HANWAG - ALVERSTONE LADY GTX

Review

Voor meer algemene informatie en achtergrond omtrent wandelschoenen kan je ook het artikel Bergschoenen: Hoe? Wat? Waarom? lezen.

HANWAG

Hanwag

Hans Wagner werd in 1896 in Jetzendorf (Duitsland) geboren en werd net als zijn vader en grootvader het schoenmakersvak aangeleerd. Ook zijn beide broers, Alfred en Lorenz Wagner, werden schoenmaker en richtten net als Hans hun eigen bedrijf op: Hanwag, Hochland en Lowa.

Tot op heden houdt Hanwag de tradities van de schoenmakersstiel in ere. Ze doen dit niet alleen door kwaliteit hoog in hun vaandel te dragen, maar ook bijvoorbeeld door het aanbieden van een serie dubbel gestikte lederen schoenen, een techniek die vandaag de dag door nog maar weinig fabrikanten beheerst wordt.

In 2011 vierde Hanwag z'n 90ste bedrijfsjubileum met de slogan: "90 Years of Alpine Experience". Samen met giganten als Meindl en Lowa staat Hanwag aan de absolute top van de Duitse maar ook Europese buitensportschoenmakers.

Het model: Alverstone Lady GTX

Hanwag Alverstone Lady Gtx

De Alverstone Lady Gtx werd door Hanwag ontwikkeld voor meerdaagse wandeltochten met zware rugzak. De hoge schacht biedt erg veel steun en de Vibram-zool werd extra verstijfd. De schoen is vervaardigd uit kwaliteits Nubuck leder in combinatie met een Gore-tex membraan. Als bescherming en versteviging werd rondom de hele schoen een rubberen stootrand voorzien. Al deze verstevigingen vertalen zich in een relatief zware schoen van ongeveer 820 gr.

Hanwag Alverstone Lady Gtx
De Hanwag Alverstone Lady Gtx tijdens een trekking doorheen de Voerstreek, april 2014

Specificaties:

 • Gore-tex membraan: waterdicht en ademend
 • Nubuck leder
 • Vibram AW Integral zool
 • Zool verstevigd met verstijfde tussenzool
 • Gewicht: 820 gr (per schoen)
 • Rubberen stootrond rondom schoen
 • Herzoolbaar
 • Verkrijgbare maten: 36 - 43
Hanwag Alverstone Lady GTX
De Alverstone Lady GTX tijdens een meerdaagse trektocht doorheen Andorra, zomer 2014.

Eigen bevindingen

Afgelopen half jaar hebben we de schoen uitvoerig kunnen testen tijdens tochten doorheen de Ardennen, Hoge Kempen, Voerstreek en als kers op de taart gedurende twee meerdaagse trekkings doorheen Andorra en het Nationaal Park Aigues Tortes.

Wat onmiddellijk opvalt is de degelijkheid en stijfheid van deze schoen. Laat ons dan ook meteen duidelijk zijn: deze schoen is niet gemaakt om te dragen op lichte, korte dagetappes over verharde paden of zachte onverharde wegels. Ben je echter op zoek naar een schoen die je uren kan dragen om met een zware rugzak doorheen de bergen te trekken, dan heb je met de Hanwag Alverstone Lady GTX een absoluut topmodel gevonden. Het geheim van deze schoen zit hem in de uitstekende, diep geprofileerde zool. Deze is dikker dan normaal, biedt een uitstekende grip en werd versterkt om de voeten te ontlasten. Het nadeel hiervan is dat je wat voeling verliest met het terrein. Maar voor een geoefende wandelaar is dit geen probleem. Het grote voordeel veegt dit nadeel ook compleet van tafel: deze schoen spaart je voeten. Na een dag met zware rugzak doorheen de Alpen zit je nog steeds comfortabel en zijn je voeten een pak minder vermoeid dan met een lichtere schoen.
De zool van de Hanwag Alverstone Lady GTX is op het breedtste punt 10 centimer. De concurrentie biedt schoenen aan die met 11 centimeter net iets meer stabiliteit bieden.

Hanwag Alverstone Lady GTX

Het draagcomfort is over het algemeen heel erg goed. Het relatief hoge gewicht van de schoen is bij het afdalen te verwaarlozen. Daarbovenop zorgt de hiel voor een prima demping. Bij het klimmen wordt je het gewicht echter meer gewaar. Om het comfort te garanderen heeft Hanwag dan ook zowel de tong als de zijkanten van de schoen bewust goed gewatteerd.
Wat ventilatie betreft behoort Hanwag toch echt tot de top. De combinatie van het goretex membraan en het Nubuck leer zorgt voor een goede vochtregulatie. Het leer is trouwens prima waterafstotend. Daarbovenop zorgt de hoge rubberen stootrand rondom de schoen voor een extreem goede bescherming tegen plassen, modder en scherpe rotsen.

Wat veterhaken betreft valt er toch iets kleins op te merken. Hanwag koos voor de Alverstone een combinatie van ondermeer D-ringen en haken. Op zich een prima combinatie. Echter zijn de 2 haken ter hoogte van de enkel wat nauw waardoor het inpikken van de veter niet altijd even vlot verloopt.

Hanwag Alverstone Lady GTX
9.5 /10

Nabeschouwing

Een schoen zonder gebreken! Althans wanneer je deze schoen aanschaft waarvoor hij is ontwikkeld: meerdaagse trekkings met zware rugzak over ruw terrein. De kwaliteit van gebruikte materialen in combinatie met de goede grip, grote steun, prima stootrand en goede wisselwerking tussen goretex en het leder maken van deze schoen een van de beste in zijn segment. Een absolute aanrader!

positief  Positief

 • Erg comfortabel
 • Veel steun
 • Stevig en duurzaam
 • De voordelen van leder
 • Kwaliteit van gebruikte materialen

negatief  Negatief

 • Zwaar
 • D-ringen ter hoogte van de enkel