MILLET - K Pro GTX Jacket

Review

Voor meer algemene informatie en achtergrond omtrent buitensportkledij kan je ook het artikel Buitensportkledij: Hoe? Wat? Waarom? lezen.

Millet

Samen met bedrijven als Salomon, Petzl en Lafuma spant Millet de kroon van de Franse buitensportindustrie. Voornamelijk wat rugzakken en technische outdoorkledij betreft, behoort het vakmanschap en de kwaliteit van Millet-producten tot de top van wat er in Frankrijk aan buitensportmateriaal wordt geproduceerd. Meer nog. Ook op internationaal vlak behoort Millet tot het absolute topsegment op de buitensportmarkt.

Millet Kpro Gtx

In de jaren dertig van de twintigste eeuw startte men in Frankrijk onder de merknaam Millet met het produceren van shoppingtassen met schouderriemen. De ideeën die bij het maken van deze schoudertassen werden gebruikt, nam men vrijwel onmiddellijk over voor de productie van rugzakken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog steunden de twee zonen van meneer en mevrouw Millet het Franse verzet door het leveren van rugzakken. Vanaf 1945 namen de twee jongens het bedrijf over van hun ouders. Het jaar daarop kreeg René Millet, die lid was van de Franse Alpine Club (CAF), het idee om rugzakken voor de bergsport te ontwikkelen. Het was rond die tijd dat hij de 25-jarige alpinist Louis Lachenal ontmoette die hem zou helpen bij het ontwerpen van de producten. Vanaf dan zou Millet steeds verbonden blijven met enkele van de grootste namen uit de geschiedenis van de bergsport (waaronder Walter Bonatti en Reinhold Messner). Door het samenwerken met de gidsen in Chamonix en het sponsoren van legendarische expedities naar de Himalaya in de jaren vijftig, werd Millet een vaste waarde in de geschiedenis van de bergsport.

Millet Kpro Gtx

Vanaf het begin heeft Millet innovatie steeds hoog in het vaandel gedragen. Ze waren dan ook bij de eerste fabrikanten die gebruik maakten van nieuwe technologieën zoals fleece, Gore-Tex en specifieke donsmixen. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw werd Millet in België razend populair toen het dragen van Millet-donsjassen binnen bepaalde jeugdkringen uitgroeidde tot een waar statussymbool. Momenteel ontwikkelt en produceert Millet technische kledij, buitensportschoeisel, klimtouwen en rugzakken.

Het model: Millet K Pro GTX

Millet Kpro Gtx

De Millet Gore-Tex Pro Shell Khumbu 3L maakt deel uit van Millet's Pro Shell reeks die ontworpen is voor mensen met zware outdoorberoepen en veeleisende avonturiers. Om uitzonderlijk hoge slijtvastheid, scheurbestendigheid en bewegingsvrijheid (45% stretch) te verzekeren worden materialen zoals Polyamide 6X6 Lycra en verstevigingen van Keprotec gebruikt. Schoeller Keprotec is gemaakt van materialen van de hoogste kwaliteit, waaronder KEVLAR, een vezel die vijf keer sterker is dan staal. Een drielaags Gore-Tex membraan verzekert het ademend vermogen en de waterdichtheid.

Technische specificaties:

  • Gore-Tex Pro Shell 3-layer Khumbu voor slijtvastheid
  • Gore-Tex Pro Shell 3-layer Varuna voor stretch
  • Schoeller Keprotec verstevigingen op de schouders
  • Flex Comfort constructie
  • Twee handwarmer zakken met waterdichte ritsen
  • Twee direct-access borstzakken met waterdichte ritsen
  • Eén binnenzak met rits
  • Waterdichte sluitrits
  • Waterdichte verluchtingsritsen onder de oksels
  • De kap heeft een verstevigd vizier met vormgeheugen en is compatibel met een helm
  • Gemiddeld Gewicht: 610 gram
  • Beschikbare kleuren: Zwart, rood/zwart, grijs/zwart en cactus/zwart (zie fotoalbum)
  • Maten: S - XXL

