AKU - SUPERALP NBK HI GTX

Review

Voor meer algemene informatie en achtergrond omtrent wandelschoenen kan je ook het artikel Bergschoenen: Hoe? Wat? Waarom? lezen.

AKU

Hanwag

AKU is gelegen in Montebelluna (provincie Treviso), het traditionele hart van de Italiaanse schoenenindustrie. Het bedrijf werd meer dan 30 jaar geleden opgericht door Galliano Bordin en is uitgegroeid van een kleine werkplaats tot een wereldwijde speler op de buitensportmarkt. AKU is een familiebedrijf met meer dan 30 jaar ervaring in het ontwerpen en produceren van high end trekking- en outdoorschoenen. Door de vaardigheid van hun ambachtslieden, het gebruik van de fijnste materialen en het deskundige team dat instaat voor een uitgekiemd design zorgen ervoor dat de schoenen die de fabriek verlaten, van de hoogste kwaliteit zijn.

De AKU collectie biedt zowel schoenen aan voor het zwaardere werk in de Alpen als voor het lichtere vrijetijdsgebruik. De productie en ontwerp gebeurt nog steeds deels in Italië. Een tweede productie-afdeling werd opgericht in Cluji Napoca, Roemenië.

Het model: Superalp NBK HI GTX

AKU Superalp NBK HI GTX

De Superalp werd door AKU ontwikkeld voor wandelaars die verkiezen om voor een langere tijd door ruw terrein te trekken met zware lasten op de schouders. Door gebruik te maken van specifiek materiaal, dual density PU, in de IMS3-Exo zool, biedt de Superalp voldoende demping en absorbeert hij voldoende schokken op ruw, alpien terrein.
In de tussenzool heeft AKU ervoor gekozen om koolstofvezels te verweven waardoor de zool stijver wordt zonder veel extra gewicht te moeten toevoegen.
De Superalp is verkrijgbaar in verschillende versies. AKU maakt onderscheid tussen de 'gewone' en de NBK versie. NBK staat voor het gebruikte materiaal: kwalitatief Nubuck leder. In deze uitgevoerde versie kan je dan nogmaals kiezen tussen een gewone of een verhoogde(HI) versie. Bij alle Superalp modellen wordt gebruik gemaakt van een goretex (gtx) membraan en is de schoen voorzien van een erg hoge rubberen stootrand.

Specificaties:

 • Gore-tex membraan: waterdicht en ademend
 • 2,6 mm dik Nubuck leder
 • Vibram Foura
 • Zool verstevigd met koolstofvezels
 • Gewicht: 820 gr (per schoen)
 • Hoge rubberen stootrond rondom schoen
 • Herzoolbaar
 • Verkrijgbare maten: 36 - 47
AKU Superalp NBK HI GTX
De AKU Superalp NBK HI GTX tijdens vijfdaagse trekking doorheen het Nationaal Park Aigues Tortes, juli 2014

Eigen bevindingen

Afgelopen zomer 2014 hebben we de AKU Superalp NBK HI GTX uitvoerig kunnen testen tijdens twee meerdaagse trekkings doorheen Andorra en het Nationaal Park Aigues Tortes. Op diezelfde tocht testten we ook de Hanwag Alverstone Lady GTX die op vlak van prestaties zowat een kopie is van de AKU Superalp.

Hanwag Alverstone Lady GTX

Net als bij de Hanwag Alverstone springt de degelijkheid en stijfheid van deze schoen onmiddellijk in het oog en is deze schoen dan ook duidelijk niet gemaakt om te dragen op lichte, korte dagettapes over verharde paden of zachte onverharde wegels. De hoge versie biedt ongelooflijk veel steun en stabiliteit. Mentaal speelt dit ook een rol: je voelt je zeker en tredzeker.
De sleutel tot het comfort en de stabiliteit van deze Superalp is het IMS-systeem. Normaalgezien is de tussenzool gemaakt van een vlakke stijve plaat. Het IMS-systeem maakt echter gebruik van een 3D anatomisch gevormde tussenzool die de voet in een meer natuurlijke positie ondersteunt. Hierdoor vermindert de interne beweging van de voet in de schoen en draagt het bij tot een natuurlijke, meer ontspannen voet waardoor je voeten minder snel zullen vermoeien.
De zool van de Superalp is vervaardigd met behulp van de nieuwe Exoskeleton constructie die meer bescherming en stabiliteit bieddt zonder het gewicht van de schoen dramatisch te verhogen. De Exoskeleton bestaat uit een zachter materiaal dat de schokken absorbeert en een stijver materiaal dat voor stabiliteit en stijfheid zorgt. De diep geprofileerde Vibramzool levert veel grip en heeft een versterkte tip voor meer technische stukken.

Voor de constructie van de schoen maakt AKU ook de keuze voor Nubuck leder. Het 2,6 mm dikke leder staat bekend omwille van zijn superieure kwaliteit. Met de toevoeging van goretex voering is de schoen volledig waterdicht en beschikt hij over een sterk ademend vermogen.
Om het comfort verder te verhogen zijn Stretch zones ingebouwd ter hoogte van de enkel. Een volledige rubberen stootrand biedt de schoen nog extra duurzaamheid en bescherming tegen het ruwe terrein.
Voor de vetersluiting kiest AKU onderaan voor roller eyelets, waarbij de veter als het ware door een katrolletje loopt. Door te kiezen voor veterhaken op de rest van de schoen, kan je de spanning van de veters goed verdelen.

Het draagcomfort is over het algemeen heel erg goed. De schoen biedt een veilig gevoel doordat je erg stevig op je benen staat. Het relatief hoge gewicht van de schoen is bij het afdalen te verwaarlozen. Daarbovenop zorgt de hiel voor een prima demping. Bij het klimmen wordt je het gewicht van de schoen echter beter gewaar. Wat dit gewicht betreft moeten we dit toch nuanceren. In zijn categorie en rekeninghoudend met de verhoogde schacht, is de Aku Superalp NBK HI GTX zeker niet zwaar te noemen. Ter informatie: de 'normale' versie van de Superalp, de GTX in suede/Air 8000 weegt maar 700 gram.
Wat de maatvoering van deze schoen betreft, raad ik aan om deze altijd te passen. In de lengte zijn de maten redelijk accuraat en eerder naar de grote kant. Maar vooral in de breedte is dit een schoen die eerder geschikt is voor mensen met een bredere voet.

AKU Superalp NBK HI GTX
De AKU Superalp NBK HI GTX tijdens vijfdaagse trekking doorheen het Nationaal Park Aigues Tortes, juli 2014
9.5 /10

Nabeschouwing

De AKU Superalp GTX is een absolute aanrader voor het zwaardere werk: meerdaagse trekkings met zware rugzak over ruw terrein. De kwalteit van gebruikte materialen in combinatie met de goede grip, grote steun door extreem hoge schacht, hoge, sterke stootrand en goede wisselwerking tussen goretex en het leder maken van deze schoen een van de beste in zijn segment voor mensen met een bredere schoenleest.

positief  Positief

 • Erg comfortabel
 • Veel steun
 • Stevig en duurzaam
 • De voordelen van leder
 • Kwaliteit van gebruikte materialen

negatief  Negatief

 • Relatief hoog gewicht