THE NORTH FACE - Verbera Backpacker GTX

Review

Voor meer algemene informatie en achtergrond omtrent wandelschoenen kan je ook het artikel Bergschoenen: Hoe? Wat? Waarom? lezen.

The North Face (TNF) is waarschijnlijk het bekendste buitensportmerk ter wereld. Die status heeft het Amerikaanse bedrijf vooral te danken aan haar kledinglijn: het bekende logo zie je werkelijk overal. Naast kledij produceert The North Face uiteraard ook andere kwalitatieve buitensportproducten zoals rugzakken, slaapzakken en tenten. Maar schoeisel bleef voor een lange tijd afwezig in het gamma. Het vervaardigen van hoogwaardige buitensportschoenen vergt immers een specifieke kennis die aanvankelijk niet bij The North Face aanwezig was. Het laatste decennia is hier verandering in gekomen en brengt TNF voorzichtig steeds meer verschillende modellen op de markt. Dat aanbod bleef tot voor kort beperkt tot vrijetijdsschoenen, trailrunners en lichte wandelschoenen. Een meer technische approach-, wandel- of alpinismeschoen voor het hooggebergte diende het trouwe cliënteel van dit succesvolle merk elders te zoeken.
Bewust van deze lacune zette men bij TNF een ploeg ontwikkelaars aan het werk die in samenspraak met het professionele TNF-team een aantal nieuwe, technische schoenen diende te ontwikkelen. Een van die nieuwe schoenen is de Verbera Backpacker GTX, een relatief stijve wandelschoen waarvoor men de kennis en ervaring in Italië, het mekka der schoenen, ging halen.
In augustus 2011 werd de release van dit model aangekondigd als onderdeel van de nieuwe zomercollectie voor 2012. Begin maart 2012 lag de schoen eindelijk in de rekken en besloot ik me een paar aan te schaffen ter vervanging van mijn tot de naad versleten Asolo's.

Verbera Backpacker GTX

Eerste indruk

De afbeeldingen die vanaf augustus 2011 hier en daar op het internet verschenen, zagen er veelbelovend uit. Het was natuurlijk afwachten hoe het definitieve model er zou uit zien.
De Verbera Backpacker GTX is beschikbaar in twee kleuren: TNF rood - zwart/grijs of bruin. Omdat het design redelijk tradtioneel is gebleven en de schoen uit Italiaans leer is vervaardigd, koos ik voor natuurlijk bruin.
Na het openen van de schoendoos was ik erg aangenaam verrast. Het ontwerp is minstens even geslaagd als wat ik had gezien op foto en de afwerking op het eerste zicht top. De zool voelt erg stijf aan, in het leer zit een waterdicht Gore-tex-membraan verwerkt en door de bescherming aan de randen en tip is dit volgens mij eerder een B/C-schoen die perfect geschikt is voor trekkings in ruwer terrein.

Constructie

Verbera Backpacker GTX

Of deze schoen duurzaam is geconstrueerd zal de toekomst uitwijzen. Wel kunnen we de technologiën bekijken die TNF heeft aangewend.
The North Face trok niet enkel naar Italië voor de knowhow. Ook het Italiaanse leer werd gekozen voor de productie van deze kwalitatieve wandelschoen. Dat leer is gevoerd met een Gore-Tex Performance Comfort-membraan dat de schoen zowel waterdichte als ademende eigenschappen verleent. Als zool koos TNF voor een Vibram Masai die door het uitgesproken profiel ook in drassig terrein erg veel grip zou moeten bieden. Door de hoge schacht, de zogenaamde Cradle Technologie, het Northotic Pro+ premium EVA voetbed met een gel in de hiel en de Ortholite demping biedt deze schoen de wandelaar steun, stabiliteit en comfort. De Smartlite PU (Polyurethaan) bescherming aan de tip en zijkant van de voet zorgt daarbovenop de nodige bescherming bij het stoten van de voet in rotsachtig terrein. Het gewicht van 800 gram per schoen is redelijk maar niet de lichtste op de markt.

bossen Meerdaalwoud
Koen test de Verbera Backpacker GTX voor de eerste keer in het Meerdaalwoud, Vlaams-Brabant, maart 2012

