Camelbak is een multinational uit Petaluma, Californie (VSA) die drinksystemen produceert voor de buitensport. Het bedrijf werd in 1989 opgericht door Michael Eidson. Toen deze gepassioneerde fietser deelnam aan de race “Hotter’N Hell 100”, een 160 kilometer lange tocht doorheen de zengende hitte van Wichita Falls, Texas, ging hij op zoek naar een systeem om drinkwater op te slaan. Als medisch technicus kwam hij op het lumineuze idee om een infuuszak te vullen met water en daaraan een plastic darm te bevestigen. De waterzak bevestigde hij op zijn rug. De darm klemde hij met een wasspeld over zijn schouder zodat hij tijdens tijdens de race handsfree kon drinken.
Competitiefietser Jeff Wemmer was onmiddellijk fan en startte op eigen initiatief met de verkoop van Camelbak’s op races waaraan hij deelnam. Wemmer werd officieel aangewerfd als vertegenwoordiger en bezocht ontelbare fietsenwinkels doorheen heel het land.
Toen Camelbak gelanceerd werd, was de uitdaging om de denkwijze bij mensen over hydratatie te veranderen. Vandaar ook de missie van Camelbak: To change the way people hydrate. Vrij snel na de introductie werd Camelbak een succes. Vandaag is Camelbak een wereldwijd verspreid en alom gewaardeerd product voor fietsers, hikers, klimmers, triatleten,...
Het gamma van Camelbak werd ondertussen uitgebreid met drinkflessen, filtersystemen en rugzakken met geïntegreerde waterzak. In de Benelux wordt het merk verdeeld door RA Company. Via hen kregen we de Camelbak Octane Scudo toegestuurd om aan een grondige test in het veld te onderwerpen.
Camelbak Octane Scudo
Het model dat wij hebben kunnen testen is de Octane Scudo, een ultralicht en compact dagrugzakje met geïntegreerde waterzak van 3 liter. De Octane Scudo werd in 2012 aan het gamma toegevoegd. De rugzak is verkrijgbaar in drie kleuren: black/lemon, jasmine green en vivid blue/bright marigold en werd ontworpen voor dagtochten en trailrunning. Het compacte volume van 13 liter is dan ook geschikt voor het opbergen van lichtgewicht regenkledij, oriëntatiemateriaal en wat proviand.
Waterzak: Antidote TM 3L met Quick Link systeem.
Eigenschappen:
- Rugpaneel: uitgevoerd in Air Mesh
- Harnas: ultralichte 3D Mesh met gelzakjes en verschuifbare Slider TM Sternum borstriem
- Rugzak vervaardigd uit 70D Diamond Box Rip, 230D Taffeta & 420D Nylon met DWR & 1000 mm PU coating
- Vaste heupriem van 25mm
- Afmetingen: 45 x 21 x 20 cm
- Gewicht: 522 gr
- Opbergvolume: 13L
- Waterzak: Antidote TM 3L met Quick Link systeem
- Uitneembare regenhoes
- Reflecterend materiaal en veiligheidsfluitje
- Extra ruimte voor regen- en reservekleding, kaarten, energiereep, portefeuille, sleutels, gsm, …
Koen draagt de Octane Scudo als dagrugzak tijdens een wandeltocht net boven Malmedy. 23 juni 2012, Hoge Venen, België.
Eigen bevindingen
Het rugzakje lijkt dus ideaal voor dagtochten en trailruns doorheen de bossen. Maar is het dat ook? We namen de rugzak mee gedurende verschillende lange dagtochten in de Hoge Venen, de Oostkantons en het Eifel Nationaal Park. Dichter bij huis werd de Camelbak Octane Scudo getest tijdens de vele trailruns doorheen de bossen van Waasmunster.
Wat me onmiddellijk opvalt is de kwaliteit en zorg waarmee dit rugzakje is afgewerkt. Camelbak heeft duidelijk de hoge standaard van zijn drinkzakken doorgetrokken naar de rugzakken en heeft gekozen voor sterke, lichte materialen.
Het volume van de rugzak is slechts 13 liter. Voor trailrunning ruim voldoende. Gezien ik altijd een regenbroek en -jas, wat proviand, water, gsm, sleutels en camera meeneem, leek me dat voor dagtochten aan de nipte kant. Het water is geen probleem. Dit verdwijnt in de platte, lange waterzak (drie liter) die handig en vlot in en uit de rug van de rugzak kan geplaatst worden. De drinkzak is zo geconstrueerd dat de lange, dunne vorm behouden blijft. De jas en broek verdwijnen makkelijk in het hoofdvolume. De energiereep, camera en sleutels verdeel ik vlot over de andere twee kleinere opbergzakjes.
Het model dat wij hebben getest valt op door de felle kleuren en het gebruik van reflecterend materiaal. Dit vergroot de zichtbaarheid en dus veiligheid tijdens het wandelen en het hardlopen. Vooral bij deze laatste activiteit is het belangrijk goed zichtbaar te zijn wanneer je je op de openbare weg begeeft. De Octane Scudo is immers erg geschikt voor langere runs. De camelbak kan tot 3 liter water opslaan en in de rugzak is ruimte zat voor een regenjasje en energiereep. Met de compressieriempjes span je alles goed aan waardoor de rugzak compact blijft. De schouderriemen en heupriem zijn uit zeer lichtgewicht maar erg comfortabel materiaal vervaardigd. Aan de linker schouderriem is een fluitje bevestigd voor noodgevallen. Op de rechter schouderriem een een plastic klemmetje voorzien om de waterslang op zijn plaats te houden. Wanneer je alle riemen, ook de borstriem en de compressiegespen aan de rugzak, goed aanspant, zit dit rugzakje echt perfect. Enige nadeel van het goed aansluiten en passen is het gebrek aan verluchting op de rug. Hierdoor zal het niet lang duren vooraleer je op deze plaats hevig begint te transpireren.
Tip: wanneer je de Octane Scudo voor het lopen gebruikt, kan je de waterzak vacuüm trekken door hem omgekeerd te houden en via de buis de resterende lucht weg te zuigen. Hierdoor vermijdt je het geluid van het klutsen wat tijdens het lopen, althans voor mij, erg irriterend is.
De schouderriemen afgewerkt met klemmetje voor waterslang en fluitje. 4 augustus 2012, Eifel Nationaal Park, Duitsland.
8.5 /10
Nabeschouwing
De Camelbak Octane Scudo is een lichtgewicht rugzakje dat door zijn waterzak en extra opbergruimte een ideale partner is op dagtochten. Door het draagsysteem en de compressiegespen sluit de rugzak nauw aan waardoor het ook ideaal is voor langere runs. Spijtig dat de regencover niet perfect de rugzak beschermd bij regenweer.
Positief
- lichtgewicht en goed draagsysteem: ideaal voor trailrunning
- Veelzijdigheid
- Ruime, kwalitatieve waterzak
- Zichtbaarheid door gebruik van reflecterend materiaal
- Net genoeg ruimte voor beperkte reservekledij en proviand
Negatief
- Regenhoes past niet perfect over de rugzak
- Nadeel van nauw aansluitend draagsysteem: snellere transpiratie