RAB - Strata Hoodie

Review

Voor meer algemene informatie en achtergrond omtrent buitensportkledij kan je ook het artikel Buitensportkledij: Hoe? Wat? Waarom? lezen.

RAB

Rab Strata Hoodie

De oorsprong van het Britse outdoormerk RAB gaat terug tot 1973. Rab Carrington, een Britse klimmer, was in dat jaar onderweg naar Patagonia toen hij door logistieke problemen in Buenos Aires kwam vast te zitten. Carrington besloot dan maar een vriend te helpen met het naaien van slaapzakken voor het Argentijnse leger.
In de jaren '80 verhuisde Rab Carrington naar Sheffield waar hij vanuit zijn kennis en ervaring startte met het vervaardigen van slaapzakken en kledij voor bergbeklimmers. Hij maakte snel naam en gebruikte zijn uitgebreide kennis van technische materialen om in samenwerking met Pertex het ondertussen bekende Vapour-rise-systeem te ontwikkelen.
In 2007 besloot Rab Carrington het bedrijf over te laten aan Equip Outdoor Technologies en te genieten van zijn pensioen.
Vandaag de dag is RAB een gevestigde waarde in het klimwereldje en hanteert het bedrijf nog steeds de filosofie van de beginjaren: By climbers, for climbers, for the most extreme conditions in the world!

Het model: Strata Hoodie

Rab Strata Hoodie

De RAB Strata Hoodie wordt omschreven als een veelzijdig en lichtgewicht jasje dat gebruik maakt van de syntethische Polartec Alpha-isolatie en is ontwikkeld voor alpiene beklimmingen en intensieve outdooractiviteiten.

Door het combineren van het uiterst ademende en syntethische isolatiemateriaal Polartec Alpha met het wind- en waterdicht Pertex Microlight textiel voor de buitenkant biedt de Strata Hoodie een uniek niveau van actieve warmte. Daarbovenop beschikt de Strata Hoodie over een optimale pasvorm, een geintegreerde compressiezak en een kap die zowel boven als onder de klimhelm kan gedragen worden. De Strata Hoodie werd getest door Rab atleten in omstandigheden zo hard als Arctisch Noorwegen en is uitermate geschikt in situaties waar zowel warmte als ademend vermogen van groot belang zijn.

Rab Strata Hoodie

Specificaties:

 • Gewicht: 465 gr (maat L)
 • Shell: Pertex Microlight
 • Voering: Polartec Alpha (80g/m2)
 • Kap kan zowel onder als boven helm gedragen worden
 • 3 toeritsbare zakken: 2 handzakken, 1 borstzak
 • Elastische mouwen
 • Beschikbare maten: S - XXL. Beschikbaar in verschillende kleuren
Rab Strata Hoodie

Eigen bevindingen

Het afgelopen jaar hebben we de RAB Strata Hoodie in alle seizoenen uitvoerig kunnen testen. Zoals reeds beschreven is het jacket ontworpen om zowel warmte als ademend vermogen optimaal te combineren. Daarin is RAB prima geslaagd. Door gebruik te maken van het sublieme Polartec Alpha-materiaal in combinatie met het meer ademende Pertex Microlight en het gebruik van mesh aan de binnenzijde, is het ademend vermogen erg groot en biedt het jasje veel comfort in allerlei weersomstandigheden.
De no nonsense snit (slim fit) van dit kledingstuk maakt het ideaal geschikt om te dragen onder een regenjas of boven fleecetrui. Ook het design van de kap laat gebruik in uiteenlopende situaties toe. Het is perfect mogelijk om deze tijdens het klimmen zowel onder als boven je helm te dragen. Ik heb dit jasje vaak gebruikt bij het rotsklimmen waar ik tijdens het zekeren van mijn klimpartner meermaals de kap over mijn helm heb getrokken tot ik kon verder klimmen. Ook het opbergen van dit jasje tijdens het klimmen geeft geen problemen. De Polartec Alpha is goed samendrukbaar en makkelijk op te bergen in het geintregreerde compressiezakje (stuff sac). Maar in tegenstelling tot andere 'belay jackets' is deze Strata Hoodie veelzijdiger in gebruik. Door het ademend vermogen voelt de jas meer als een warme fleece of dikke softshell. Daardoor heb ik de jas niet enkel gebruikt tijdens het klimmen. Ook voor eenvoudige dagtochten, een zware trekking in Nepal en dagdagelijks gebruik heb ik de RAB Strata Hoodie van de kapstok gehaald.

Rab Strata Hoodie
De Strata Hoodie van RAB. Ideaal om warm te blijven na een perfecte dag in Noord-Wales, september 2015.

Er werd bij RAB bewust gekozen om op bepaalde plaatsen specifieke materialen te gebruiken. Zo is de Strata Hoodie onder de oksels voorzien van minder vulling dan elders. Er werd voor Pertex gekozen op plaatsen die meer afzien door gebruik: langs de zoom, op de schouders en in de kap.
De buitenkant van het jasje is windafstotend (maar niet winddicht) en geeft in hoge mate bescherming tegen water. Een van de eigenschappen van synthetisch isolatiemateriaal, en in het bijzonder van de Polartec Alpha, is het feit dat de isolerende eigenschappen niet verloren gaan wanneer het materiaal nat is. Daarboven droogt het materiaal zeer snel op.

9.5 /10

Nabeschouwing

De Strata Hoodie van RAB is een ideaal jasje om te gebruiken bij zeer diverse activiteiten waarbij bewegingsvrijheid, warmte en ademend vermogen een belangrijke rol spelen. Het enige nadeel dat we kunnen opmerken is dat er in functie van het sublieme ademend vermogen wat werd ingeboed op het isolerend vermogen.

positief  Positief

 • Zit erg comfortabel en veelzijdig in gebruik
 • Ideaal kledingstuk om te gebruiken in een lagensysteem
 • Sterk ademend vermogen
 • Droogt heel snel
 • Compact

negatief  Negatief

 • Polartec Alpha is niet zo warm als natuurlijke dons
 • Polartec Alpha is niet zo samendrukbaar als natuurlijke dons