Adviesprijs: 410 euro

Ik kocht de jas in Chamonix nadat ik tijdens de Tour Du Mont Blanc nog maar eens gemerkt had hoe noodzakelijk een stevige waterdichte en ademende jas wel niet is in de bergen. Een goede hardshell is letterlijk een pantser dat je beschermt tegen de elementen. Strakke gure wind, plots opzettende stormen of aanhoudende regen of sneeuw komen in de bergen immers niet enkel in de winter regelmatig voor.
Een hardshell heeft twee functies. Enerzijds is het belangrijk dat deze laag het afgevoerde vocht, zweet dus, van binnen naar buiten doorlaat. Anderzijds moet de jas regen en wind tegenhouden. Om deze twee eigenschappen te combineren werden er een aantal speciale membranen ontwikkeld waarvan Gore-tex veruit de bekendste is. Dit membraan laat de (kleinere) zweetdruppels van binnen naar buiten door maar houdt de (grotere) regendruppels van buiten tegen. Perfect werkt zo'n membraan nooit. Veel hangt af van de vochtigheid en warmte. De shell moet dus niet enkel winddicht, waterdicht en slijtvast zijn, hij moet ook nog eens een deftig ademend vermogen hebben. Shells zijn dusdanig technisch gespecialiseerd dat ze geen isolatie bieden. Bij het kiezen van een hardshell moet je dus ook rekening houden met de lagen die je eronder zal willen dragen en de activiteit waarvoor de jas hoofdzakelijk zal dienen.

Inmiddels heeft deze jas al heel wat meegemaakt. Naast dagelijks gebruik droeg ik hem onder andere tijdens trektochten in de Franse Alpen, de Ardennen en de Vogezen. Ook tijdens een klettersteigweek in de Stubaier Alpen en een beklimming van de Zugspitze en de Alpspitze bewees deze shell z'n waarde.

Voor meer informatie, routebeschrijvingen, praktische informatie en foto's van die tocht, zie het verslag Zugspitze op TheOutdoors.be.

Millet Kpro Gtx
De Millet Kpro GTX jacket tijdens een sneeuwschoentocht door de Hoge Venen.

Eigen bevindingen

Het eerste dat me opvalt is de look van de jas: felle frisse kleuren in combinatie met de verschillende kleur en textuur van de verstevigde of elastische delen geven de jas een strakke technische look. De pasvorm is uitstekend maar de maten vallen net iets groter uit. Bij de meeste jassen heb ik een L nodig terwijl hier M de goeie maat was. Je kan deze shell niet aantrekken zonder je een klein beetje onsterfelijk te voelen.

Millet Kpro Gtx Millet Kpro Gtx

Je voelt je letterlijk bepantserd omdat de shell binnen z'n categorie zwaarder is dan veel andere modellen. De stof voelt stug, bijna 'krokant' aan. Alles aan deze shell lijkt gemaakt om bomb-proof te zijn. Zo heeft de kap een extra dikke verstevigde rand die (terug) in vorm gebracht kan worden nadat je de Millet K Pro GTX terug uit een rugzak haalt. Dat vertaalt zich natuurlijk in extra gewicht maar met z'n 600 gram is hij beslist nog niet zwaar te noemen. Voor lichter en minder frequent gebruik is de jas misschien wel wat té verstevigd. Laat je echter niet misleiden. Door het gebruik van stretch-stof onder de oksels en aan de ellebogen biedt deze jas voldoende bewegingsvrijheid tijdens het wandelen en klimmen.

