HANWAG - Ferrata Combi GTX

Review

Voor meer algemene informatie en achtergrond omtrent wandelschoenen kan je ook het artikel Bergschoenen: Hoe? Wat? Waarom? lezen.

Hanwag

Hanwag

Hans Wagner werd in 1896 in Jetzendorf (Duitsland) geboren en werd net als zijn vader en grootvader het schoenmakersvak aangeleerd. Ook zijn beide broers, Alfred en Lorenz Wagner, werden schoenmaker en richtten net als Hans hun eigen bedrijf op: Hanwag, Hochland en Lowa.

Tot op heden houdt Hanwag de tradities van de schoenmakersstiel in ere. Ze doen dit niet alleen door kwaliteit hoog in hun vaandel te dragen, maar ook bijvoorbeeld door het aanbieden van een serie dubbelgestikte lederen schoenen, een techniek die vandaag de dag door nog maar weinig fabrikanten beheerst wordt.

In 2011 vierde Hanwag z'n 90ste bedrijfsjubileum met de slogan: "90 Years of Alpine Experience". Samen met giganten als Meindl en Lowa staat Hanwag aan de absolute top van de Duitse maar ook Europese buitensportschoenmakers.

Hanwag Ferrata Combi GTX

Het model: Ferrata Combi GTX

De Hanwag Ferrata combi GTX is de stijgijzervaste variant van de bekende Ferrata GTX, een populaire alpine schoen omwille van zijn tredzekerheid, grip en laag gewicht. De naam van dit model laat geen twijfel bestaan: deze schoen is ontwikkeld voor via Ferrata's.
Dankzij het bevestigingspunt aan de hiel en een extra stijve inlegzool kunnen we nu ook met stijgijzers van deze uitstekende klimschoen genieten. De Ferrata GTX was reeds befaamd om zijn uitstekende grip op rotsachtige bodem en dankzij deze functionele aanpassingen kunnen we ons nu met dit model ook op sneeuw en ijs begeven.

Technische specificaties:

 • C-schoen
 • Ver naar voren geplaatste veterbinding
 • Speciale klimleest
 • Versterkte bevestigingszone voor half-automatische stijgijzers aan de hiel
 • Zool: Vibram Climbing
 • Stevige verhoogde rand
 • Bovenmateriaal: Sportvelours en Cordura Rocket
 • Voering: GORE-TEX
 • Gewicht: ongeveer 1500 gram per paar
 • Kleur: gletscher, limone, smaragd, orange
 • Maten voor mannen tussen 6 en 13 (uk), voor vrouwen tussen 3,5 en 9 (uk)

Adviesprijs: 250 euro

Het weekend na het vallen van de eerste sneeuw, besloten we voor een verlengd weekend de bergen in te trekken. Met een groepje van drie trokken we richting Alpen om wat klettersteig-routes te klimmen. Als hoofddoel kozen we voor de Zugspitze, de hoogste Alpentop van Duitsland.
De volgende drie dagen van bossen, puinvelden, een gletsjer, via ferrata's en sneeuwflanken zouden deze voortreffelijke schoenen mijn voeten enkel verlaten om in m'n slaapzak te kruipen.

Voor meer informatie, routebeschrijvingen, praktische informatie en foto's van die tocht, zie het verslag op TheOutdoors.be.

Hanwag Ferrata Combi GTX
Afdalen van de Alpspitze over de rotsgraat.

Eigen bevindingen

Na jaren talloze B-schoenen te hebben versleten, was het dan uiteindelijk zover... Tijdens onze klim over voornamelijk rotsachtig terrein zouden we ook een stuk gletsjer moeten oversteken. Gezien ik geen enkel paar schoenen had die geschikt waren om strijkijzers op te bevestigen, moest ik wel op zoek naar een C-schoen. Ik was echter als de dood om een verkeerd paar te kiezen. Bij het kiezen van schoenen was ik over de jaren steeds meer naar lichte, sportieve modellen geëvolleerd. Ik was wat bang om veel geld uit te geven aan een onbuigzame klomp die ik misschien slechts twee of drie keer uit de kast zou kunnen halen. Daarom ging ik te rade bij enkele bergvrienden die me in het verleden al goed geholpen hadden. Met hun advies kwam ik uiteindelijk bij de Hanwag Ferrata Combit GTX uit.

