ADIDAS - Terrex Fast R

Review

Voor meer algemene informatie en achtergrond omtrent wandelschoenen kan je ook het artikel Bergschoenen: Hoe? Wat? Waarom? lezen.

Adidas

Adidas is zonder twijfel een van de bekendste sportmerken ter wereld. Het Duits bedrijf werd opgericht door Adolf (Adi) Dassler, die later ook zijn naam aan het merk gaf.
Oorspronkelijk werd het bedrijf gerund door Adolf en zijn broer Rudolf. Kort na de Tweede Wereldoorlog besloten de broer te splitsen en begon Rudolf aan de andere kant van het dorp met Puma.
Vandaag de dag is Adidas uitgegroeid tot een mega-concern dat samen met Nike de sportmarkt beheerst. In 2006 versterkte het Duitse bedrijf haar vooraanstaande rol op de wereldmarkt door de overname van Reebok.
Adidas is vooral bekend door de voetbalsport. Het merk sponsort tientallen voetbalteams en individuele sterspelers. Maar ook in andere sporten is Adidas niet weg te denken: atletiek, tennis, wielrennen, basketbal,... In 1997 trachtte Adidas de stap te zetten naar de winter- en buitensport door de overname van het Franse Salomon. In 2005 werd dit merk opnieuw verkocht toen Adidas er niet in slaagde om de verlieslatende cijfers om te buigen. Adidas bleef echter spelen met het idee om ook voor buitensporters een lijn te voorzien en kwam dan ook recent met de Outdoor-collectie op de markt.

Adidas Terrex Fast R

Het model: Terrex Fast R

Wij kregen de kans om de Terrex Fast R te testen, een lichte aanloopschoen die beschikbaar is in diverse maten (maat 40 - maat 47) maar enkel verkrijbaar in een zwarte kleur. De schoen is speciaal ontwikkeld om verder te gaan waar de normale trailrunningschoen je in de steek laat. Met andere woorden: meer stabiliteit op ruw terrein en een speciaal ontwikkelde zool voor meer grip op de rotsen.

Specificaties:

 • Speed Lace System
 • Gewicht: 360 gram per schoen
 • Speciaal voor buitensport ontwikkelde FORMOTION-unit voor verbeterde controle over de bewegingen en comfort bij het afdalen
 • Slijtvast bovenwerk van mesh en synthetische materialen voor ventilatie en duurzaamheid
 • ADIPRENE+ in de voorvoet voor maximale stuwkracht en efficiëntie
 • Antimicrobiële, vocht afvoerende OrthoLite-binnenzool
 • TRAXION-loopzool zorgt voor grip en wendbaarheid bij snelle activiteiten; Continental-rubber zorgt voor een optimale grip op natte ondergronden.

De ingenieurs hebben de schoen ontwikkeld rond drie aspecten: snelheid, lichtgewicht en stabiliteit. Op deze manier zijn de schoenen ook perfect geschikt voor zware, ruwe afdalingen.

Lichtgewicht en comfort

De Adidas Terrex Fast R is met 360 gram per schoen zeker en vast lichtgewicht te noemen. Beter nog is dat dit geen effect heeft op het algemeen draagcomfort. Integendeel! De Terrex Fast R is een prachtig ontworpen schoen die het beste van beide werelden perfect weet te combineren. Het bovenste deel van de tong is gemaakt uit zacht EVA-schuim (Ethylene-Vinyl Acetate) waardoor ongemakkelijke wrijving met de bovenkant van de enkel zo goed als onbestaande is. In combinatie met de prima antimicrobiële, vocht afvoerende Ortholite binnenzool worden je voeten echt wel verwend.
Adidas heeft er ook voor gekozen om het klassieke vetersysteem te vervangen door hun Speed Lace System. Dit systeem bestaat uit een fijne, sterke draad die je door middel van een strop snel kan aantrekken of losmaken. Met 1 eenvoudige handeling zijn je schoenen vast of los.

Speed Lace System
Het Speed Lace systeem.

Stabiliteit

Het designteam van de Terrex Fast R heeft terecht erg veel aandacht geschonken aan het aspect stabiliteit. Indien de schoen goed wil scoren op ruw, rotsachtig terrein is stabiliteit immers van prioritair belang. Het team is er in geslaagd om de schoen zowel flexibel en licht te houden en tegelijkertijd voldoende stabiliteit in te bouwen. De brede Formotion-hiel biedt een uitgebalanceerd hielbed waardoor ook tijdens zware afdalingen genoeg stabiliteit wordt geboden. Doordat de gewrichtsbanden van mijn rechterenkel ooit gescheurd zijn geweest, hecht ik veel belang aan een uitgebalanceerde schoen. De Terrex Fast R is voor mij dan ook een prima oplossing.

Formotion
De door Adidas ontwikkelde Formotion-hiel biedt een uitgebalanceerd voetbed voor stabiliteit bij het afdalen.

Grip

Voor de zool is Adidas een samenwerking aangegaan met het bekende bandenmerk Continental dat de rubber levert voor deze Traxion-zool. Het resultaat is verbluffend. Door de agressieve profilering biedt de Traxion erg veel grip, ook bij natte condities. Op de hiel werd de profilering onderbroken om de stabiliteit te garanderen. Op de tip heeft met een rubberen stootrand voorzien. Aangezien deze schoen werd ontwikkeld voor rotsachtig terrein, is deze versterkte tip onmisbaar.

Traxion
De fantastische Traxion zool, vervaardigd uit het materiaal van bandenproducent Continental.

Waterdichtheid

De Adidas Terrex Fast R die wij hebben kunnen testen zijn voor gebruik bij droge omstandigheden. In de opbouw van de schoen is immers geen waterdicht membraan opgenomen. Hierdoor ademen de schoenen erg goed maar bij het miste spatje water zal je dus natte voeten krijgen. De Terrex Fast R is echter ook in GTX-versie te krijgen, dus met een waterdicht membraan van Gore-Tex. Hiervoor betaal je wel 20 euro extra voor.

9.5 /10

Nabeschouwing

De Adidas Terrex Fast R is een staaltje van fantastisch buitensportdesign met oog voor zowel de functionaliteit van de schoen als het draagcomfort en het algemeen uitzicht. De schoen is ontworpen voor het ruwere werk maar ik gebruik mijn paar voor zo wat alle activiteiten: wandelen, lopen, aanloopschoen bij rotsklimmen,... Doordat de schoen zo comfortabel zit en met slechts 1 handbeweging (Speed Lace System) snel is dichtgeknoopt, gebruik ik ze ook om allerlei andere dingen te doen die niks met buitensport te maken hebben.
Het valt waarschijnlijk op hoe uitgesproken positief ik over deze schoen ben. Ik kan dan ook niks bedenken dat me tijdens het testen heeft gestoord. Adidas maakt een fantastische beurt met hun Outdoor-collectie!

positief  Positief

 • Zitten erg comfortabel
 • Veel steun en stabiliteit door uitgebalanceerd ontwerp
 • Lichtgewicht
 • Algemeen design van deze schoen is opmerkelijk goed

negatief  Negatief

 • Waterdichtheid (GTX-versie wel beschikbaar)