De ritsen zijn van de hoogste kwaliteit: allen zeer sterk, vlot toeritsbaar en getaped zodat ze waterdicht zijn. Hoog op de borst bevinden zich twee handwarmerzakken en twee kleinere zakjes om kleine dingen in op te bergen. Ze zijn handig geplaatst zodat je ook met een klimgordel of de heupriem van je rugzak altijd makkelijk toegang hebt. In de praktijk heb ik de zakken echter zelden gebruikt omdat de kleine zakjes te klein zijn en iets opbergen in de handwarmerzakken je meteen een erg 'dik en vol' gevoel geeft.
De mouwen zijn aanpasbaar zodat je ze stevig kan afsluiten, met of zonder handschoenen.

De kap kan met helm gedragen worden en is dankzij drie trekkoordjes goed aanpasbaar. Het vizier blijft uitstekend in vorm en wanneer je de hoofdrits volledig sluit, zijn je nek en je kin volledig beschermd tegen weer en wind. De shell is volledig wind- en waterdicht. Het Gore-Texmembraan heeft een goed ademend vermogen maar kan niet voorkomen dat je bij intense inspanningen aan de binnenkant condens krijgt. Wanneer dit gebeurd, kan je onder de oksels grote ventilatie-ritsen openen die van halfweg de bovenarm tot halfweg de torso lopen. Op die manier wordt het lichaam afgekoeld zonder dat lichte sneeuw of regen binnendringen. Let echter wel goed op! Bij hevigere neerslag zal er via de openstaande ventilatieritsen toch vocht naar binnen komen zodat je de keuze moet maken tussen ventilatie of waterdichtheid. Dit is een proshell, geen softshell, wat betekent dat er wat ademend vermogen verloren gaat ten bate van waterdichtheid en duurzaamheid.

Wat duurzaamheid betreft, scoort deze jas hoog. Na maanden gebruik heb ik nog steeds geen slijtage kunnen vaststellen. Door gebruik te maken van 3 lagen (3L) is het membraan sterk genoeg om te dragen in combinatie met een rugzak of klimgordel. Tijdens lange rotsroutes kwam de jas meermaals in contact met ruwe rotsen en staalkabels zonder daar schijnbaar onder te lijden. Eén keer heb ik tijdens het afdalen zelfs een touw over m'n mouwen laten remmen zonder angst om mijn jas kapot te maken.

Millet Kpro Gtx Millet Kpro Gtx
Millet Kpro Gtx Millet Kpro Gtx
9 /10

Nabeschouwing

De Millet K Pro Gtx Jacket biedt een extreem duurzame mix van hoogtechnologische materialen, comfort, bewegelijkheid. De jas werd duidelijk ontworpen voor langdurig gebruik door alpinisten in de zwaarste weersomstandigheden. Het is een zorg minder wanneer je weet dat je materiaal best wel tegen een stootje kan.
De kostprijs is niet min, maar zie het als een investering die je zal beschermen onder barre omstandigheden in ruwe omgevingen. Hierdoor is de Millet K Pro Gtx de ideale jas voor mensen die geregeld het hooggebergte intrekken of langere expedities willen ondernemen. Wie liever een lichte en erg bewegelijke jas draagt, kiest beter voor een lichter en vaak goedkoper alternatief.

positief  Positief

  • Extreem duurzaam
  • Praktische mix van hoogwaardige materialen. Zowel de rekkende als verstevigende lappen.
  • Wind- en waterdicht
  • Ademend vermogen en verluchtingsritsen
  • Compatibel met helm
  • Goed aanpasbaar via touwtjes en velcrostrips.
  • De zakken zijn zodanig geplaatst dat ze ook met klimgordel of rugzak nog goed toegankelijk zijn.

negatief  Negatief

  • Overkill: misschien wat te veel verstevigd voor doorsnee gebruikers waardoor de shell binnen zijn categorie zwaar en iets stugger is.
  • Goede handwarmerzakken maar weinig praktische borstzakjes
  • Kostprijs
Millet Kpro Gtx
Dieter en Ward op de top van de Alpspitze, oktober 2012.

Dank aan Dieter Van Holder voor het schrijven van de review.