LOWA - Catalan GTX

Review

Voor meer algemene informatie en achtergrond omtrent wandelschoenen kan je ook het artikel Bergschoenen: Hoe? Wat? Waarom? lezen.

Lowa

In het Duitse dorp Jetzendorf was begin jaren '20 Johann Wagner actief als schoenmaker. Hij werd er geholpen door zijn zonen Lorenz, Hans en Adolf die later op zichzelf beginnen. In 1930 bouwde Lorezn een eerste fabriek en produceerde hij schoenen onder de merknaam Lowa. Wanneer Hitler de macht greep, richtte de Wagner's zich op de productie van bergschoenen. Wanneer in 1939 de oorlog uitbrak, had dit onmiddellijk gevolgen voor het familiebedrijf. De meeste arbeiders werden opgeroepen als dienstplichtigen, de anderen werden opgeëist om schoenen voor de soldaten te produceren.
Na de oorlog hervat Lorenz Wagner opnieuw de werkzaamheden. Wanneer Lorenz in 1953 overleed, werd het bedrijf overgenomen door zijn schoonzoon Sepp Lederer. Die besloot in de jaren '60 als een van de eersten over te stappen op plastic voor de productie. Mede door dit succes bleef Lowa groeien en breidde het in de jaren '70 haar fabrieken uit. Om het succes en de groei te kunnen doorzetten, werd in 1993 Lowa verkocht aan Tecnica.
Vandaag de dag is Lowa marktleider in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Nederland. Ook in België zijn de schoenen in praktisch elke buitensportwinkel verkrijgbaar. In 2010 verkocht het bedrijf voor het eerst meer dan 2 miljoen paar schoenen.

Lowa Catalan GTX
Skaftafell National Park, IJsland, augustus 2012.

Het model: Catalan GTX

De Catalan GTX is een stevige B-schoen voor trekkers en serieuze wandelaars die op zoek zijn naar een lichtgewicht allrounder. De schoen dankt zijn naam aan de Noord-Spaanse autonome regio Catalonië en behoort tot de Trekking serie van Lowa. Binnen deze serie biedt Lowa wandelschoenen aan die geschikt zijn voor meerdaagse wandelingen en dagtochten op bergpaden door goede ondersteuning te combineren met goede demping en afrolprestaties. Door gebruik te maken van verschillende technieken als X-lacing ligt de focus bij Lowa duidelijk ook op het draagcomfort.

Een paar Catalan GTX wandelschoenen weegt 1500 gram en is vervaardigd uit nubuck leder als synthetisch Cordura-materiaal. Het GORE-TEX membraan (GTX) zorgt voor waterdichtheid en het ademend vermogen. De Vibram Apptrail bezorgt de Catalan GTX de nodige grip op het terrein.
De Catalan GTX is beschikbaar in drie kleuren: zwart/rood, bruin/zwart of bruin/geel. Beschikbare maten variëren tussen 38,5 en 47,5. De adviesprijs bedraagt 199,99 euro.

Lowa Catalan GTX Lowa Catalan GTX Lowa Catalan GTX

FreeFlex

Bij de Catalan GTX paste Lowa de FreeFlex constructie toe: door de combinatie van bewegelijke veterogen en het strategisch gebruik van zachtere materialen worden mogelijke drukkingspunten tijdens het afrollen van de voet beperkt. De schoen hoeft hierdoor ook niet ingelopen te worden en zou het draagcomfort voelbaar verbeterd worden.

X-lacing

Door gebruik te maken van het X-lacing systeem blijft de tong van de schoen perfect op zijn plaats zitten. Het komt immers geregeld voor dat de tong van de schoon verschuift en hierdoor extra drukpunten creëert.
Concreet wordt er op de tong een soort knop aangebracht waar je je veters met een snelle beweging omheen windt. Hierdoor wordt de tong zowel horizontaal als verticaal vastgezet.

X-lacing
Het Lowa X-lacing systeem.

Vibram Apptrail

Voor de zool van de Catalan GTX koos Lowa voor de Vibram Apptrail. Het voordeel van deze zool is het vergrote contactoppervlak dat de grip verbetert. Het profiel van de zool is zo ontworpen dat ze modder en zand verhindert te blijven kleven.

Vibram Apprtrail
Vibram Apptrail.

Eigen bevindingen

Om de Lowa Catalan GTX grondig te testen, nam ik de schoenen mee voor een paar dagtochten in het Duitse Eifelgebied en droeg ik de schoenen gedurende een vierdaagse trekking en enkele stevige dagtochten in IJsland. Daar ik geen tijd had om ze in te lopen, vertrouwde ik Lowa erop dat dit inderdaad niet nodig zou zijn.
Er zijn drie zaken die me onmiddellijk opvallen wanneer ik de schoen aan de voeten heb. Ten eerste zit de schoen fantastisch. Door het gebruik van de FreeFlex-constructie geeft de schoen op geen enkel punt een onbehagelijk gevoel. Zonder de tijd te nemen om de schoenen in te lopen, heb ik ze onmiddellijk meegenomen richting IJsland waar ze gedurende tien dagen dagelijks meer dan 8 uur werden gedragen. Nooit heb ik ergens een drukpunt ervaren, laat staan dat ik ergens een blaar of irritatie had. Ten tweede komt de Catalan GTX redelijk hoog aan de enkels waardoor deze veel steun bieden. Het laatste wat me onmiddellijk opvalt, en voor mij persoonlijk minder positief was, is de breedte van de leest. Ik heb zelf smalle voeten terwijl de Catalan GTX duidelijk meer geschikt is voor een brede voet. Door het dragen van een extra paar kousen heb ik dit probleem verholpen.
Het X-lacing systeem is erg efficiënt. Aanvankelijk is dit wel wennen. Je moet de veters rond de knop draaien en dat vergt aanvankelijk wat aandacht. Het duurt echter niet lang eer dit een automatisme wordt.
De Vibram Apptrail geeft lekker veel grip, zowel op zanderige ondergronden als over rotsen en de IJslandse lavavelden. De verstevigde stootrand op de tip en enkel bieden de voet bescherming bij ruwer terrein. Meer en meer schoenen beginnen dit terecht in hun modellen te integreren. Ik zou geen schoen zonder stootrand meer willen.
Het enige echte nadeel aan deze schoen is de harde hak waardoor de demping van de hiel wat minder is. Hierdoor krijg je sneller het gevoel van vermoeide voeten.

Lowa Catalan GTX
Na 10 dagen IJsland...
8.5 /10

Nabeschouwing

De Catalan GTX van Lowa is een erg betrouwbare en met kennis gefabriceerde B-schoen voor trekkings en stevige tochten over ruwer terrein. Daarbovenop is door de toepassing van X-lacing en FreeFlex dit een erg comfortabele schoen die geen inloopperiode behoeft. Enige minpuntje is de mindere demping door de harde hak.
Opgelet: voor mensen met smallere voeten is deze schoen minder geschikt.

positief  Positief

  • Zitten erg comfortabel
  • Veel steun en stabiliteit door brede zool
  • Expertise en ervaring van Lowa: prachtig ontworpen en geconstrueerde schoen

negatief  Negatief

  • demping hiel kan beter
  • Voor bredere voeten

Dank aan de mensen van Lowa Benelux Lowa voor het ter beschikking stellen van een paar Lowa's Catalan GTX. Voor verdere vragen kan u steeds bij hen terecht.