PATAGONIA - Capilene 4 Hoody

Review

Voor meer algemene informatie en achtergrond omtrent buitensportkledij kan je ook het artikel Buitensportkledij: Hoe? Wat? Waarom? lezen.

Patagonia

Patagonia is één van de bekendste buitensportmerken ter wereld. Het bedrijf werd opgericht door buitensportpionier Yvon Chouinard (die ook Black Diamond oprichtte) in 1973 en is gevestigd in Californië. Patagonia is niet alleen bekend omwille van de hoge kwaliteit van hun kledingstukken. Ook op ecologisch vlak spelen ze een absolute voortrekkersrol.
Patagonia richtte zich aanvankelijk enkel op het rotsklimmen en alpiene tochten. Vandaag de dag bieden ze echter een erg uitgebreid gamma aan voor zowel klimsport, surfen, skieën,... Eén van hun belangrijkste kledinglijnen zijn de Capilene-basislagen zoals de door ons geteste Capilene 4 Hoody.

Yvon Chouinard
Yvon Chouinard: pionier, surfer, auteur, klimmer, ingenieur, visser maar bovenal een onvoorwaardelijke natuurliefhebber en beschermer.

Milieu - Ecologie
Sinds 1985 staat Patagonia 1 procent van hun totale omzet (of 10 procent van hun winst) af aan diverse milieubewegingen. In totaal doneerde het bedrijf reeds meer dan 46 miljien dollar aan zowel lokale als internationale organisaties. Naast dit initiatief tracht Patagonia aan de bescherming van het milieu bij te dragen door tal van andere initatieven. Ook voor de productie van hun buitensportkledij kiest het bedrijf bewust voor ecologische en recycleerbare materialen.
In 2008 won het bedrijf de 'Eco Brand of the Year'- prijs op de ISPO-beurs te Munchen.

Het model: Capilene 4 Hoody

Capilene 4 Hoody

Om met de deur in huis te vallen: de Patagonia Capilene 4 Hoody is een van beste basislagen die we ooit al hebben gehad. Waarom? Dat lees je hieronder.

Gewicht

De Capilene 4 Hoody is wat de verhouding gewicht - warmte betreft, één van de beste producten op de markt. Lichtgewicht en compact, maar door de speciale structuur van het textiel heeft dit shirt de warmte-eigenschappen (en aan de binnenkant het gevoel) van een fleece.

Patagonia Capilene 4 Hoody

Materiaal

Polartec Power Dry Patagonia koos bij het ontwerpen van de Capilene 4 Hoody voor het Power Dry-textiel van Polartec. Door het gebruik van 2 verschillende vezels aan elke kant van deze stof, bevat elke zijde verschillende eigenschappen: de binnenkant voert vocht af, terwijl de buitenkant erg snel weer droog is. Doordat deze stof bestaat uit 31% polyester, 30% gerecycleerd polyester en 9% spandex heeft dit shirt een comfortabele elasticiteit.

Eigen bevindingen

Sommige kledingstukken zitten vanaf het eerste moment gewoon perfect. De Patagonia Capilene 4 is daar zonder twijfel één van. Het shirt zit gegoten rond het lichaam met behoud van een ongelooflijke bewegingsvrijheid. De kap is strak ontworpen en kan zo perfect onder een helm gedragen worden. De Power Dry van Polartec staat garant voor de functionaliteit: het lichte gewicht, compactheid, warmte, ademend vermogen én korte droogtijd zijn subliem gecombineerd in 1 kledingstuk. Ook de subtiele duimlussen zijn erg handig.
Let wel: deze basislaag is te warm bij warme weersomstandigheden.
Het enige minpuntje is de anti-geur behandeling die Patagonia op dit shirt toepaste. De Eco-vriendelijke Gladiodor-geurbestrijding maakt gebruik van anti-bacteriële aminozuren die minder efficiënt zijn dan de gebruikelijke, maar minder natuurvriendelijke zilverzouten.

Cevennen
Op de GR-68 door het Nationaal Park van de Cevennen.
9.5 /10

Nabeschouwing

De Capilene 4 basislaag van Patagonia is een voltreffer voor gebruik tijdens buitensportactiviteiten in de herfst, winter en vroege lente. Het eco-bewuste Patagonia is er in geslaagd om zowat alle vereisten in 1 kledingstuk te combineren: warmte, ademend vermogen, snelle droogtijd, comfort, bewegingsvrijheid, lichtgewicht, compactheid en estehtiek. Een absolute aanrader!

positief  Positief

  • Zit erg comfortabel
  • Droogt heel snel
  • Compact en warm

negatief  Negatief

  • Anti-geur van Patagonia net iets minder efficiënt dan meer chemische varianten