt de hoogste berg van de Europese Alpen: de Mont Blanc. Met zijn 4807 verticale hoogtemeters vormt deze top een stevige uitdaging voor elke alpinist. Er loopt echter ook een prachtig langeafstandspad rondom deze reus. De Tour de Mont Blanc loopt zowel over Frans, Italiaans als Zwitsers grondgebied en is met een goede basisconditie te volbrengen op een tiental dagen. Tijdens de zomermaanden juli en augustus is het echter zeer druk. September is een goed alternatief.

Lengte: Vertrek en aankomst in Les Houches (dal van Chamonix): 173 kilometer.
Duur: Mits degelijke basisconditie 8 tot 10 dagen.
Logeren: Overnachten doe je hoofdzakelijk in berghutten (refuges).
Meer info: www.walkingthetmb.com

St. Paul Trail - Jezus volgeling achterna

Rond het begin van onze jaartelling reisde Sint Paulus, een volgeling van Jezus, als predikant door het huidige Turkije dat toen onderdeel was van het Romeinse Rijk. 2000 jaar later is de weg die hij aflegde door Kate Clow vastgelegd in de St. Paul trail, een 500 kilometer lang wandelpad in het zuiden van Turkije. De route start op een tiental kilometer ten oosten van de bekende badstad Antalya maar trekt onmiddellijk het authentieke, bergachtige Turkse binnenland in. Onderweg is er de mogelijkheid om twee bergtoppen te verkennen. Door het warme klimaat is de St. Paul trail doorheen het hele jaar te belopen. Lengte: Vertrek in Perge tot aankomst in Yalvac: 500 kilometer.

Duur: Reken toch op een 25 tot 30 stapdagen.
Logeren: Er zijn voldoende (eenvoudige) pensions onderweg. Een tent biedt je echter meer vrijheid en mogelijkheden.
Meer info: St. Paul Trail

Schluchtensteig - Wandelen in het Zwarte Woud

Recent werd in Duitsland het mooiste langeafstandspad van het land verkozen. De Schluchtensteig in het Zwarte Woud werd als winnaar bekroond. Dit 119 kilometer lange wandelpad slingert zich langs stille bospaden, steile bergsporen en smalle paden van Stühlingen over de hoogvlakten van Dachsberg naar het prachtige Wehratal. Het unieke aan deze tocht is de afwisseling. Elke etappe is anders en biedt nieuwe vergezichten en indrukken. De Schluchtensteig verdient het keurmerk "Qualitätsweg Wanderbares Deutschland".

Lengte: Vertrek in Stühlingen, aankomst in Wehr: 119 kilometer.
Duur: De tocht bestaat uit 6 etappes.
Logeren: Elke etappe stopt in een dorp met voldoende herbergen, hotels en gastenkamers.
Meer info: www.schluchtensteig.de

Offa's Dyke Trail - Wandelen langs de historische grens van het koninkrijk Mercia

In de achtste eeuw na Christus gaf Koning Offa het bevel tot het bouwen van een dijk om zijn koninkrijk Mercia te beschermen tegen zijn rivalen uit het huidige Wales. Langs deze lange stenen muur loopt sinds 1971 het langeafstandspad Offa's Dyke trail. Dit pad loopt onder meer door het prachtige Brecon Beacons Nationaal Park en maar liefst drie gebieden die werden geklasseerd om hun uitgesproken natuurlijke schoonheid: de Wye Valley, de Shropshire Hills en de Clwydian Hills. Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om proviand in te slaan of te overnachten. Daar de sleutelpunten op de route goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, is het perfect mogelijk om het hele traject naar keuze op te splitsen.

Lengte: Sedbury Cliff tot Prestatyn: 285 kilometer.
Duur: 2 weken.
Logeren: Elke etappe stopt in een dorp met voldoende herbergen, hotels en gastenkamers.
Meer info: Offa's Dyke

GR 130 op La Palma - Het koningspad van de kust

In tegenstelling tot de andere Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan, is er op La Palma geen massatoerisme. Door het ontbreken van zandstranden wordt het eiland vooral door wandelaars bezocht. Het langeafstandspad GR 130 biedt meer dan 220 kilometer gemarkeerd wandelplezier en maakt vanuit de hoofdstad Santa Cruz de la Palma een lus rondom het vulkaaneiland. Door het specifieke klimaat is het mogelijk om deze tocht het hele jaar door te ondernemen.

Lengte: Lus rond het eiland vanaf Santa Cruz de la Palma: 220 kilometer.
Duur: 6 - 9 dagen.
Logeren: Overnachtingsmogelijkheden onderweg zijn beperkt. Een lichte tent meenemen is de beste optie.
Meer info: Federacion Canaria de Montaňismo: www.fecamon.es en www.lapalmaturismo.com