Varen op het meer van Bütgenbach

Bütgenbach - Oostkantons

Butgenbach

Na weken kwakkelweer was er eindelijk warm zomerweer! Daar het sinds onze trip naar de Biesbosch geleden is dat we onze kajak nog eens te water lieten, besluiten we op het meer van Bütgenbach te gaan varen. De rit verloopt vlot. In Malmedy stoppen we nog even aan de supermarkt om een picknick te kopen.

Meer van Bütgenbach

Meer van Butgenbach

Oppervlakte
1,2 km2
Maximale lengte en breedte
3 km op 0,5 km
Hoogte
550 meter
Site
www.butgenbach.info

Meer informatie
Het meer van Bütgenbach is een stuwmeer op de rivier de Warche. Het meer ligt op het grondgebied van en net aan de gemeente Butgenbach in de Belgische Oostkantons. In 1929 vingen de werken aan. De dam werd opgeleverd in 1932 en heeft een hoogte van 23 meter. De electriciteitscentrale wordt uitgebaat door Electrabel en levert jaarlijks 2,2 miljoen kWh.
Het meer is uitermate geschikt voor watersport: zeilen, windsurfen, kajak, zwemmen,... Motorboten zijn verboden.
In de buurt
Malmedy (op 15 km), Monschau (op 22 km)

Hoge Venen
Onder het brugje door de Warche op

We parkeren de wagen aan het verlaten gebouw naast de zeilclub. We vinden gelukkig makkelijk plaats. De boot opblazen gaat vlot terwijl Nele de picknick, wat drank en wat boeken in waterdichte zakken verpakt. Een klein halfuurtje later laten we onze boot te water. We varen van de dam weg, naar het zuidoosten waar de Warche in het meer uitmondt. Het is prachtig weer en op het meer zijn we zo goed als alleen. Wat een contrast met de drukte in de Biesbosch. De omgeving is ronduit schitterend. Het meer bevat tientallen inhammen en verborgen plekjes waar je heerlijk kan vertoeven, weg van de drukte.
We varen aan een rustig tempo naar het einde van het meer de brug onder zodat we op de eigenlijke Warche komen. Dit stuk is prachtig. We varen stroomopwaarts door riet. Het riviertje wordt steeds smaller, de stroom sterker. We peddelen ons een weg tot in een prachtig bassin net voor een kleine stroomversnelling waarna de Warche onbevaarbaar wordt. In het gras op de oever trekken we onze boot op het droge en genieten we van onze picknick en de felle zon. Wat een heerlijk stuk natuur!

Rocher de Bilisse
Bassin net voor de stroomversnelling

Verdere praktische informatie

Gebruikte kaarten en gidsen
Voor het varen op het meer is er in principe geen kaartmateriaal nodig. Wil je toch wat oriëntatiemateriaal of een wandeling maken rond het meer dan is volgende kaart nodig:

  • NGI - nummer 50(7-8) Bütgenbach - Büllingen - 1:20 000

Bij het NGI kan je ook topografische kaarten kopen waarop de uitgezette wandelroutes zijn ingetekend:

  • NGI - Wandelkaart Rondom het meer van Bütgenbach - 1:25 000

Logement

Nabeschouwing

Heerlijk dagje in de buitenlucht! Het meer van Bütgenbach is een paradijs voor water- en buitensporters. Je kan er prachtig varen, surfen, zeilen, zwemmen en vissen. Maar ook de wandeling rond het meer is zeker de moeite waard! Door de uitgestrektheid van omgeving en natuur is dit stukje natuur nog steeds erg rustig. Er zijn van die plaatsen waar je geregeld kan terugkomen. Het meer van Bütgenbach hoort daar zeker bij!