ICEBREAKER - Oasis Crewe 200

Review

Voor meer algemene informatie en achtergrond omtrent buitensportkledij kan je ook het artikel Buitensportkledij: Hoe? Wat? Waarom? lezen.

Icebreaker

Icebreaker is een fabrikant van buitensportkledij uit zeer fijne merinowol uit Nieuw-Zeeland. Het hoofdkwartier van het bedrijf is gevestigd in Wellington, Nieuw-Zeeland. Het bedrijf werd in 1994 door Jeremy Moon opgericht en startte aanvankelijk met de productie van gespecialiseerd thermisch ondergoed. Vandaag de dag zijn de kledingstukken van Icebreaker in meer dan 3000 winkels, verspreid over meer dan 30 landen, verkrijgbaar. Europa is voor het bedrijf een van de belangrijkste afzetmarkten geworden.

Icebreaker Oasis Crewe 200

Icebreaker heeft een lagensysteem ontwikkeld met merinovezels. Er zijn vijf lagen met elk hun eigen gewicht en dikte: 150 g / m2 (ultralite), 200 g / m2 (lichtgewicht), 260 g / m2 (midweight), 320 g / m2 (middenlaag) en 380 g / m2 (buitenste laag). De kledingstukken kunnen afhankelijk van het weer en de dikte van het kledingstuk, solo worden gedragen of opgenomen worden in het lagensysteem. De afgelopen maanden hebben wij uitvoerig de Oasis Crewe 200 getest. Dit is een basislaagje uit de Bodyfit Active reeks die werd ontwikkeld voor gebruik tijdens buitensporten.

Merinowol

Merinowol is afkomstig van het Merinoschaap, het bekendste en meest voorkomende schapenras ter wereld. Door de vele huidplooien produceert één schaap veel wol van hoge kwaliteit. Per vierkante centimeter groeit er bij een Merinoschaap tien keer zoveel haartjes als bij een ander schaap. De wol heeft hierdoor een zeer fijne maar warme structuur waardoor het ideaal geschikt is voor warm, thermisch ondergoed. Door die fijne structuur voert Merinowol ook zweet naar buiten toe en blijven geurtjes minder hangen.

Het model: Icebreaker Oasis Crewe 200

Icebreaker Oasis Crewe 200

De Icebreaker Oasis Crewe werd de afgelopen maanden onder erg wisselende omstandigheden gebruikt: tijdens een trekking door IJsland, de beklimming van de Zugspitze in Duitsland, rotsklimmen in de Belgische Ardennen, op een sneeuwschoentocht in de Hoge Venen,... Zowel onder een stralende zon als in de gietende regen en de vrieskou heb ik de Oasis Crewe kunnen testen.

Lange tijd stond ik nogal sceptisch tegenover Merinowol vanuit een vooroordeel dat wol nu eenmaal kriebelt en dat ik best wel tevreden was van mijn ander thermisch materiaal. Afgelopen zomer trokken we naar IJsland en besloot ik me toch maar eens te wagen aan een shirt uit merinoswol. Ik koos voor Icebreaker aangezien dit buitensportmerk de referentie is wat kledij uit merinowol betreft.

De Oasis Crewe 200 (200 g /m2) is een lichtgewicht shirt met lange mouwen dat zowel solo of als onderlaag kan gedragen worden. De Icebreaker Bodyfit reeks is gericht op comfort, zowel op vlak van pasvorm, draagcomfort, duurzaamheid en geurhinder. Dit shirt is voor 100% vervaardigt uit merinowol, verkrijgbaar in wel 9 verschillende kleuren en 5 verschillende mater (S tot XXL). Adviesprijs is 80 euro.

Voor meer informatie, routebeschrijvingen, praktische informatie en foto's van de tocht in IJsland, zie het verslag IJsland op TheOutdoors.be.

Icebreaker Oasis Crewe 200
De Icebreaker Oasis Crewe 200 gedragen als basislaag in IJsland, augustus 2012.

Eigen bevindingen

Door de Icebreaker Oasis Crewe 200 ben ik een instant merinowol-fan geworden. Dit shirt is gewoonweg ongelooflijk aangenaam om te dragen en uiterst functioneel.

Laat ons beginnen met het draagcomfort. De pasvorm is gewoon ideaal. Het shirt sluit nauw aan en blijft dit, na ontelbare wasbeurten, nog steeds doen. Door gebruik te maken van plat gestikte naden (flatlock) heb je nergens last van druk- of schuurpunten. Door gebruikt te maken van raglanmouwen (schuine naad van de okselholte tot de halskraag in plaats van een naad over de schouder) zorgt het dragen van een rugzak voor geen extra druk op de schouders.

Ook op vlak van geurhinder presteert dit shirt onvoorstelbaar goed. Gedurende onze 10 dagen in IJsland heb ik het shirt voortdurend aangehad en dat zonder ook maar één wasbeurt. Tijdens de Laugavegur-trekking was het overdag lekker zweten om 's avonds met hetzelfde shirt in de slaapzak te kruipen. In slaap vallen zonder je eigen lichaamsgeur te ruiken is gewoon heerlijk! Om mijn woorden wat kracht bij te zetten heb ik rechts in het fotoalbum het visuele bewijs geplaatst.

Wat de thermische prestaties van de Icebreaker Oasis Crewe 200 betreft kan ik even lovend zijn. Een van de kwaliteiten van merinowol is de fijne structuur die erg goed isoleert maar tegelijk ook ademt. Van zodra je het shirt aantrekt, ook als is het zo dun, voel je onmiddellijk dat je lichaamswarmte beter wordt tegengehouden en krijg je een behaaglijk warm gevoel. Een ander voordeel van wol is dat de isolerende functie behouden blijft wanneer de stof nat is (dit kan door transpiratie of neerslag).

Voor mij persoonlijk is de 200-uitvoering (200 g / m2) ideaal om heel het jaar door te dragen: in de zomer als enkele basislaag, in de winter als standaard onderlaag. Ik kan dan ook niet echt een punt verzinnen waarop dit shirt minder goed scoort. Het etiket binnenin kan voor wat ongemak zorgen maar met een schaar is dit snel opgelost. In vergelijking met de huidige trends in de buitensportmode is het uiterlijk design van dit shirt is niet al te spannend te noemen: geen fantasietjes en slechts één kleur. Echter aangezien dit een basislaag is, is dit voor mij totaal geen breekpunt.

Leuk detail: elk kledingstuk van Icebreaker heeft een Baa-code. Met deze code kan je online nagaan waar de wol van jouw kledingstuk vandaan komt. Hierbij krijg je ook veel informatie over de boerderijen, de boeren en hun schapen.

Icebreaker Oasis Crewe 200
Met de Baa-code kan je nagaan waar je merinowol vandaan komt.
9.5 /10

Nabeschouwing

De Icebreaker Oasis Crewe 200 ligt bovenaan mijn kast. Bij elke buitensportactiviteit, of dit nu in de zomer, herfst, winter of lente is, kies ik voor dit shirt. Toegegeven, er zijn goedkopere basislagen op de markt maar een Icebreaker is een investering die loont. Het shirt is duurzaam en presteert dag in dag uit. De Icebreker Oasis Crewe 200 is dan ook een ongelooflijk betrouwbare bondgenoot tijdens alle buitensportactivisten.

positief  Positief

  • Draagcomfort
  • Thermische prestaties
  • veelzijdig bruikbaar

negatief  Negatief

  • 'Saai' design
  • Etiket
Icebreaker Oasis Crewe 200
Met de Icebreaker Oasis Crewe 200 in Thingvellir National Park, IJsland, augustus 2012.