Hanwag Ferrata Combi GTX Hanwag Ferrata Combi GTX Hanwag Ferrata Combi GTX Hanwag Ferrata Combi GTX Hanwag Ferrata Combi GTX

In tegenstelling tot de Italiaanse merken als La Sportiva, zijn de schoenen van Hanwag meer geschikt voor bredere voeten. Toen ik voor de eerste keer mijn voeten in de schoen liet glijden, viel me meteen op hoe aangenaam de pasvorm is. Zonder tijd te hebben om ze vooraf in te lopen, begon ik aan de veeleisende driedaagse. De volgende mix van technisch vernuft zorgde ervoor dat ik na drie dagen zonder pijn, koude voeten of blaren terug aan de auto kwam:

Het veter click/clamp-oog maakt het mogelijk om de schoen in delen vast te veteren. De wreef en voorvoet kunnen apart van de enkel en het scheenbeen op spanning gebracht worden waardoor de druk mooi over de voet verdeeld kan worden. Op de voorvoet lopen de veters door lederen lusjes die zorgen dat de veters op hun plaats blijven terwijl ze de beweging van de voorvoet flexibel volgen.
Doordat de veterhaak ver naar achter geplaatst is kan de schoen mooi op de enkel gefixeerd worden wat zeer goed is om blaarvorming op de hiel te voorkomen. Het geeft een groter gevoel van stabiliteit en verhoogt tredzekerheid.

De stootrand wordt met de hand over het bovenwerk van de schoen getrokken, een tijdrovend staaltje van schoenmakerskunst. De hoge dikke rand beschermt het leer, behoudt de vorm van de schoen en zorgt ervoor dat je tijdens beklimmingen je voet al eens stevig tussen de rotsen kan duwen zonder al te veel angst om weg te glijden of je schoen ernstig te beschadigen.

Dankzij het bevestigingspunt voor stijgijzers en het superlichte PTFE-membraam (Polytetrafluorethylen) is de schoen ook geschikt voor koudere klimaten. Na uren door sneeuw gespoord te hebben, waren mijn voeten nog steeds volstrekt droog en had ik slechts lichtjes koude tenen. De schoen isoleert degelijk maar is duidelijk gemaakt voor het zomerseizoen. Extreme koude zou ik er niet mee durven trotseren.

Hanwag Ferrata Combi GTX Hanwag Ferrata Combi GTX

De Sportvelours, Cordura Rocket en de Vibram klimzool zorgen ervoor dat de schoen binnen z'n klasse erg licht is. Extra demping in de hak zorgt ervoor dat de schoen, ondanks de stijve zool, nog verend aanvoelen. Op verharde, vlakke ondergrond blijft het afzien maar vanaf je je op bospaden of tussen de rotsen begeeft doet de schoen z'n werk uitstekend.

Hanwag Ferrata Combi GTX
Naar de top van de Zugspitze.
9 /10

Nabeschouwing

Voor de komende tijd wordt de Hanwag Ferrata combi GTX mijn eerste keuze voor het serieuzere alpine werk zonder overnachtingen in extreme koude. De schoen leent zich uitstekend voor meerdaagse trektochten met eenvoudig klimwerk en hier en daar wat sneeuw of ijs. Elk aspect van deze schoen is goed doordacht en uitgevoerd. Voor het zwaardere werk in extreme koude zou ik voor een meer gespecialiseerde winterschoen gaan en voor de moeilijkere via ferrata's verkies ik toch een lichtere schoen met meer gevoel. Niettemin: een uitstekende bergschoen in de C-klasse! De vele awards waar de schoen mee werd beloond, zijn meer dan terecht!

Hanwag Ferrata Combi GTX Hanwag Ferrata Combi GTX Hanwag Ferrata Combi GTX

positief  Positief

 • Lichtgewicht
 • Werken goed met semi-automatische stijgijzers
 • Handige, stevige stootrand
 • Veelzijdig inzetbaar
 • Brede leest
 • Veel grip, goede zool
 • Uitstekend vetersysteem

negatief  Negatief

 • Minder geschikt voor mensen met smallere voeten
 • Kwalitatieve C-schoenen hebben hun prijs
 • Ontworpen voor zomerseizoen. Niet aan te raden bij lage temperaturen

Dank aan Dieter Van Holder voor het schrijven van de review.