Eerste test in het veld

Een goede wandelschoen bewijst pas zijn waarde na vele tochten en trekkings. Toch kan ik een aantal bevindingen neerschrijven na een eerste test. We trokken naar Vlaams-Brabant en maakten daar een 25-kilometer-lange wandeltocht doorheen het prachtig uitgestrekte Meerdaalwoud.
Eerst en vooral, de maat is perfect. Ik heb een Amerikaanse maat 10 gekocht, wat overeenkomt met een schoenmaat 43 in Europa. De leest van de schoen is dus te vergelijken met die van La Sportiva waarin ik ook een 43 heb. Ik heb vrij smalle voeten maar de Verbera's zitten perfect. De veterogen zijn van goede kwaliteit en het aanspannen van de schoenen gaat vlot. Misschien zitten de twee veterogen ter hoogte van de enkel net iets te ver, maar dat is een detail. De tong van de schoen is mooi afgewerkt en zit comfortabel. Lederen schoenen zetten zich mettertijd nog wat naar je voet, dus ben ik benieuwd naar eventuele ongemakken tijdens deze eerste tocht.
5 Uur en 25 kilometer later ben ik erg enthousiast over deze schoenen. Aanvankelijk had ik wat last door de tong die wat druk gaf op m'n wreef. De schoen iets losser maken verhielp dit probleem. Voorts geen enkel ongemak. Nergens wrijving of druk. Deze schoen zit fantastisch. In de nammidag begon het hevig te regenen en werd direct zowel grip als waterdichtheid getest. Op beide vlakken scoort deze schoen prima. De Vibram Masai biedt erg veel grip op de drassige paden. Ik ben erg tevreden!

bossen Meerdaalwoud
De Verbera Backpacker GTX na 25 kilometer door het Meerdaalwoud, Vlaams-Brabant, maart 2012
8.5 /10

Nabeschouwing

Na deze eerste test is het moeilijk om de kwaliteit en duurzaamheid van een schoen te beoordelen. De komende maanden zal deze schoen intensief gebruikt worden en kom ik hierop terug. Maar de eerste indruk en voorzichtige test in het veld is zeer positief. Als The North Face schoenen van deze kwaliteit blijft produceren is er een nieuwe speler op de markt waar rekening mee dient gehouden te worden. Ik kijk met hoge verwachting uit naar hun S6K, een D-schoen, die deze zomer zou uitkomen! Maar na m'n eerste ervaring met de Verbera Backpacker GTX ziet dat er alvast veelbelovend uit!

positief  Positief

  • Zitten erg comfortabel
  • Veel steun en stabiliteit
  • Mooi sober, traditioneel design met hedendaagse technologie
  • Prijs ongeveer gelijk met gelijkaardige modellen van andere merken

negatief  Negatief

  • Veterogen ter hoogte van enkel iets te ver
  • Schoen moet zijn strepen nog verdienen
  • Zal het merk bekend van kledij ook aanslaan als schoenenmerk?

Aanvulling - mei 2012

Gedurende een trekking rond het Annapurnamassief in april-mei 2012 werden deze schoenen gedurende drie weken uitvoerig getest. Ik droeg de schoenen bij de meest uiteenlopende weersomstandigheden en dat op hoogtes tussen 800 meter en 5416 meter. Mijn mening is niet veranderd. Integendeel. Ondertussen hebben de schoenen hun strepen verdiend en hun degelijkheid meer dan bewezen. The North Face heeft zijn huiswerk prima gedaan en daarmee een heerlijke, kwalitatieve wandelschoen op de markt gebracht. De toekomst voor hun (meer technische) schoenen ziet er rooskleurig uit.

Verbera Backpacker GTX
Koen, genietend van de avondzon in Upper Pisang, Annapurna Regio, Nepal.

2 reacties

Gisteren een paar aangeschaft bij Avventura. They fit like a glove. Ook onderaan de enkel. Een kenmerk dat je niet terug vindt bij de standaard binnenzolen die je meekrijgt bij schoenen van gevestigde merken. Niet onmiddellijk een Superfeet-vervanging nodig. Dat scheelt ook al vlug 40€. Ik had eerder de Lowa Terek gekozen, maar bij het eerste en het vervangpaar bleek de Goretex-laag lek. Achteraf bekeken prijs ik me gelukkig, want voor dezelfde prijs heb ik met de TNF Verbera nu een schoen die veel beter uit- en afgewerkt is. Het ziet er naar uit dat TNF zijn huiswerk héél grondig gedaan heeft, vooraleer zich op deze gespecialiseerde en reeds goed bezette markt te wagen. De tijd zal het natuurlijk nog moeten uitwijzen, maar het ziet er naar uit dat Hanwag, Lowa, Meindl, enz...er een geduchte concurrent bijgekregen hebben in het B en C-segment.
Ik ben alleszins zeer benieuwd naar de resultaten op het terrein.

Bericht van Frank Verlinden op 09 mei 2012

Hoi Frank,
helemaal akkoord. Afgelopen 3 weken heb ik de Verbera's elke dag gedragen op een trekking in Nepal. Werkelijk superschoenen!!

Bericht van Koen op 17 mei 2012

Steekkaart

Categorie
Wandelschoenen
Producent
The North Face
Product
Verbera Backpacker GTX
Gewicht
1608 gr per paar
Adviesprijs
210 euro
Website
The North Face
Getest
Wandeling doorheen het Meerdaalwoud, Vlaams-Brabant.

Foto's

../images/albums/stories/28

Op de hoogte blijven?

* Verplicht veld

Laatst toegevoegd

Contact

Bij vragen of opmerkingen:
info@theoutdoors.be

[ sluiten ]Reageer

* Verplicht veld

[ sluiten ]